Oksipital (arka) lob: Beynin en arkasında bulunan lob görsel uyarıları algılayan ve yorumlayan lobdur. Görmeye dair tüm görevler arka lobun görevidir.
OKSİPİTAL LOB: Beynin arka kısmında, ensenin üzerinde yer alır. Görme merkezidir.
Parietal lob--Duyuları işleme, şekil ve renkleri algılama, uzaysal algı, görme algısı ve aritmetik yetenekleri kontrol eder. Oksipital lob--Görsel bilgiyi işleyen lobdur. Ayrıca okuma da bu lob kontrolü altında gerçekleşir.
Oksipital lob beynin en arkasında bulunan ve görme becerimizi gerçekleştiren ve şekillendiren bölgedir. Bilindiği gibi beyin sağ ve sol yarımkürelerden oluşur. Oksipital lob da hem sağ hem sol yarımkürede bulunur. Sağ görüş alanı sol tarafta işlenirken, sol görüş alanı sağ tarafta işlenir.
Beyin Bölgeleri – Oksipital Lob
Oksipital lob beynin arkasında bulunur ve çevremizdeki nesne, hayvan ve insanları algılamamızı sağlar. Oksipital birincil görme alanı lobun sonunda bulunur ve gözde bulunan reseptörlerden elektrik sinyallerini alır.
İlgili 29 soru bulundu
Beyindeki Hangi Hastalık Göze Vurur? Beyin oluşan birçok reaksiyon göze vurarak yan etkiler ortaya çıkarabilir. Beyin tümörleri, migren, Parkinson, inme, hipofiz bezi sorunları, Multiple Skleroz (MS) gibi hastalıklar görmeye etki edebilir.
Optik sinir, göz küresinin arka tarafında başlar ve görme merkezi olan beyindeki görme korteksine kadar uzanır.
Orta beyin beyin için ayrıca bir refleks merkezi olarak da bilinmektedir. Orta beynin en önemli görevleri arasında görme ve duymayı sağlamak gelmektedir. Aynı zamanda insanın istemsizce yapmış olduğu refleksler de yine orta beyin tarafından kontrol edilir. Orta beyin önemli bir refleks merkezidir.
Frontal lobun hafıza, duyguların kontrolü, ifade, dürtü kontrolü gibi fonksiyonları kişiliğin oluşmasında anahtar bir rol sağlar. Hasara uğradığında kişilikte ani ve büyük değişimler oluşabilir. Ödül kontrolü. Ödül ve motivasyonla ilişkili bir molekül olan dopamin frontal lobda oldukça aktiftir.
Sol beyin hasarlarında genellikle:
Afazi denilen konuşma / lisan bozukluğu oluşur. İnce beceri gerektiren işlerde zorlanma olur. Depresyon eğilimi artar.
Orta beyin ya da mesencephalon (Grekçe: mesos - orta, enkephalos - beyin), merkezi sinir sisteminin; görme, işitme, motor kontrol, uyku/uyanma, uyarılma (tetiklik) ve sıcaklık regülasyonu ile ilgili bir parçasıdır.
Tüm vücudun yönetilmesinde önemli bir yere sahip bu organın görevleri merak edilmiştir. Önemli bir işleve sahip beynin görevleri şu şekildedir; Beyin; görme, tat alma, koklama, işitme ve dokunma gibi duyların merkezi şeklinde karşımıza çıkar. Zekâ, öğrenme, bilgi depolama, yazma ve konuşma gibi işlevleri yönetir.
Orta beyin: Ponsun üzerinde, beyincik ve ara beyin arasındadır. Ön ve arka beyin arasında köprü görevi görür. -Orta beyin görme ve duyma reflekslerini kontrol eder.
Beynin bu yapısı zarar görürse kişide duyu kaybı görülür. Ağrı duyusu çekilemeyecek kadar aşırı hissedilebilir ve hatta ağrı katlanılamayacak bir düzeyde olursa kişi komaya girebilir. Korsakoff sendromu gibi ciddi bir sorun ortaya çıkabilir.
Kornea ve göz merceği, ışığı kırarak retina üzerinde odaklanmasını sağlar. Retina üzerindeki fotoreseptörler ışığı elektrik akımına dönüştürür. Elektrik akımı, optik sinirden geçerek beyne ulaşır. Beyin bu sinyalleri işleyerek görüntü oluşturur.
Amigdala çalışmazsa korkmamıza neden olacak uyaranlar belleğe kaydedilmez. Amigdalanın çalışmaması halinde kişi hiçbir şeyden korkmaz. Bu durum hayatı büyük tehlikeye atabilir.
Abstract. Frontal lob sendromu (FLS) kişilik, sosyal uyum ve davranışta belirgin ve kalıcı değişikliklerle kendini gösteren, özellikle prefrontal korteksin serebrovasküler hastalık, tümör, enfeksiyon veya kafa travması gibi nedenlerle hasar- lanması sonucu ortaya çıkan klinik bir tablodur.
Frontal (ön) lob: Analitik düşünme, karar verme, planlama, sevinme, mutlu olma, bilinçli düşünme, his değişikliği, problem çözme, akıl yürütme ve konuşma becerisi gibi bilişsel görevler frontal lobun görevleri arasındadır.
Neden Olur? Travma, nörodejeneratif hastalıklar, beyin tümörü, inme (beyin kanaması, beyin damarının pıhtı nedeniyle tıkanması) gibi beyin hasarı yapan hastalık ve sorunlara bağlı gelişebilir. Frontal lob orijinli epilepsi, HIV, multiple sklroz ve erken başlayan demans da sebep olabilir.
N. opticus: Görme siniri olan n. opticus, retinada bulunan hücrelerin uzantıları şeklinde başlayarak discus nervi optici bölgesinde birleşir ve göz küresini terk eder.
Görme sinirinin hasarı bilgisayarlı görme alanı muayenesi ile ortaya çıkar. Bazı hastalarda ise normal sınırlarda tansiyon ölçülürken görme sınırında harabiyet görülebilir ki budumum normal tansiyonlu glokom olarak adlandırılır.
Işığa duyarlı hücreler ve görme sinirleri ağ tabakada bulunur. Sert tabakanın altında yer alır ve gözün beslenmesini sağlayan damarlardan oluşur. Damar tabaka gözün ön kısmındaki irisi oluşturur.
Göz ve sinir sisteminin ortak hastalıkları ile ilgilenen bilim dalıdır. Optik sinirden görmenin gerçekleştiği görme korteksine kadar olan görme yolları ve yine beyin korteksindeki hastalıklar nöro oftalmolojinin konusudur. Ayrıca gözlerin uyumlu şekilde hareket etmesi ile de ilgilenir.
Görme bozuklukları psikolojik etkiler yaratırken, psikolojik problemler de görme bozukluklarına sebep olabilmektedir. 'Santral seröz koryoretinopati' dediğimiz retina bozukluğu yine stres nedeniyle retinada oluşan bozukluklardandır ve genelde stresli olaylardan sonra gelişir.
Tümörün hangi bölgede geliştiği oluşan semptomların da belirleyicisidir. Beyin tümörünün başlıca semptomları nöbetler, baş ağrısı, hafıza ve görme problemleri şeklinde sıralanabilir. Fakat her semptom gibi gözde ışık çakması da her zaman beyin tümörü bulunduğu anlamına gelmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri