SORU: Riskli yapının tespit masrafları ve yıkım masraflarını kim ödeyecek? CEVAP: Riskli Yapı Tespit ve yıkım işleri mülkiyet sahipleri tarafından masrafları kendilerine ait olmak üzere gerçekleştireceklerdir.
Yapının riskli alan içerisinde kalması halinde yapınız ve hak sahipliliğiniz proje bazında değerlendirilmesi sonucu alacaklı veya borçluluk durumu belirlenecektir. Yapınızın Riskli Alan dışında Riskli Yapı olması halinde dönüşüm malikler tarafından yapılacağından masraf mülkiyet sahipleri tarafından karşılanacaktır.
Ev sahiplerine aylık ödeme yapılırken, kiracı ve sınırlı ayni hak sahiplerine (oturum hakkı olana) 'bir kez ödeme' yapılıyor. İstanbul'da kiracılara 7 bin lira, Ankara, Antalya, Bursa ve İzmir'de 6 bin lira, diğer büyükşehirlerde 5 bin lira, büyükşehir olmayan illerde ise 4 bin lira ödeniyor.
İsteyen gayrimenkul sahipleri kentsel dönüşüm dahilinde eski ve riskli yapı kararı verilmiş yapısını yıkarak, yenisini yaptırabilir, bunun için gerekli anlaşmaları sağlamalı ve hukuki tedbirleri almalıdır. Kendi olanakları ya da müteahhit firma ile anlaşma yaparak, kendi alanına inşa hakkından faydalanabilirler.
Kentsel dönüşümlerde konut sahipleri isterlerse kendi olanakları dahilinde veya anlaşma yaptıkları müteahhit firma ile ev yaptırabiliyorlar. Bu durumdaki ödemeleri kendileri yapmaktadır. Müteahhit ile yapılan anlaşmalarda, ortak bina yapılır ya da müteahhit firma yaptığı binadan, daire vererek anlaşma sağlarlar.
İlgili 25 soru bulundu
Kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilen binalardan daire satın alan kişiler, ödedikleri tapu harçlarını geri alabilecek. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz'ın verdiği bilgiye göre, 25 Temmuz 2014 tarihi itibariyle gayrimenkul alan ve satan kişiler, tapu harç ücretlerini geri alabiliyor.
Gayrimenkulün metrekare cinsinden büyüklüğü, arsa payını belirlemede temel faktördür. Özellikle kentsel dönüşüm projelerinde müteahhitle yapılan anlaşmalarda kat irtifakının ve hisse haklarının gözetilmesi için metrekare hesabının yapılması gereklidir.
Riskli yapı tespiti kesinleşmiş ve kat malikleri binanın yıkımı ve yeniden yapılmasına karar vermiş iseler; her bir bağımsız bölüm için maliklere 18 ay, riskli alanlarda ise 48 ay kira yardımı yapılırken kiracılar da (2) aylık kira yardımını tek seferde (defaten) alabilmektedir.
Riskli binanın yıkım masrafını kimin karşılayacağı ev sahiplerinin akıllarına takılan sorulardan biri. Bina sahipleri dilerlerse yıkım için bir müteahhit ile özel bir anlaşma yöntemine başvurabilir. Bu anlaşma kapsamında binanın yıkımı müteahhit tarafından gerçekleştirilir.
Kentsel dönüşüm hangi yapıları kapsıyor? Tüm Türkiye kapsamında güvenli olmayan tüm binaları kapsar. 50 yaşın üzerinde veya 1999 yılından önce yapılmış ise binanız riskli olabilir. Böylece Kentsel Dönüşüm Yasası'ndan yararlanabilirsiniz.
Dolayısıyla tüm eski binalar kaç yıllık olursa olsun bu kapsama girebilir.
Devreye aldığımız finansman paketi kapsamında, kişi başı 1.250.000 TL'ye kadar finansman imkanı sunuyor ve finansman maliyetinin 840 baz puana kadarlık kısmını karşılıyoruz. Hayırlı olsun. Paket ile vatandaşlarımızın yaşam şartlarını iyileştirmeleri için önemli bir kolaylık daha sunmuş oluyoruz" denildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamaların ardından, İstanbul'da kira yardımı tutarı artırıldı. Buna göre; İstanbul'da 3 bin 500 lira olan kentsel dönüşüm kira yardımı 5 bin 250 liraya yükseltildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz indirimlerinin süreceğini belirterek, "Bu kardeşiniz iktidarda olduğu sürece faiz yükselemez faiz devamlı düşecektir. Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden projesini duyuran Erdoğan dönüşüme giren evlerde maliyetin yarısını devletin karşılayacağını açıkladı.
Devlet desteği ile alınacak kentsel dönüşüm kredisinde konutlar için %4, iş yerleri için %3 faiz indirimi uygulanır. Enerji verimliliği yüksek binalara ise daha yüksek faiz indirimi yapılır. Konutlarda, enerji kimlik belgesinde yazan enerji sınıfı B ise %4.5, A ise %5 faiz indirimi uygulanır.
Kentsel dönüşümde ev sahibine taşınma yardımı ise kira yardımı kapsamında verilir. Ev sahiplerine her ay verilen kira yardımının bir kısmını peşin olarak alıp taşınma masrafları için kullanmak da imkanlar dahilindedir.
Yıkılacak binaların yıkım ve diğer masrafları ev sahiplerine aittir.
Ali Güvenç Kiraz, bu gibi durumlarda Borçlar Kanunu'nun 138'inci maddesine göre müteahhitin uyarlama talep edebileceğini belirterek, şunları söyledi: “Eğer bu maliyet artışı öngörülemeyecek bir hale geldiyse, müteahhitin mahvına sebep olacaksa, mahkemeye başvurarak uyarlama talep edebilir.
Ayrıca, Kanun uyarınca yapılacak olan işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalar; noter harcı, tapu harcı, belediyelerce alınan harçlar, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diğer ücretlerden ve banka ve sigorta muameleleri vergisinden muaf olacaktır.
Farklı adreslerde yer alan iki ev için ayrı ayrı kira yardımı alınabilmesi ise daimi ikamet şartı sağlanamayacağından mümkün değildir.
Ev sahibi kentsel dönüşümde yenilenen evini yeniden kiraya verecekse, ilk olarak eski kiracıya teklifte bulunması gerekiyor. Ancak yeni kira bedeli değişebilir, bunu da ev sahibi belirleyecektir.
İYUK madde 7 uyarınca yıkım veya yıkım kararının tebliğinden itibaren altmış gün içinde doğrudan iptal davası açılması da mümkündür. Yapı tatil zaptına karşı açılacak davada ise altmış günlük süre, yukarıda da açıklandığı üzere tutanağın yapının görülebilir bir yerine asılmasından itibaren başlamaktadır.
Kat karşılığı sözleşmelerde iki taraf için de genel olarak kabul görülen oran %50-%50 şeklindedir. Arsaya yapılacak olan daire sayısı bu açıdan önem arz eder. Mesela arsaya 4 katlı ve her katında 2 daire olan bir bina yapılacaksa arsa sahibine 4 daire, müteahhide 4 daire düşer.
Konutun metrekaresi 90 ve satış değerinin (rayiç değer) 150.000 TL'dir. Bu konutun arsa payı, evin metrekare oranına göre aşağıdaki gibi hesaplanır: Dairenin metrekaresi: 90 Satış değeri: 150.000 TL, arsa payı oranı: 150.000/1.560.000=15/156 olur.
Kentsel dönüşüm sürecinde konutların küçülüp küçülmediği, projenin özelliklerine ve amaçlarına bağlı olarak değişebilir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri