Kıyma: Göğüs etinin sırt kısmına yakın olan tarafından çıkan kıyma kısmen daha az yağlı yapıda ve arzu edilen tüm yemeklerde kullanıma uygundur. Döş sarmaya yakın olan ve göğüs kısmının alt tarafından elde edilecek kıyma orta yağlı yapısıyla köfte yapımına daha uygundur.
Köftelerinizde lezzeti yakalayamıyorsanız etini iyi seçemiyor olabilirsiniz. En lezzetli köfteler dananın göğüs kısmına ait olan döş etinden hazırlanan kıyma ile yapılır. Döş etinin orta yağlı kısmının iki kere çektirilmesiyle ideal köftelik kıyma elde edilmiş olur.
Bu parçalar arasında gerdan, pençeta, döş ve kürek kısımları hayvanın daha çok hareket eden kısımları olduğu için daha serttir ve genellikle kıyma olarak kullanılırlar.
Yemeklik et almak istediğinizde; gerdan, sokum, tranç, nuar, kontrnuar, yumurta, incik ve kol kısımlarından alabilirsiniz. Kıyma çektireceğiniz zaman ise; gerdan, pençeta, kaburga, döş. kol ve kürek etlerinden çektirebilirsiniz.
Bonfile, kontrfile ve antrikot kısımları ise dana etinin en yumuşak kısımlarıdır ve ızgaraya en uygun etlerdir.
İlgili 38 soru bulundu
Yüksek kaliteli ve yumuşak etler arasında bonfile, kontrfile, antrikot, T-Bone steak ve Porterhouse bulunuyor. Yağsız etleri tercih eden misafirlerin için bonfile, yağlı et sevenler içinse antrikot daha uygun bir seçim olabilir.
Köftelik kıyma seçerken, ideal olan et dana etinin yağsız kısmından çekilmiş kıymadır. Kuzu eti tercih edildiğinde ise kuzunun döş kısmından yapılan kıymalar, köftelerde ayrı bir lezzet vermektedir. Köftelik kıymalar çok yağlı olmamalı ve kuyruk yağı kesinlikle kullanılmamalıdır.
Yöreden yöreye, ustadan ustaya tarifi değişse de önemli olan köfte harcında kullanılan kıymanın kalitesi, yağ oranı ve kaç tur çekildiğidir. Yağ miktarı yüzde %20 olan dana-koyun eti karışık olarak kullanılabileceği gibi yağ oranı sabit kalan dana döş eti de başlı başına kullanılabilir.
Köfte için ideal kıyma, dana etinin döş kısmından çekilmesiyle yapılır. Köfte orta yağlı etten yapılmalıdır. Köftelere asla kuyruk yağı eklenmemelidir.
Zeytinyağı, ayçiçeği yağı ya da fındık yağı gibi yağlar dana eti terbiyesinde sıkça kullanılır. Bunların dışında etin yumuşaması için yoğurt, bal ya da hardal gibi malzemelerle de oldukça lezzetli ve aromalı marine sosları hazırlanabilir.
Bu bağlamda değerlendirildiğinde kuzu eti, dana etine göre daha besleyici bir özelliğe sahiptir. İçerdiği yağ sayesinde enerji verici bir et olan kuzu etinin 100 gramı 250 kaloriyken, 100 gram dana eti ise 150 kalori olmaktadır. Tabii bu diyette olanların dana eti tercih etmesi gerektiğini de göstermektedir.
Kuzunun sırt kısmından çıkan filetonun dilimlenmiş halidir.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Sığır eti, sığırlardan (Bovinae), özellikle de sığırdan elde edilen ettir. Genç sığırdan (dana) elde edilen ete ise dana eti adı verilir.
Aslında antrikot da bifteğin bir çeşididir. Bonfile ile antrikot da birbirine karıştırılır. Bonfile dananın böbrek yatağından başlayan ve belin iki yanına uzanan kas parçasına verilen isimdir, içinde iç yağı ve sakatat bulunmaz. Antrikot ise dananın göğüs omurları üstünden boynuna doğru uzanan et parçasıdır.
İlk olarak ellerinizi yıkayın ve parmak ucunuzla kıymadan bir parça alın. Elinizle hafifçe bastırın. Parmaklarınızı birbirinden ayırdığınızda elinizde cıvık, sıvı bir kalıntı kalıyorsa, kıyma büyük ihtimalle bozulmuş demektir. Taze kıyma, elde yapışkan, cıvık ve sıvı bir kalıntı bırakmaz ve parça parça olur.
Etin kokusu da dikkat edilmesi gereken etkenler arasında. Eğer et kokusu dışında farklı ve ağır bir koku alıyorsanız, o eti tercih etmeyin. Eti kıyma olarak alacaksanız makineniz temizliği son derece önemlidir. Ayrıca çekilmiş kıyma olarak satın almak yerine, bütün bir eti çektirerek kıyma yaptırın.
Kıymanın bir kereden fazla çekilmesi etin fazla yumuşamasına ve bulamaç gibi olmasına sebep olur.
Dana etinin gerdan, but ve karın kısımları daha çok hareket ettikleri için daha kaslı ve serttir. Gerdan, but ve karından uzakta kalan kısımlar dana etinin en yumuşak ve en tercih edilen (dolayısıyla en pahalı) kısımlarıdır.
Dananın omuz-kürek kısmı ise kuşbaşı hazırlamak için en uygun bölgelerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Buralar bazen biftek için de kullanılabilir. Hamburgerler için hazırlanan büyük köfteler dananın ön göğüs kısmından hazırlanmaktadır. Dananın sırtı ise rosto, bonfile ve biftek yapımında kullanılmaktadır.
Kasap dükkanlarında satılan Dana, Tosun İnek etlerinin mevsim ve kalitelerine göre kemiksiz satılması halinde %20-35 arasında kemik payı çıkarır ki, net olarak %65-80 nispetinde et kalır.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Budanaa, antrikot etinden direkt olarak çekilen kıyma evde steakburger hazırlamanız için ideal. Antirikot etinin yapısı dolayısıyla hem yumuşak hem de etine ek yağ eklenmekden kendi yağıyla hazırlanır.
Limon suyu sayesinde etlerimiz daha yumuşacık ve lezzetli olacaktır. Fırın sıcaklığına dikkat; Mangal veya tava dışında eti fırında pişiriyorsanız, fırın sıcaklığın 180 derecede olması gerekiyor. Tuzu sonradan ilave et; Pişirme sırasında tuz eklemeyin. Sonradan tuzu eklerseniz etiniz sertleşmez.
En lezzetli köfteler dananın göğüs kısmına ait olan döş etinden hazırlanan kıyma ile yapılır. Döş etinin orta yağlı kısmının iki kere çektirilmesiyle ideal köftelik kıyma elde edilmiş olur. Köftelerin lezzetini belirleyen bir diğer etmen ise içine fazla ekmek koymamak ve baharatını iyi ayarlamaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri