Trabzon-Batum ile Çıldır-Kars güzergâhı üzerinde yer almaktadır.28 Bu tarihte Gönye mutasarrıfları aynı zamanda FaĢ muhafazasında görevlendirilmiĢtir.29 Sancak statüsündeki Gönye, Temmuz 1745‟te FaĢ muhafazası Ģartı ile malikâne olarak kaydedilmiĢtir.
Gönyeli, Kıbrıs'ta Lefkoşa'yla birleşik olan bir kasaba. de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa Bölgesi'nde ve de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefkoşa İlçesi'nde yer alır. 2022 yılına kadar yönetimi Gönyeli Belediyesi'ne aitti.
Gönye; dik üçgen şeklinde, özellikle mühendislik ve teknik çizimde yaygın olarak kullanılan bir araç. İki çizgi veya yüzeyin birbirine göre dik açı (90°) yapmasını sağlamakta veya dik açıları ölçmekte kullanılır. Kenarlarından biri veya birkaçı cetvel şeklinde ölçeklendirilmiş olabilir.
Gönye Seçenekleri Nelerdir? Gönyeler, kullanım amaçlarına ve alanlarına bağlı olarak farklı tip seçeneklere ayrılır. Kıl gönyeler, şapkalı gönyeler, sabit açılı gönyeler, üniversal açı gönyeler, saatli açı gönyeler, ayarlı açı gönyeler gibi farklı tasarımlara sahip modeller bulunmaktadır.
5.Sınıflarımız Matematik Dersinde ''Gönye,Açı Ölçer,Pergel'' Kullanarak Çalışmalar Yaptılar. - Eskiköy Ortaokulu.
İlgili 28 soru bulundu
Lu Ban için keskin tereste beraberinde, aşılabilen teknik sorunları getirdi, örneğin tahtanın yüzeyinin nasıl dümdüz hale getirileceği. Lu Ban yine birçok deneme yaptıktan sonra rende, ayrıca ayarlı gönye icat etti, "Lu Ban Gönyesi" olarak da bilinen ayarlı gönye günümüzde hala kullanılıyor.
Gönye şapkalı 100 veya 150 milimetre boy oranına sahiptir. Cetvel ve şapka denilen bölümden oluşur. Bölüntüsüz bir şekilde yer alan gönye, kullanım olarak farklı alanlarda tercih edilir. Sık olarak mobilyacılık sektöründe, marangozluk alanında, mühendislik alanında ve çoğu zaman da deney alanında da tercih edilir.
Standart gönyeler ile çizilemeyen 0° ile 360° arasındaki açıların ölçüm ve işaretlenmesinde kullanılır.
İletki gönye ile bazen karıştırılır. Gönye ile 30, 60 ve 90 derece gibi açıların çizimi yapılabilir. Ancak, en yüksek açı olan 360 dereceyi ölçebilmek için iletkiye ihtiyaç duyulur.
Açı ölçer gönye, birçok farklı uygulama için kullanılan bir ölçüm aracıdır. Genellikle marangozlar, inşaat işçileri ve DIY meraklıları tarafından kullanılır. Bu araç, bir açının ölçülmesi veya bir açıyı kesmek için doğru açıyı belirlemek için kullanılır.
Gönye Yardımıyla Altıgen Çizimi
Çember çizilir. 2. 30o-60o lik gönyeyle merkezden geçer şekilde çemberi kesen doğrular çizilip altıgene ait A, B, C ve D noktaları bulunur. 3. 30o-60o lik gönyeyle bu noktalar birleştirilip altıgen çizimi tamamlanır.
Ya da başka bir anlatımla anlatacak olursak Gönye; Mimarların, inşaat mühendislerinin, inşaat teknikerlerinin, teknik ressamların ve marangozların yaygın olarak kullandıkları bir el aletidir. Gönye, genellikle dik üçgen şekline sahip plastik ya da metal yapıda ölçüm aletidir.
Açılı Gönye
Bir cetvel üzerinde bulunan açıölçeri sayesinde, istediğimiz bir ölçü noktasından itibaren açı ölçmemizi sağlayan bu ürün sayesinde, aynı anda hem de cetvel kullanmaya gerek duymayız. Ayrıca diğer ürünler gibi 90 derece açıya değil 180 derece açıya sahip bir gönyeye sahiptirler.
Gönye, bir açının dik açı olup olmadığını kontrol etmeye veya dik açı çizmeye yarayan (dik açı çizimi gerektiren durumlar; bir doğruya dikme çizme ya da bir üçgenin veya paralelkenarın yüksekliğini çizme olabilir) bir geometrik çizim aletidir.
%16 indirimle Rox Wood Abs Plastik 8'' 20 cm Marangoz Gönyesi 145 TL'ye, %18 indirimle BTS BTS12101 0-180 Derece Açı Ölçer 65 TL'ye, %8 indirimle Valkyrie Mıknatıslı Manyetik Gönye Kaynak Tutucu 4'lü Set 224 TL'ye, %30 indirimle Sgs 1701 300 Mm Profesyonel Alüminyum Gönye 104 TL'ye sahip olabilirsiniz.
İletki ya da açıölçer, açıları ölçmeye yarayan alet. Tipik bir iletki genellikle 1°lik aralıklarla ölçeklendirilir ve her 5 veya 10°lik aralık uzun bir çizgi ile belirtilir. Bununla birlikte, daha karmaşık işlerde kullanılan iletkiler daha hassas şekilde ölçeklendirilmiş olabilir.
Iletki TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,matematik Bir açıyı ölçmeye ve başka bir yerde aynı açıyı çizmeye yarayan, yarım çember biçimindeki araç, açıölçer, mastara, minkale.
Matematik ve Geometri Dersleri İçin İletki Seçenekleri
Cetvel, pergel, gönye ve iletki dörtlüsü, geometrik şekillerin çizilmesi ve açıların ölçülmesi gibi farklı alanlarda kullanılır. Cetvelle sadece düzlemler çizilebilirken, pergel ile çember çizebilir, gönye ve iletki ile açıları hesaplayabilirsiniz.
Açıölçer Açı ve ölçer kelimelerinin birleşmesiyle oluşturulan bir birleşil isimdir. Bu kelime de iletki gibi dil devriminden sonra literatüre girdi. Arapçada nakil kelimesinden türetilen minkale sözcüğü de bulmacalarda iletki sorusuna verilebilecek yanıtlar arasında yer allıyor.
Üçgenin iç açıları toplamı bir doğru açı oluşturur . Doğru açının ölçüsü 180° olduğundan, “Bir üçgenin iç açılarının ölçüleri toplamı 180° dir .” denir .
Parçaların düzlemselliğinin yanı sıra komşu yüzeyler arasındaki açının kendi sabit açısına eşit olup olmadığını kontrol eder. 30° - 45° - 60° - 90° ve 120° açılı sabit açı gönyeleri vardır. Somun ve benzeri parçaların yüzeylerini de kontrol ettiği için somun gönyesi de denir.
Doğru açının ölçüsü 180 derece olarak bulunur. Bu açılar düz bir şekilde görülmektedir. Yani doğru açılarda bir doğru düz bir şekilde görülmektedir. Bu şekilde doğrunun herhangi bir bölgesindeki açının 180 derece olduğunu söylemek mümkündür.
Kıl Gönyeler, iş parçalarının yüzeylerin düzgünlüklerinin ve dikliklerinin kontrolünde kullanılır. Gönyelerin uç kısımları konik (keskin) olduğundan bu isim verilmiş olup bu özelliği sayesinde de kontrollerin hassas bir şekilde yaparlar.
Gönye testere, gönye kesme makinesi metal, plastik ve ahşap gibi malzemeleri kesmek için tasarlanan makinelerdir. Gönye kesme makinesiyle düz veya açılı olarak kesme işlemi yapılabilir.
Ermo Düz Gönye, dolap, raf ve mobilya üreticilerinin köşe kısımları birleştirilmesinde, sunta, tahta yada mdf yüzeyine çakılarak sabitleme işlemi amacı ile kullanılan mobilya bağlantı parçasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri