Çinko: Çinko eksikliği, saç dökülmesine yol açabilir. Çinko, saç sağlığı için önemli bir mineraldir ve saç foliküllerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. A vitamini: A vitamini eksikliği, saç dökülmesine yol açabilir. A vitamini, saç köklerinin sağlıklı kalmasına ve saçların büyümesine yardımcı olur.
VİTAMİN A:
Yüksek dozlarda saç dökülmesi yapabilir. İçeriğinde A vitamini bulunan başlıca besinler; Havuç, patates, brokoli, ıspanak, lahana ve karaciğerdir. Günlük alınması gereken ortalama miktar: Erkek: 1000 mcg Kadın: 800 mcg.
D Vitamini: Güneş ışınlarından deri yoluyla alınan ve sentezlenen temel vitamindir. Kapalı alanda uzun saatler çalışan ve güneşin az olduğu bölgelerde yaşayan kişilerde D vitamini eksikliği görülebilir. D vitamini eksikliğinde saç dökülmesi ortaya çıkabilir. D vitamini, saçı besleyen vitaminler arasındadır.
Erkeklerde saç dökülmesi problemine neden olan tıbbı durumlar arasında bağışıklık sistemiyle ilgili olan ve düzensiz saç dökülmesine neden olan alopesi areata (saç kıran, sakal kıran), skalp enfeksiyonları (tinea capitis) ve trikotilomani bulunmaktadır.
Erkeklerde saç dökülmesini engellemek amacıyla kullanılan, pek çok doğal ürün bulunmaktadır. Lavanta, çam terabentin ve karanfil yağları; soğan ve sarımsak besinleri bu ürünlere örnek gösterilebilmektedir. Lavanta yağının; saçkıran ve saç dökülmesi gibi problemlere iyi geldiği bilinmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Erkek saç köklerini güçlendirmenin bazı yöntemleri bulunur. Bunlar arasında E vitamini ve kreatin içerikli besinlerin günlük tüketilmesi, stres ve kaygıdan uzak durulması, dengeli ve sağlıklı bir şekilde beslenme, düzenli saç bakımı, kaliteli saç şampuanları kullanılması gibi birçok önlemler alınabilir.
Genetik faktörler
Saç dökülmesinin kadınlarda ve erkeklerde görülme nedenleri farklıdır. Erkeklerde görülen saç dökülmesi genellikle, genetik olan ve toplumun %50'sinden daha fazlasında görülen erkek tip hormona duyarlı saç dökülmesidir. Bu tip saç dökülmesi kroniktir.
Telogen Effluvium: Avuç avuç saçım dökülüyor denildiğinde akla gelen hastalıktır. 100 saç telinin tutularak çekilmesi sonucunda avuçta 5 ve üzeri saç telinin kalması başlıca bulgusudur.
Çay ağacı, lavanta, dulavrat otu ve ozon yağları saç köklerinizi besleyerek dökülmeleri engeller. Kullanıcılar tarafından sıklıkla tercih edilen ürünler; yumurta, yoğurt, çilek ve lavanta maskeleri olarak sıralanabilir. Yumurta, limon suyu, süt ve zeytinyağını karıştırarak maske elde edebilirsiniz.
Sağlıklı yağlarla dolu bir beslenme düzeni gür ve sağlıklı saçlar için olmazsa olmazdır. İyi kalite protein, iyi yağlar ve omega 3 bu anlamda doğru kaynaklardır. Somon, avokado, fındık, sebze ve meyve gibi temel besinler saçı gürleştirmek için destek alabileceğiniz gıdalardır.
D vitamini
Ayrıca yeni saç foliküllerinin oluşmasını destekler. Yani saç gelişimi için çok önemli katkıları vardır. Araştırmalar D vitamininin saç dökülme sürecini iyileştirmede etkili olduğunu gösteriyor. Ayrıca D vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardımcı oluyor.
Kolajen üretimini hızlandıran ve destekleyen C vitamini, saç tellerinin gücünü ve ışıltısını korumakta son derece önemli bir role sahiptir. Saçlarınızın sağlıkla ve hızla uzamasını istiyorsanız, yeterli miktarda C vitamini almayı ihmal etmemelisiniz.
Merak edilen erkek tipi saç dökülmesi tıbbi tedaviler üzerinden kolayca önlenir. Özellikle lazerle saç dökülmesi tedaviyle bu sorundan birkaç seans sonrasında kurtulabilirsiniz. Her insan doğumundan itibaren doğrudan alın kısmından kafanın tamamını kaplayacak düzeyde saçlara sahip olur.
Günde yaklaşık 100 tel saç kaybetmek normaldir. Dökülme bunun üzerine çıktığı zaman kritik olabilir. Bunda birçok faktörün rolü olabilir. Ferritin, Biyotin, TSH, T3, T4, E2, FSH, Testosteron, Çinko ve Selenyum testlerine bakılır.
Vitamin eksikliğine bağlı olarak dökülen saçların yeniden çıkması, bazı yöntemler ile desteklenerek mümkün olabilir. D vitamini eksikliği durumunda saç dökülmesi meydana gelebilir; ancak uygun vitamin düzeylerine geri dönüldüğünde saç büyümesi yeniden başlayabilir.
Saçın yaşam döngüsüne bağlı olarak günde 100 saç telinin dökülmesi normal kabul edilirken, bu orandan fazla olan saç dökülmeleri ciddiye alınmalı ve doktora başvurulmalıdır.
Bazen sağlık sorunlarına kimi zaman da mevsim gibi çevresel etkenlere bağlı olarak saç dökülmeleri gözlenebilir. Bu problemle karşılaşan bireylerin aklında tek bir soru yatar: “Dökülen saç tekrar çıkar mı?” Evet, genellikle dökülen saçlar tekrar çıkar. Çünkü saç, zayıfladığı için dökülür.
Bunlar daha çok saç dökülmesi olarak adlandırılır. Erkeklerde saçların dökülmesi 20'li yaşlarda başlayabilir. Bazı durumlarda bu daha geç de gerçekleşebilir. Tamamen dökülme ise 15 ila 20 yıllık süre içerisinde tamamlanır.
Saçların güçlü ve sağlam olması için en iyi protein kaynakları yumurta, et, tavuk, balik, süt, peynir, yoğurt, kurubaklagiller, tam tahıllardır. Saç derisi ve saç sağlığını iyileştiren diger besin ögeleri demir, biotin, çinko, selenyum, bakır, magnezyum ile A, B, E, C, D vitaminleridir.
Saç teli, dermisin içine derinlemesine sokulmuş bir torba olan saç kökünden (kıl folikülü) çıkar. Saç (kıl) follikülü, derinin epidermis ve dermis tabakalarının arasındaki etkileşime bağlı oluşmuş ve buraya gömülü bir yapıdır.
Erken Yaşta Saç Dökülmesinin Olası Sebepleri
Mevsimsel değişiklikler, genetik yapı, hormonal bozukluklar, alerjik reaksiyonlar, kötü beslenme, demir eksikliği, stres, yanlış ürün kullanımı gibi durumlarda saç dökülmesi meydana gelebilir. Bu dökülmeler geçici veya kalıcı olabilir.
Saç dökülmesi sorunlarına dermatoloji bölümü bakar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri