Gömülü dişler ağız içinde hiç görünmüyor olsa bile yine de çürük meydana gelebilir.
Tamamen gömülü 20 yaş dişleri komşu dişlerde; çürük, diş eti iltihabı veya çevre dokularda kistik oluşumlara sebep olmadıkları sürece çekilmek durumunda değillerdir. Radyolojik ve klinik olarak takip edilmeleri yeterlidir. Kısmen Gömülü 20 Yaş Dişleri Hayati Tehlike Oluşturabilir!
Gömülü dişin diğer bir sorunu, çene kemiğine zarar vermesidir. Çene kemiği, dişlerin desteklediği bir yapıdır. Gömülü diş, çene kemiği üzerinde baskı oluşturabilir ve bu da kemiğin erimesine neden olur. Bu durum, diğer dişlerin ve diş etlerinin zarar görmesi ile sonuçlanmaktadır.
Eğer yirmilik dişleriniz çıkmazsa ve onları aldırmazsanız, çevrelerindeki dokuda kanserli hale gelme ihtimali bulunmaktadır. Bu dahil çok sayıda sebep dolayısıyla, yirmilik dişlerin mümkün olduğunca erken alınması, en iyi çözümdür.
İlgili 22 soru bulundu
Eğer çürük gözlemliyorsanız, en sağlıklısı yirmilik dişin çekilmesidir. Çünkü tükürük , besin artıkları, bakteri oluşumu gibi nedenler dişin açtığı oyuk alanda birikmeye başlar ve sonuçta çürümeler gözlemlenir. Böyle bir durumda apse oluşumu kaçınılmaz olacaktır.
Gömülü dişlerinizin hepsi çekilmek zorunda değildir. Çene yapısına göre diş hekimi, en sağlıklı kararı vererek uygular. Eğer diş, çevresindeki dişlere ve diş etine zarar vermiş veya verebilecek durumda ise dişinizin alınması en uygun karar olabilir.
Gömülü diş kendiliğinden çıkar mı? Gömülü dişin kendiliğinden çıkması dişin kemik içindeki konumuna bağlıdır. Bazen kemik içindeki konumuna bağlı olarak gömülü dişler kendiliğinden çıkabilmektedir.
Bazı insanlara oldukça korkutucu gelebilmektedir. Ancak gömülü dişin ameliyatı çok zor bir işlem değildir. Ameliyat öncesi bölgesel ya da genel anestezi yapılmakta ve hastanın acı hissetmesinin önüne geçilmektedir. İşlem esnasında herhangi bir zorluk çekilmemektedir.
Gömülü dişlerin çekimi operasyonunda; dişin çevresindeki dokulara çeşitli baskılar uygulanabilmekte ve bunun sonucunda şişlikler, yer yer morarmalar ve ağrılar olabilmektedir. Ameliyat sonrasında yara ağrısı, yüz şişmesi ve ağız açılmasında güçlükler görülebilir.
Ancak bazı insanlarda 20'lik dişlerin tamamı çıkmayabilir, dişler gömülü halde kalabilir ya da yamuk hizalanmış olabilir. Bu tip durumlarda 20'lik diş çıkması, kişilerde ağrı ve hassasiyet şikayetlerine yol açabilir. 20'lik dişleriniz hiçbir şikayete ya da belirtiye neden olmadan, kendiliğinden çıkabilir.
Yirmi Yaş Dişleri, çenenin her iki tarafının en sonundaki üçüncü büyük azı dişleridir. Ağızda çıkan en son dişler olduğundan ve genellikle 16 ila 20 yaş arasında çıktığı için bunlara akıl dişi de denmektedir.
Ayrıca bu şişliklerin zaman içerisinde hassaslaşıp kanama riski de bulunur. Özellikle sabah uyandığınızda baş ağrısı ile karıştırabileceğiniz çene ağrısı yaşayabilirsiniz. Uzun süre gömülü 20'lik diş ameliyatı olunmazsa ağız kokusu, ağızda metal tadı hissedilmesi gibi sorunlar da ortaya çıkabilir.
Dişe bakıldığında kahverengi veya siyah renklenmeler bulunuyorsa çürük varlığından şüphe edilir. Ardından hekim dişi muayene eder. Dişte siyah veya kahverengi renklenme olmasa bile diş içten çürümüş olabilir. Bu durumun varlığını belirlemek için ağzın genel bir röntgeni çekilmektedir.
En zor çekilen diş, genellikle çenede yer alan ve dişeti altında kalmış olan yirmi yaş dişleridir.
Bazı kişilerde 20'lik dişler sorunsuz çıkarken çoğu kişi 20'lik diş ağrısı çeker. Çünkü ağızda boşluk bulamayan 20'lik gömülü diş ciddi bir ağrıya sebep olur. Bu kişide diş çürüklerine neden olurken 20'lik diş ağrısı dayanılamaz olursa 20'lik diş çekilir.
Mümkün olan durumlarda gömülü diş, bulunduğu yerden tek parça halinde çıkarılır. Bunun mümkün olmadığı durumlarda ise diş, parçalara ayrılır ve tüm parçalar tek tek çıkarılır. Tüm parçalar tamamen çıkarıldıktan sonra dikiş atılarak operasyon bölgesi kapatılmaktadır. Dikişleriniz 7 ila 10 gün sonra alınır.
Gömülü diş ameliyatı ortalama 1 saat sürer ve hasta uyutularak (genel anestezi) ya da sinir bloklarışeklinde bölgesel uyuşturmalarla yapılabilir. Hastalarda sinir blokları ile ilgili kalıcı uyuşukluklar tariflenmiştir. O nedenle genellikle hastanın uyutulmasını ya da dişin lokal olarak uyuşturulmasınıönermekteyim.
Operasyon sonrasında kanama, ödem, enfeksiyon gibi riskler normal diş çekiminde olduğu gibi 20'lik dişlerde de vardır. Sinire yakın operasyonlarda sinirlerin zarar görme riski bulunur. Özellikle alt çene işlemlerinde zedelenme görülebilir.
Gömülü diş ameliyatı en zor pozisyonda bulunan gömülü diş ameliyatında bile ağrı ve acı hissedilmez. Lokal anestezi ile ameliyat bölgesi birkaç saat uyuşuk kalacak biçimde uyuşturulur. Dolayısıyla doğru anestezi tekniği ile işlem esnasında ağrı ve acı hissedilmez.
Gömülü 20lik diş nasıl anlaşılır? Yirmilik diş ağrıları ve diğer semptomları gösteren bireylerde yapılan ağız ve diş muayenesinde genellikle bir diş röntgeni çekilir. Bu röntgen tüm dişlerin kökleriyle birlikte kemik yapıları, açıları ve gömülü dişler hakkında net görüntülerin elde edilmesini sağlar.
20'lik Diş Neden Geç Çıkar? Her ne kadar adı 20'lik diş olsa da, 20 yaşında çıkacak diye kesin bir sonuç yoktur. Bazen 17 yaşında çıkan bu diş, bazen ise 30 yaşına kadar bile çıkmayabilmektedir.
Çekim bölgesinin daha kolay iyileşeceği öngörüldüğü taktirde de atılan dikiş, hastaya hiçbir rahatsızlık vermez, işlem sırasında da hissedilmez. Kemik veya mukoza cerrahisi yapılmayan normal diş çekimleri sonrasında şişlik yani ödem beklenmez.
Yirmi yaş dişleri genel olarak çene kemiğinde bulunduğu konum dolayısıyla, üzerinin diş eti kalması nedeniyle gömük durmaktadır. Dişin bir bölümünün diş etiyle kaplı olması durumunda sıklıkla enfeksiyon ve bunun neden olduğu çene açma esnasında ağrı ve azalma, yüzde şişme meydana gelmektedir.
Regl döneminde diş etlerinde görülen şişmeler muayene sonucu uzman hekim kontrolünde tedavi edilebilir. Diş çürükleri dolayıyla çekilmesi gereken dişlerin regl döneminde çekilmesi önerilmiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri