Gönül okşamak DEYİMİ AÇIKLAMASI Birini hoş bir davranış ve sözle sevindirmek.“Gönlünü okşamak mı istiyorsun, bir gül uzat ona.”
Gönlü olmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: razı olmak. sevip istemek.
Çok fazla zengin olmamasına rağmen, elindekini avucundakini başkalarıyla paylaşan, elinden geldiğince ihtiyaç sahiplerine ve çevresindeki insanlara yardım etmeye çalışan gönlü bol denir. "Gönlü gani" şeklinde de kullanılan deyim cömert, bonkör ve semih sözcükleriyle eş anlamlıdır.
"Gönül Almak" bir kişinin başka birinden özür dileme, yaptığı bir hatayı telafi etme veya onun gönlünü yeniden kazanma çabası anlamına gelir.
İlgili 34 soru bulundu
[1] Kandırmak, yola getirmek, aşkını kazanmak. [2] Kendi yanına çekmek, sempatisini kazanmak.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
TÜRK DİLİNDE EŞ ANLAMLILIK VE GÖNÜL, YÜREK, KALP KELİMELERİ.
Cimrilik yapana bahîl denir. Bahîl; malı elinde tutmaktan zevk alır, verse de istenilince verir. Cömert ise istenilmeden verir ve vermekten zevk alır.
"Gözü gönlü tok olmak", bir kişinin sahip olduklarından memnun olduğu, daha fazlasını arzulamadığı veya hırs göstermediği anlamına gelir. Bu deyim, hem maddi hem de manevi açıdan bir doygunluk ve içsel bir huzur durumunu ifade eder.
Gönlüne girmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: kalbine girmek.
İsteğine uygun olarak, dilediğine göre. “Allah gönlüne göre verir inşallah.”
Kişinin kendi başının çaresine bakmakta zorlandığı, yardım ve destek aradığı zamanlarda bu tabir kullanılır.
Gönlünden kopmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Birine iyilik yapma ya da bir şeyi verme isteği, içinde aniden doğuvermek.“Gönlünden kopanı vermek kadar güzel bir şey olamaz.”
Ağzını aramak deyimi kurnaz biçimde karşı kişiyi konuşturarak ondan laf almaya çalışmak anlamını taşımaktadır. Kişinin saklamış olduğu bazı gizli bilgileri ya da sırları ortaya dökmek için ağzından laf almak şekilde ifade edilir.
[1] Derdini kimseye söyleyememek. [2] Her türlü acıya katlanmak zorunda kalmak.
[1] üzülmek, rahatsızlık duymak: "Onun kenar mahallelerde sürüklenen çıplak ayakları benim gönlüme dokunuyor."- O. S. Orhon.
GAİLESİZ KELİMESİNİN ANLAMI
Gaile çıkarmayan, gailesi olmayan, dertsiz, huzurlu, dinç anlamına gelir. Bu kelime genellikle gayilesiz şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı gailesiz şeklinde olmalıdır.
Gülüm isminin anlamı ise şu şekilde; "Gül kadar güzel olan sevdiğim" anlamında kullanılan bir ad.
[1] Kandırmak, yola getirmek, aşkını kazanmak. [2] Kendi yanına çekmek, sempatisini kazanmak.
Gamsız sözcüğü derdi ve tasası olmayanlar için sıkça kullanılır. Özellikle çevrende hiçbir şeyi dert etmeyen kişiler bulunanlar bu sözcüğü daha fazla kullanırlar. Doğal olarak oldukça yaygın ve popüler bir kelime olarak dilimizde yer alır.
Üzüntüsüz, acısız, gamsız: “Kedersiz bir gün.” 2. zf. Kederi, acısı olmadan: “Elemsiz kedersiz büyütün.”
Anadolu'nun çeşitli yörelerinde sık sık kullanılan gale kelimesi, manda yavrusu demektir. Bu kelime mecazen, en ciddi konuları bile tiye alan, kaygısız ve kalender anlamına gelir.
Gönlü ile oynamak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sever görünüp eğlenmek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri