Tamamen gömülü 20 yaş dişleri komşu dişlerde; çürük, diş eti iltihabı veya çevre dokularda kistik oluşumlara sebep olmadıkları sürece çekilmek durumunda değillerdir. Radyolojik ve klinik olarak takip edilmeleri yeterlidir. Kısmen Gömülü 20 Yaş Dişleri Hayati Tehlike Oluşturabilir!
Gömülü dişin diğer bir sorunu, çene kemiğine zarar vermesidir. Çene kemiği, dişlerin desteklediği bir yapıdır. Gömülü diş, çene kemiği üzerinde baskı oluşturabilir ve bu da kemiğin erimesine neden olur. Bu durum, diğer dişlerin ve diş etlerinin zarar görmesi ile sonuçlanmaktadır.
Gömülü dişler ağrılı olup, enfeksiyona yol açabilirler. Komşu dişe veya diş köküne baskı yaparak zarar verebilirler. Eğer gömülü dişi çevreleyen kese sıvı dolup, kistik bir yapı oluşturacak şekilde genişlemeye başlarsa daha ciddi sorunlar ortaya çıkar.
Dişte oluşan ağrı, çenenin ağrımasına da yol açar. Bundan dolayı 20 yaş dişi çene ağrısını da tetikler. Özellikle 20 yaş dişi çıkarken kulağın alt kısmı ve çene arasındaki bölümle, göz ve şakak kısmında yoğun ağrı ve şişlik yaşanabilir. Dişlerin fırçalanması, yemek artıklarının temizlenmesi gerekir.
İlgili 44 soru bulundu
Bu dişler, genellikle arka kısımlarda bulunan ve ağız hijyenine ulaşılması zor olan dişlerdir. Bu nedenle, yeterli temizlik sağlanamazsa, dişlerde çürük oluşma riski artabilir. Eğer 20'lik dişler çene yapısına uygun şekilde çıkmazsa, çevresindeki dişlere baskı yapabilir.
20 yaş dişleri ağız içine yerleşen son dişlerdir. Halsizlik gibi belirtiler yaşamanızın nedeni, bu dişlerin çıkarken yarattığı bazı sorunlardan kaynaklanabilir. Ağızda yeterli alan olmadığında sıkışabilir veya yanlış yönde çıkabilir. Bu durum iltihaplanma, şişlik ve ağrıya neden olabilir.
Gömülü dişlerinizin hepsi çekilmek zorunda değildir. Çene yapısına göre diş hekimi, en sağlıklı kararı vererek uygular. Eğer diş, çevresindeki dişlere ve diş etine zarar vermiş veya verebilecek durumda ise dişinizin alınması en uygun karar olabilir.
Diş etlerinde oluşan kırmızılık ve şişlik en sık hissedilen belirtiler. Genellikle beraberinde gömülü 20'lik diş ağrısı da oluşur. Ayrıca bu şişliklerin zaman içerisinde hassaslaşıp kanama riski de bulunur. Özellikle sabah uyandığınızda baş ağrısı ile karıştırabileceğiniz çene ağrısı yaşayabilirsiniz.
Gömülü diş ameliyatı ortalama 1 saat sürer ve hasta uyutularak (genel anestezi) ya da sinir bloklarışeklinde bölgesel uyuşturmalarla yapılabilir. Hastalarda sinir blokları ile ilgili kalıcı uyuşukluklar tariflenmiştir. O nedenle genellikle hastanın uyutulmasını ya da dişin lokal olarak uyuşturulmasınıönermekteyim.
Bazı insanlara oldukça korkutucu gelebilmektedir. Ancak gömülü dişin ameliyatı çok zor bir işlem değildir. Ameliyat öncesi bölgesel ya da genel anestezi yapılmakta ve hastanın acı hissetmesinin önüne geçilmektedir. İşlem esnasında herhangi bir zorluk çekilmemektedir.
Gömülü dişlerin çekimi operasyonunda; dişin çevresindeki dokulara çeşitli baskılar uygulanabilmekte ve bunun sonucunda şişlikler, yer yer morarmalar ve ağrılar olabilmektedir. Ameliyat sonrasında yara ağrısı, yüz şişmesi ve ağız açılmasında güçlükler görülebilir.
Gömülü diş kendiliğinden çıkar mı? Gömülü dişin kendiliğinden çıkması dişin kemik içindeki konumuna bağlıdır. Bazen kemik içindeki konumuna bağlı olarak gömülü dişler kendiliğinden çıkabilmektedir.
Ancak bazı insanlarda 20'lik dişlerin tamamı çıkmayabilir, dişler gömülü halde kalabilir ya da yamuk hizalanmış olabilir. Bu tip durumlarda 20'lik diş çıkması, kişilerde ağrı ve hassasiyet şikayetlerine yol açabilir. 20'lik dişleriniz hiçbir şikayete ya da belirtiye neden olmadan, kendiliğinden çıkabilir.
Bazı kişilerde 20'lik dişler sorunsuz çıkarken çoğu kişi 20'lik diş ağrısı çeker. Çünkü ağızda boşluk bulamayan 20'lik gömülü diş ciddi bir ağrıya sebep olur. Bu kişide diş çürüklerine neden olurken 20'lik diş ağrısı dayanılamaz olursa 20'lik diş çekilir.
Gömülü yirmilik dişler ağrı, diğer dişlerede hasar oluşumu ve diğer diş sorunlarına neden olabilir. Bazı durumlarda, gömülü yirmilik dişler hiçbir belirgin veya acil soruna neden olmayabilir. Ancak bu dişler temizlenmesi zor olduğu için diş çürümesi ve diş eti hastalıklarına karşı diğer dişlerden daha savunmasızdır.
Diş kökü ağızda kalması, dişin tamamen çıkarılmasından sonra enfeksiyona yol açabilir. Kökü ağızda kaldığı durumlarda diş yani ağızdaki kalan diş kökü diş etine etki eder, kemiğin bozulmasına ve diş eti hastalığına yol açabilir.
Diş apseleri diş etlerinde oluşan bakteri oluşumlarıdır. Bu bakteriden sebepli iltihaplanmalar kulak ağrısı yapabilirler. Ağrı hem kulakta hem de dişte kendini gösteriyorsa nedeni çoğunlukla çürük dişten veya 20 lik dişten kaynaklı olabilir. Özellikle 20 lik dişler kulaklarda ağrı hissettirirler.
Gömülü Diş Çekimi Sonrası İyileşme Süresi
Şişlik, ağrı gibi belirtilerin tamamen kaybolması üç haftayı bulabilir. İşlem yapılan alanda bulunan kemik dokusu ise biraz daha geç kendini toparlar. Kemik dokusunun iyileşmesi 6 ay sürebilir.
Gömülü ve yarı gömülü dişlerin çekilmesi ise daha zordur. Sorunlu yirmilik dişler, 20'lik diş ameliyatı olarak bilinen küçük bir cerrahi müdahale yardımı ile çekilir. Bu tip cerrahi uygulamalar, ağız ve çene cerrahlarının uzmanlık alanına girmektedir.
Çekim bölgesinin daha kolay iyileşeceği öngörüldüğü taktirde de atılan dikiş, hastaya hiçbir rahatsızlık vermez, işlem sırasında da hissedilmez. Kemik veya mukoza cerrahisi yapılmayan normal diş çekimleri sonrasında şişlik yani ödem beklenmez.
Kalıcı diş oluşumu tamamlanmış bireylerde azı dişleri çekildikten sonra yeni diş oluşumu görülmez. Çekilen azı diş yerine hekimin uygun gördüğü implant veya protez gibi işlemlerin uygulanması gerekir.
Bu durumda dişeti dokusunun altında, kemiğin altında kalmasına veya başka bir dişin yanında 20'lik dişlerin gömülü kalmasına yol açabilir. Dişler gömülü kaldıkları takdirde şişme, iltihap, çene kemik erimesi, kist, tümör ve çene-dudak sinir felci oluşturabilir.
Yirmi Yaş Dişleri, çenenin her iki tarafının en sonundaki üçüncü büyük azı dişleridir. Ağızda çıkan en son dişler olduğundan ve genellikle 16 ila 20 yaş arasında çıktığı için bunlara akıl dişi de denmektedir.
Gömülü 20 yaş dişleri ağız ortamına çıkamadığı için hemen önündeki ikinci büyük azı dişine de zarar verebilir. Böyle bir durumda hasta genellikle çenesinin arka bölgesinde, kulağında, gözünde ve hatta boyun bölgesinde bile ağrı hissedebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri