Taze fasulyenin, aslında 130 kadar farklı çeşidi bulunur. Ancak ülkemizde yetişen ve yemeklik olarak tercih edilen belli başlı taze fasulye türleri vardır. Bunların başında Ayşekadın Fasulye, Boncuk Ayşe, Çalı Fasulyesi, Alman Ayşe ve Şeker Fasulye gelir.
- Bir fasulyenin iyi olup olmadığını anlamak için ilk önce rengine bakmak gerekir. Fasulyenin rengi belirgin bir yeşil olmalı, açık yeşil ya da sarıya dönük yeşil olmamalı. - Fasulyeyi kırdığınızda "çıt" diye bir ses duyuyorsanız bu da fasulyenin lezzetli olduğunu gösterir.
Yaklaşık 80 çeşidi vardır. Bütün baklagiller içinde en çok tüketilen sebzelerden biridir.
Oturak fasulye tohumu bodur fasulye olarak da bilinir iken kılçıksız ve yüksek verime sahip olması nedeniyle üretim yapmak için çokça tercih edilir.
İlgili 26 soru bulundu
En Kaliteli Kuru Fasulye Cinsi Hangisidir? Erzincan ovasında yetişen dermason kuru fasulye, en kaliteli türlerden biri olarak bilinir. Bölgenin toprak özelliği, kar suları ile beslenmesi, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetinden dolayı en çok tercih edilen kaliteli fasulye cinsi olarak geçer.
Boncuk Ayşe fasulye meyvesi açık yeşil renge sahip olup bu fasulye çeşidi kılçıksız ve yassı bir görünüme sahiptir . Her türlü toprakta yetişme özelliğine sahip olan bu çeşit açık tarla yetiştiriciliğne uygundur.
Sarıkız (oturak) fasulye meyvesi hafif koyu yeşil renge sahip olup bu fasulye çeşidi kılçıksız ve yassı bir görünüme sahiptir. Bol dökümlü olup her tür toprakta yetişe bilme özelliğine sahip bir fasulye çeşididir. Açık tarla yetiştiriciliğine uygundur. Yeşili ve kurusu yenir.
Toprak özelliği ve kar suyu ile yetişmesi, dayanıklı, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetinden dolayı tüketicinin en çok tercih ettiği fasulyedir. İri taneli, dolgun ve yassı görünümlü, bir ucu düz, diğer ucu ovalimsi, canlı beyaz renktedir.
Soğuk iklimlerde dahi rahatlıkla yetişebilen fasulye Türkiye'nin iklim özelliklerine uyum sağlayan bir bitkidir. Bu nedenle ülkenin hemen her toprak türünde yetiştirilmeye uygundur. Yaklaşık olarak 80 çeşit fasulye türü bulunmakla beraber belli başlı türleri lezzetli kabul edilmektedir.
Açık tarla yetiştiriciliğine uygun bir çeşittir. Bitki uzun ömürlü, kuvvetli yapılı, bol yapraklıdır. Meyveler mor renkli, etli ve uzun formludur. Ekim Zamanı : İlkbahar,sonbahar içindeki aylar tavsiye edilir.
Baklalar şekli yassı olup, 15-17 cm. boyunda ve 1.7-1.8 cm. enindedir. Baklalar düzgün ve tohum yatakları belirsizdir. Tohum rengi beyazdır.
Demostrasyonu yapılan Cino (oturak) fasulye meyvesi açık yeşil renge sahip olup bu fasulye çeşidi kılçıksız ve yassı bir görünüme sahiptir. Erkenci bir bodur fasulye çeşididir. Yüksek verime sahip olup hasadı kolaydır. Taze tüketim ve konserve yapımı için uygundur.
Ferasetsiz Fasulye Tohumu-Orta erkenci, sırık taze fasulye çeşididir. -Meyve uzunluğu 14 cm, genişliği 16 cm, yassı, hafif eğridir. -Daneleri irice ve barbunya tipindedir. -Lezzetli, kılçıksız ve çabuk pişer.
Dünya üzerinde en önemli taze fasulye üretimini gerçekleştiren ülke Çin'dir. Ülkemiz ise Çin'in ardından ikinci sırada taze fasulye üretiminde yer almaktadır. Karadeniz bölgesi ise Türkiye'de en çok taze fasulye üreten birinci bölge olarak kayda geçmiştir.
Beyaz renkli, ince-uzun taneli fasulye çeşididir. İnce kabuklu bir fasulye çeşididir. Lezzeti nedeniyle tercih edilir ve yemeklik olarak kullanılır. Çoğunlukla Mısır ve Arjantin'de yetişmektedir.
Battal Fasulye tane renkleri beyaz ve şekli dolgunca yassı olan , delik açıklığı 9mm olan elekte elendiğinde elek üstünde kalan taneleri içeren iri taneli fasulye türüdür. Bu fasulyeler Karaman ve Konya yöresinin fasulyesi olup, yurtdışında “Giant Beans” olaran adlandırılan iri fasulye grubundadır.
Erzincan, Konya, Çumra, Niğde, Kayseri, Ankara, Malatya, Doğanşehir, Elbistan ve Tokat´ta yetişmektedir. Erzincan Dermason fasulyesi, toprak özelliği ve kar suyu ile beslenerek yetişmesi, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetli olmasından dolayı, tüketicinin en çok tercih ettiği fasulyedir.
ALMAN AYŞE (SIRIK)
Güçlü bitki yapısına sahip lezzetli, kılçıksız sırık fasulye çeşididir. Baklalar düzgün ve tohum yatakları hafif belirgin olup oval yapıdadır. Bakla uzunluğu 18-20 cm, bakla eni 1,4 cm'dir. Uygun bakım koşullarında ortalama 2,0-2,5 ton/da verime sahiptir.
Kırmızı fasulye; böbrek şeklinde olup, genelde kırmızı renkte yetişir. Birçok vitamin ve mineraller bakımından zengin içeriğe sahiptir. Kırmızı fasulye kan şekerini düzenler. Kan şekerinin düşmesine yardımcı olan protein bakımından zengin içeriğe sahiptir.
Cino (oturak) fasulye meyvesi açık yeşil renge sahip olup bu fasulye çeşidi kılçıksız ve yassı bir görünüme sahiptir. Erkenci bir bodur fasulye çeşididir. Yüksek verime sahip olup hasadı kolaydır. Taze tüketim ve konserve yapımı için uygundur.
İri taneli, dolgun ve yassı görünüme sahip dermason kuru fasulye ürünleri; bir ucu düz, diğer ucu ovale yakın bir şekle sahiptir. Dermason kuru fasulye görüntüsünün yanı sıra yemek sofralarına sunduğu lezzet ile de sıklıkla tercih edilmektedir.
Tencereye yağı koyarak 2 dakika kadar soğan ve sarımsağı soteleyin. Kabuğunu soyup yemeklik doğradığınız domatesleri soğanlara ekleyin, tuz ve şekeri ekleyerek 1-2 kez karıştırın. Son olarak fasulyeleri ekleyin karıştırın, altı kısık ve kapağı kapalı olarak domates suyunu çekene kadar pişirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri