Bu meyve Nisan ve Mayıs aylarında çiçeklenir. İlk meyve vermesi ise Eylül-Ekim ayını bulmaktadır.
Herhangi bir sindirim sorunu olmadan günün herhangi bir saatinde hurma yiyebilirsiniz. Ayrıca tok tutacak, enerji verecek ve yüksek miktarda doğal şeker içeriği sayesinde sizi tatmin edecektir. Ek olarak gece acıktığınızda rahatlıkla yiyebileceğiniz bir besindir.
İyi koşullarda yetişen bir hurma ağacının ömrü ortalama 60-70 senedir. Çok iyi bakımı yapılan bazı hurma ağaçları 110 sene dayanıklı kalabilir. Bu süre içinde, hurma ağaçları defalarca meyve verir. Yeni büyüyen bir hurma ağacı ortalama 8 yıl sonra ilk meyvesini vermeye başlar.
Cinsine bağlı olmakla beraber 7-8-9. aylarda hasadı yapılmaktadır. Temizlenmesi, kalibre edilmesi ve ülkemize girişi ortalama olarak 10-11-12. ayları bulmaktadır.
İklim ve toprak yapısından dolayı dünyada en lezzetli hurmalar Medine, Bağdat ve Kudüs'te yetişmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
En Güzel Hurma Nerenin Hurması? Türkiye'de en sık tercih edilen hurma çeşitleri arasında Medine (Mebrum Hurma) dikkat çeker.
Türkiye'de de hurma üretimi yapılmaktadır ve özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilmektedir. Adana, Mersin, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Hakkari gibi illerde hurma bahçeleri bulunmaktadır. Türkiye'de yetiştirilen hurmaların çoğu tüketilmez, ihracat için üretilir.
Medjoul hurması genellikle en pahalı hurma çeşidi olarak kabul edilmektedir. Büyük ve etli yapısı, tatlı tadı ve yoğun besin değerleri nedeniyle tercih edilen bir hurma çeşididir. Berhi hurması ise sulu ve yumuşak dokusuyla bilinir ve genellikle taze olarak tüketilir.
Çoğunlukla sıcak bir bölge olmasından dolayı genellikle Akdeniz'de yetiştirilen hurmanın, Güneydoğu Anadolu'da yetiştirildiği de görülmektedir. Ancak ülkenin geneli, hurma yetiştiriciliği için uygun bir iklime sahip değildir.
Neredeyse bir zeytin büyüklüğünde olan acve hurması, dünyadaki en kaliteli hurmalar arasında yer almaktadır. Fruktoz zengini olduğu için oldukça tatlı ve enerji kaynağı bir hurma çeşididir. Potasyum, kalsiyum, sodyum, fosfor, demir, A, B1, B2, C vitaminleri, magnezyum bakımından zengindir.
Bir bardağa doldurduğunuz ılık suyun içine çekirdekleri koyduktan sonra üç gün geçmesini bekleyin. Bu süre sonunda çekirdeklerin şiştiğini göreceksiniz. Şişen hurmaları bir kaba, ıslak talaş içerisine ekin ve talaşın nemli kalmasını sağlayın. Bir ay sonra hurma ağacınız filizlenmeye başlayacaktır.
Hurma ağaçları kumlu, hatta killi toprakta bile yetişebilir. Ağaç kuraklığa tole- ranslıdır ancak çiçeklenme ve meyve verme döneminde bol suya ihtiyaç duyar.
Büyüme sürecinde hurma ağacı 5 yaşına gelene kadar, her yıl saksı genişletilmeli, bir büyük saksıya geçiş yapılmalıdır. 5 yaşına geldiğinde ise saksı büyütme işlemi 3 yılda bir yapılmaya devam edilmelidir. Ağacın bulunduğu ortam bol miktarda ışık almalıdır. Bitkiyi sularken çok sıcak ve çok soğuk su kullanılmamalıdır.
Çünkü 3 adet orta boy hurma (45gr) ortalama 60 kalori içeriyor ve 1 porsiyon meyveye denk geliyor. Dolayısıyla lezzetine kapılıp aşırıya kaçmamak, faydalarından yararlanabilmek adına önemli.
Günde kaç tane hurma yemek gerekir sorusunun cevabı kişinin sağlık durumuna, yaşına göre değişkenlik gösterir. Günde ortalama 1-2 adet yenilebilir. Sağlıklı bir yetişkin günde en fazla 5 tane hurma yiyebilir. Ancak bu kadar hurma tükettikten sonra gün içinde daha fazla meyve ve şeker tüketmemeye özen göstermek gerekir.
Erkeklerde Kısırlık ve İktidarsızlığa İyi Geliyor
Hurma polenindeki özlerin sperm sayısı ve hareketliliğini arttırdığı biliniyor. Özellikle kısırlık tedavisinde birçok ülkede kullanılan Polenli Hurma macunun içeriğinde bulunan fosfor kısırlık tedavisinde oldukça etkilidir.
Yaş hurma çeşitleri arasında Medjool, Deglet Noor, Barhi, Halawi ve Zahidi gibi popüler çeşitler bulunmaktadır. Medjool hurması, iri ve karamel tadıyla bilinirken Deglet Noor hurması ise daha küçük ve daha tatlı bir tada sahiptir. Barhi hurması ise sarımsı yeşil renkli, tatlı ve sulu bir yapısıyla öne çıkar.
Hurma: Tamr (Hurma Arapça'da kadın anlamına geldiği için Hurma alımı sırasında Tamr denmesi yararlı olacaktır). 1.
Hurma ağacı kaç yılda yetişiyor? Ramazan ayında sofralarımızda eksik etmemeye çalıştığımız hurmanın ağacı sekiz yılda yetişiyor ve yaklaşık 200 - 250 kilo meyve veriyor. Hurma ağacı ise bir insan ömrü gibi ortalama 60-70, yıl en fazla 100 - 110 yaşıyor.
Hurma, hem lezzetli hem de besleyici bir meyve olarak bilinir ve özellikle Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmezidir. Bu tatlı meyve, yüksek enerji içeriği ve besin değeri ile dikkat çeker. Bir adet orta boy hurma yaklaşık 20-25 gram ağırlığında olup, bu da ortalama 60-70 kaloriye denk gelir.
Kansızlığı önler. Trabzon hurması olarak da adlandırılan cennet hurması, içerdiği demir sayesinde vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin yeteri kadar üretilmemesi sonucu meydana gelen kansızlığı önlemeye yardımcı olur.
1 kilo Toptan Hurma ne kadar? 2024 yılı güncel Toptan Hurma fiyatları 269,00 TL ile 1.470,00 TL aralığındadır.
Rick Sopher, 1400 yıldır Medine'ye hurma ağacı diken ilk Yahudi'nin kendisi olduğunu söyledi. Hz. Muhammed'in kendi elleriyle diktiği acve hurması, hadislere konu olması bakımından hurmalar ve meyveler arasında özel bir öneme sahip.
Suya yakın yerlerde tarım alanları ve ağaç türleri yer almaktadır. Ağaç türü olarak daha çok hurma yetişir. Suriye'de iç bölgelerde Arapların yaşadıkları alanlarda verimli topraklar ve vaha alanları yer alır; Oschof ve Halil gibi.
Kudüs Hurması diye de bir şey yok. Hurma Ürdün nehrinin iki yakasında yetişir sadece. 3 üretici ülke vardır. İsrail Ürdün ve Filistin Eriha bölgesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri