Mahkemenin verdiği görevsizlik kararı: Kanun yoluna gidilmeksizin kesinleşmiş ise bu görevsizlik kararı dosya kendisine gönderilen mahkemeyi bağlamaz. Dosya kendisine gönderilen mahkeme de görevsizlik kararı verir ve bu karar kesinleşirse o zaman iki mahkeme arasında olumsuz görev uyuşmazlığı çıkmış olur.
Ancak, görevsizlik kararından sonra görevli mahkemede davaya devam edilebilmesi için öncelikle görevsizlik kararının kesinleşmesi gerektiği açıktır.
Bu istinaf dairesinin görevsizlik kararına karşı da Yargıtay'a başvurulabilecektir. Yargıtay ilgili dairesi bu görevsizlik kararını onayladığı takdirde dosyayı ya görevli olduğu gösterilen diğer istinaf dairesine, ya da görevli ilk derece mahkemesinin ilk görevsizlik kararı veren mahkemesine gönderebilecektir.
Bilindiği üzere, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun (HMK) 20. maddesine göre görevsizlik veya yetkisizlik kararı veren mahkeme bu kararında dava dosyasının görevli veya yetkili mahkemeye gönderilmesine karar vermekle yetinir. Dava dosyasını kendiliğinden (re'sen) görevli veya yetkili mahkemeye gönderemez.
Yetkisiz mahkemede yapılan işlemler yetkili mahkemede geçerliğini korumaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
5237 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 5/2 maddesinde ise; görevsizlik kararına karşı Cumhuriyet savcısının acele itiraz yoluna gidebileceği hüküm altına alınmıştır.
İlgili mahkemece yetkisizlik kararının, tebliğ işlemleri yapılmadığından henüz kesinleşmediği bildirilmekle, kesinleşmesinden önce alacaklının dosyanın yetkili yere gönderilmesi talebinde bulunması geçerli olmakla birlikte yetkisizlik kararı kesinleşmeden icra dosyası yetkili yere gönderilemez.
Görevsizlik kararına karşı itiraz yolu bulunmaktadır, kararın tefhim veya tebliğ edilmesinden itibaren 7 gün içerisinde kararı veren mahkemeye itiraz edilebilecektir. Görevsizlik kararı yerinde ise itirazın incelenmesi için dosyayı itirazı incelemeye yetkili mahkemeye dosya gönderilecektir.
Görevsiz mahkeme dava açılmakla kazanılmış olan haklar korunur. Yine görevsiz mahkemede alınmış olan ihtiyati tedbir veya ihtiyari haciz devam eder. Görevsiz mahkemede açılan davanın esasıyla ilişkin olarak, kanun değişikliği meydana gelirse, geçmişe etkili olmayan yeni kanun burada uygulama alanı bulmaz.
Bu durumda görevsiz mahkemede dava açılması ile kazanılmış olan haklar saklı tutulmuş olur. Örneğin zamanaşımı ya da hak düşürücü süre, görevsiz mahkemede davanın açıldığı tarihe göre hesaplanır, görevsiz mahkeme kararı ile konulmuş bulunan ihtiyati tedbir veya ha çiz devam eder.
Kesinleşen ilk derece mahkemesi kararlarına karşı olağan kanun yoluna başvurulması mümkün değildir. Olağan kanun yolu, iki kademeli bir kanuni inceleme sisteminden ibarettir. Bu kademeler, istinaf ve temyizden oluşur.
Ara kararlar tek başına istinaf edilemez. Ancak nihai kararla beraber ara kararın da istinaf edilmesi mümkündür. Adli yardım talebinin reddi kararına itiraz üzerine verilen karar istinaf edilemez. Kesin karara karşı istinaf mümkün değildir.
YETKİSİZLİK VE GÖREVSİZLİK KARARINA KARŞI VERİLEN BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ KARARI TEMYİZ EDİLEMEZ.
Mahkeme, yargıtay ilamının tebliğinden itibaren 10 günlük yasal süre içinde dosyanın görevli mahkemeye gönderilmesi talebinde bulunulmadığı gerekçesiyle HMK'nin 20. maddesi gereğince davanın açılmamış sayılmasına karar verilmiştir.
6100 sayılı HMK'nin 114. maddesi uyarınca dava şartlarından olan görev konusunda aynı Kanun'un 138. maddesi uyarınca dosya üzerinden karar verilebilir ise de, ancak bunun için dava dilekçesinin davalıya tebliğ edilerek savunma hakkı tanınması gerekir.
Görevsizlik kararına karşı kararın tefhim ve tebliğinden itibaren 7 gün içinde kararı veren mahkemeye itiraz edilebilir. Mahkeme görevsizlik kararının doğru olduğu kanaatindeyse itirazın incelenmesi için dosyayı itirazı incelemeye yetkili mahkemeye gönderir.
Davanın kabulü, hükmün kesinleşmesine kadar yapılabilir ve kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur. İrade bozukluğu hâllerinde, kabulün iptali istenebilir. Kabul beyanında bulunan taraf, davada aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerini ödemeye mahkûm edilir.
Görevsiz adli yargıdan görevli olan idari yargıya, kararın kesinleşmesinden itibaren otuz gün içinde, adli yargıya başvurma süresi geçmiş olsa bile, dönülebilir.
Anılan Kanun'un 323/ğ. maddesi gereğince yargılama giderlerinden sayılan vekâlet ücretine de görevsizlik kararında ayrıca hükmolunamaz.
Bununla birlikte, mahkemenin görevsiz olduğu, davanın taraflarınca da yargılama bitene kadar davanın her aşamasında ileri sürülebilir(HMK Md. 1-4).
Dolayısıyla, bu hüküm yürürlüğe girmeden önceki tarihlerde usulüne uygun olarak gerçekleştirilen ifade almanın görevsiz mahkemede olsa da sorgu niteliğinde olduğunu ve zamanaşımını kestiğini belirtmek gerekir.
İdari yargının görevli olduğu bir idari davada mahkeme kendisinin görevli olmadığı sonucuna ulaşırsa davayı görev yönünden reddeder ve dava dosyasının görevli mahkemeye gönderilmesine karar verir (2577 SK. m.15/1-a).
Yetkisizlik kararlarına karşı istinaf kanun yoluna başvurulabilir. Ancak yetkisizlik kararına karşı kanun yoluna başvurmak için dava konusunun değerinin o yıl için belirlenmiş parasal sınırın üzerinde olması gerekmektedir. Aksi halde kanun yoluna başvurmak mümkün değildir.
"Açılan dava düzeltilmesi mümkün bir şekil eksikliği ile sakat ise ( temsilcide hata gibi ) veya zamansız ( muaccel alacaklarda olduğu üzere ) yahut görevsiz ya da yetkisiz mahkemede açılmış ise bu nitelikteki bir dava zamanaşımını kesmez.
(3) Yetkisizlik kararlarına karşı itiraz yoluna gidilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri