Beslenme kaynağı güçlü olan göller fazla sularını bir gideğen yardımıyla denizlere boşaltır. Sularını dışarıya bir gideğen yardımıyla boşaltan göllerin suyu tatlı, sularını dışarıya boşaltamayan göllerin suyu ise acı veya tuzludur.
Fakat akla gelen şöyle bir soru da var: Eğer denizler tuzluluğunu akarsu kaynaklarından alıyorsa, neden göller nispeten az tuzludur? Birçok gölde, su akışı göl içindeki ya da dışındaki ırmaklarca sağlanır. Sürekli bu yolla beslenen göller, suyu sürekli değiştirilen bir havuz gibi tuzsuz kalır.
Gölün büyüklüğü ve derinliği:Büyüklük ve derinlik arttıkça tuzluluk azalır. 2. Gölün gideğeninin olup olmaması: Göl sularını bir gideğen ile boşaltabiliyorsa suları tatlı olur. 3. İklim: Nemli iklim bölgelerinde göllerin tuzluluğu daha azdır.
Çevrede jips ve tuz tabakaları içeren Oligosen formasyonunun bulunuşu gölün tuzlaşmasında önemli bir rol oynamıştır. Fakat gölün tabanındaki kaynaklardan da tuzlu sular geldiği tespit edilmiştir. Gölün sığ oluşu ve buharlaşmanın şiddetli oluşu tuz birikmesinin diğer faktörleridir.
Latincedeki “lentus” kelimesinden gelen ve durgun sular anlamına gelen “lentik sistemler” olan göller, karalar üzerinde %2'lik bir alan kaplarlar ancak buna karşılık yeryüzündeki tatlı suların ise %87'sini oluştururlar.
İlgili 32 soru bulundu
Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi idari olarak Ankara, Konya ve Aksaray illeri sınırları içindedir. Tuz Gölü; İ Anadolu Bölgesi'nde, doğudan Kızılırmak Masifi, güneyden Obruk, batıdan Cihanbeyli ve kuzeyden Haymana platolarıyla çevrili çukur alanın kuzeydoğusundaki en alçak bölümünde yer almaktadır.
Ürdün sınırında yer alan Lut Gölü'nün tuzluluk oranıysa yaklaşık %34'tür. Yani Lut Gölü'nün tuzluluk oranı deniz ve okyanuslarınkine göre 10 kat daha fazladır.
Buna göre yüzey ölçümü bakımından dünyanın en büyük gölü 5 ülkenin kıyısı bulunan Hazar Denizi'dir. Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü bu listeye girmemiştir.
Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür ayrıca Türkiye'de bulunan en büyük göldür. Gölün tuzlu-sodalı suları, biyolojik çeşitliliği sınırlamaktadır. Gölde bilinen 103 tür fitoplankton, 36 tür zooplankton ve tek bir tür balık inci kefali, (Chalcalburnus tarichi) yaşamaktadır.
Suları tuzlu ve sodalıdır. Göl suyu tuzluluk oranı %o19, pH'sı ise 9.8 dir. Göl su seviyesi iklime bağlı olarak yükselip, düşmektedir. Ancak ortalama olarak denizden yüksekliği 1646 metredir.
Göller, su, göl havzaları olarak adlandırılan dünya yüzeyinin büyük girintilerinde toplandığında oluşur. Havzalar, hareket eden buzulların bıraktığı izler, hareket eden tektonik plakalardan oluşan hendekler, barajların akış yukarısındaki alanlar ve nehirlerin terk edilmiş kısımları gibi farklı şekillerde oluşabilir.
Düşük kütledeki su daha hızlı soğuyacağından, göller- de donma olayı gölün kenarlarındaki sığ alanlarda baş- layarak yüzeyin merkezine doğru ilerler. Buzun yoğun- luğu düşük olduğu için donan su yüzeyde kalır, gölün dibinde ise 4°C'deki yoğun su yer alır.
Her bir su kütlesinin bulunduğu coğrafi konuma göre tuzluluk oranı değişiyor. Daha sıcak olan yerlerde buharlaşmadan kaynaklı su oranının azalmasıyla tuz oranı artış gösteriyor. Bu duruma ülkemizde Karadeniz ve Akdeniz'den örnek verebiliriz.
Tuzlu su hipertonik bir sıvıdır, diğer bir deyişle tuz içeriği insan kanının tuz içeriğinden fazladır ve tuzluluk miktarı 35'tir. Deniz suyu gibi aşırı derecede hipertonik sıvıları tüketmek, vücudun savunma mekanizmasını bozar.
Genellikle deniz ve göl gibi tuz kaynaklarından elde edilen tuzun, kimyasal işlemlerden geçirilmesi ile üretilir. Bu kaynaklar çevre kirliliğine maruz kalan ve içerisinde mikroplastik ve ağır metal gibi zararlı maddeler bulunduran kaynaklardır.
Hacimsel olarak dünyanın en büyük tatlı su gölü olan Baykal Gölü, yerin yüzeyinde bulunan sıvı hâldeki tatlı suyun yaklaşık %20'sini barındırıyor. Baykal Gölü aynı zamanda dünyanın en yaşlı (~25 milyon yaşında) ve en derin (~1.625 metre) gölü.
Konya, Ankara ve Aksaray illerinin sınırları içerisinde yer alan Tuz Gölü, esasında ülkemizin en büyük ikinci gölü olma özelliğine sahip ve başta flamingolar olmak üzere pek çok kuş türüne de ev sahipliği yapıyor.
En çok gölü olan ülke: Kanada
Tüm dünya göllerinin %60'ına sahip olan ülkenin %9'u göllerle kaplı, yaklaşık 891.163 km2.
Derinlik bakımından Türkiye'nin en derin gölü olan Salda Gölü aynı zamanda dünyanın da 3. gölüdür. Salda Gölü'nün derinliği tam olarak 185 metredir. Salda Gölü 1989 yılından bu yana "Birinci Derecede Doğal Sit Alanı" olarak koruma altın alınmıştır.
Sovyetlerin yeni ekonomik modeli uyarınca 1960'lardan itibaren pamuk tarımı için yoğun ve geniş çaplı sulama faaliyetlerine girişilmiş ve Aral gölünü besleyen nehirlerin suyu ciddi oranda kullanılmıştır. O günden itibaren göl şiddetli bir kuruma ve küçülme sürecine girmiştir.
YÜZME BİLMİYORSAN DERT ETME: BATMAK İMKANSIZ
Lut Gölü'de tuz oranı %30 olarak belirlenmiştir. Yüksek tuz oranı sayesinde yüzme bilmeyenler bile burada rahatlıkla yüzebiliyor. Gölde yüzen pek çok insan vaktini sırt üstü dinlenerek de geçiriyor.
Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisi, yerin 1,5 km altında açılan olan tuz kuyularına tatlı su basılarak tuzun eritilmesi ile toplam 52 kavernadan oluşmaktadır. Proje, 5,4 milyar Sm3 depolama kapasitesi hedefi ile dünyada tuz yapılarında en büyük doğal gaz depolama tesisi olma özelliğiyle öne çıkmaktadır.
Akdeniz'in daha tuzlu ve yoğun suyu dip akıntılarla Marmara ve oradan da Karadeniz'e geçer. Akdeniz'in tuzlu suları alt akıntı ile Karadeniz'in az tuzlu suları ise üst akıntı ile Marmara Denizi sularına karışır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri