Gömülü Teori. Nitel araştırma bir sosyal olayı doğal ortamı ve doğal oluşumu içinde tasvir eden bir araştırma türüdür. Deneysel nicel araştırmalar gibi olayın değişkenleriyle oynamaz. Bir durumu ilişki bağlantıları içinde anlamaya çalışır.
Çeşitli araştırmacılar tarafından gömülü teori olarak da adlandırılan temellendirilmiş kuram metodu, bir kuram ortaya koymak için sistematik, tekrara dayalı, titiz bir veri toplama ve analiz sürecinden oluşan bir nitel yaklaşım olarak tanımlanır (Glaser, 1978).
Seçici kodlama: Seçici kodlama, merkez bir kategorinin seçildiği ve diğer kategorilerin sistematik bir şekilde bu kategoriyle ilişkilendirildiği, bu ilişkilerin değerlendirildiği ve kategorilerin daha rafine edilerek geliştirildiği süreçtir.
İlgili 25 soru bulundu
Görüşme, nitel araştırmada çoğunlukla kullanılan bir teknik olarak öne çıkmaktadır.
Genellikle kullanılan derinlemesine görüşme, odak grupları, etnografik araştırma, içerik analizi, vaka çalışması araştırması gibi farklı türde nitel araştırma yöntemleri vardır.
Fenomenoloji, insanların belirli bir fenomen veya kavramla ilgili anlayışlarını, duygularını, bakış açıları ve algılarını ifade etmelerini sağlayan ve bu fenomeni nasıl deneyimlediklerini tanımlamak için kullanılan nitel bir araştırma yöntemidir (Rose, Beeby & Parker, 1995, s. 1124).
Nitel araştırma, yapılandırılmamış gözlem, yapılandırılmamış görüşme ve doküman inceleme gibi nitel veri toplama tekniklerinin kullanıldığı, olgu ve olayların kendi doğal ortamları içinde gerçekçi ve bütüncül bir şekilde ortaya konmasına yönelik nitel bir sürecin izlendiği araştırmadır (Yıldırım ve Şimşek 2005, 39).
Tümevarımcı Analiz: Kodlama yoluyla verilerin altında yatan kavramları ve kavramlar arasındaki ilişkileri ortaya çıkarmaktır. Kodlama: Verilerin içerik analizine tabi tutulması, yani veriler arasında yer alan anlamlı bölümlere (bir sözcük, cümle, paragraf vb) isim verilmesi sürecidir.
Kodlama, verilere farklı kodlar (etiketler) atayarak analiz etme işlemidir. Kodlar sayılar, kelimeler ve kısa ifadeler olabilir. Başka bir deyişle, araştırmacının verileri kolayca incelemesini sağlayan herhangi bir şey.
Bir teori, bilimsel yöntemler kullanılarak oluşturulan, birçok gerçek ve hipotezi bir araya getiren doğal dünyanın gözlemleri için dikkatle düşünülmüş bir açıklamadır. Test edilebilir olması, bilimsel teorilerin güçlü yanıdır.
Eksenel kodlama, araştırmacının veriyi yeni biçimleriyle bir arada topladığı aşamadır. Kategoriler arasında bağlantı kurulur ve merkezi fenomen tanımlanır. Veriler arasında yeni ilişkiler keşfetmek için onları farklı eksenler üzerinde yeniden serpiştirmek gerekir.
Teori – Bir hipotez kısmen doğrulanır ve yeni bulgularla desteklenirse teori haline gelir. Örneğin, evrenin oluşumuyla ilgili olarak Big Bang Teorisi (Büyük Patlama) veya canlıların oluşumunu açıklamaya çalışan evrim teorisi.
Elde edilmek istenen bilginin türü açısından üç temel araştırma tipi vardır. Bunlar; keşfedici, betimleyici ve açıklayıcı (hipotez test etmeye yönelik) araştırmalardır.
Tematik analiz, bir dizi veriyi okumayı ve temaları bulmak için verilerin anlamındaki örüntüleri aramayı içeren bir nitel veri analiz yöntemidir. Araştırmacının öznel deneyiminin verileri anlamlandırmanın merkezinde yer aldığı aktif bir düşünümsellik sürecidir. Tematik analiz, nitel araştırmalarda tipik bir yöntemdir.
Nicel araştırma yapmak için iki yöntem vardır. Onlar: Birincil nicel araştırma yöntemleri. İkincil nicel araştırma yöntemleri.
Basitçe anlatmak gerekirse; nicel veriler, araştırmanızın genel noktalarını kanıtlamak için gerekli sayıları elde etmenizi sağlar. Nitel veriler ise, bunların tüm etkilerini anlamak için size ayrıntılar sağlar. Anketlerinizde bu yöntemlerden en iyi sonuçları almak için, aralarındaki farkları anlamanız önemlidir.
Olgubilim, olgu ile ilgili bilgiler elde etmek için bireylerin deneyimlerinden yararlanan bir araştırma yöntemidir. Olgubilimin oldukça fazla uygulama biçimi bulunmasına rağmen her birinde öznel deneyime öncelik verilmektedir.
Nitel Araştırma (Kalitatif – Qualitative Research)
Gözlem, görüşme ve doküman analizi gibi nitel veri toplama yöntemlerinin kullanıldığı araştırma türüdür. Bu tip araştırmalarda, algıların ve olayların doğal ortamda gerçekçi ve bütüncül bir biçimde ortaya konmasına yönelik bir süreç izlenir.
Nitel bir araştırma yaklaşımı olarak fenomenoloji, ilk olarak Husserl (1931) tarafından insanların (araştırmadaki katılımcıların) yaşanmış deneyimlerinin bağlamını ve deneyimlerinin anlamını anlamanın bir yolu olarak kullanılmıştır (Moustakas, 1994; Van Manen, 1990).
Bilimsel araştırma yöntemleri genellikle üç temel kategoriye ayrılır: Nicel, nitel ve tarihsel araştırma yöntemleri. Nicel araştırma yöntemi, sayısal veri ve ölçülebilir sonuçlar üzerine odaklanır.
Yaşanan olayları ve olguları nesnelleştirerek, gözlem yapılabilir hale getiren, ölçümleyebilen ve sayısal olarak ifade eden araştırma türüne nicel araştırma denir. Gözlem ve ölçüm ile tekrarlanabilir olan ve objektif olarak ortaya konan araştırma niceliksel yani “sayısal” araştırma olarak bilinir.
a. Nitel Araştırma; gözlem, görüşme ve doküman analizi (literatür tarama) gibi nitel veri toplama yöntemlerinin kullanıldığı, algıların ve olayların doğal ortamda gerçekçi ve bütüncül bir biçimde ortaya konmasına yönelik nitel bir sürecin izlendiği araştırma olarak tanımlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri