Göz sorunları: A vitamini, gözlerin birçok işlevinde önemli bir faktördür. Görme kaybı ve sorunları oluşabilir. Cilt sorunları: A vitamini eksikliği kuru, pullu ya da kaşıntılı cilde neden olabilir. Kısırlık: A vitamini üreme sisteminde önemli bir rol oynar.
A vitamininin başlıca görevlerinden biri, görme ile ilgilidir. A vitamini, gözün arka tabakası olan retinada bulunan ve “rodopsin” adlı ışığı tanıyan proteinlere bağlanarak, gece görüşü sağlar. A vitamini ya da retinol eksikliğinde, gece körlüğü adı verilen gece görememe sorunu oluşur.
A, C, E VİTAMİNLERİ İLE OMEGA 3 VE 6, GÖZÜ KORUYOR
Ancak göz sağlığı için faydalı tek besin havuç değil. Dünyagöz Etiler hastanesinden op. Dr. Elvan Yalçın, gözün doğal olarak ihtiyaç duyduğu vitaminlerin başında A, E, C ve B2 vitaminlerinin geldiğini söyledi.
B12 eksikliğine bağlı olarak gelişen ilerleyici myelin hasarına bağlı olarak optik atrofi ve optik nevrit gibi optik sinir patolojilerine yol açabilir. Buna bağlı olarak da görme keskinliğinde azalma gelişebilir. Nedeni açıklanamayan görme kayıplarında B12 eksikliğinin de ayırıcı tanıda yer alması gerekmektedir.
A vitamini eksikliğinde gözde kseroftalmi; yani göz akı ve kormeanın parlaklığını kaybederek kuruması ve gece körlüğü gibi problemler ortaya çıkabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Miyop, hipermetrop veya astigmat gibi gözde kırılma hataları sonucu meydana gelen bir görüş bulanıklığı ise tedavisinde kalın kenarlı mercekli gözlük, kontakt lens veya lazer uygulamaları kullanılır. Göz kuruluğunun tedavisi yapay gözyaşı damlası ve yaşam tarzı değişikliği ile yapılır.
Demir eksikliğinin bir diğer belirtisi ise baş dönmesidir. Baş dönmesiyle birlikte gözler kararabilir, bayılacak gibi hissedilir ya da sık sık bayılmalar görülebilir. Ellerde ve ayaklarda uyuşmalar hissedilebilir. Saç dökülmesi görülebilir.
Bulanık görmenin nedenleri arasında göz yorgunluğu, miyop, hipermetrop, astigmat, göz enfeksiyonları veya göz tansiyonu gibi göz durumlar yer alır. Bazı sistemik hastalıklar veya yan etkileri olan ilaçlar da bulanık görme nedeni olabilmektedir. Bulanık görmenin birçok nedeni olabilir.
Çinkodan zengin fasulye, bezelye, kırmızı et ve kümes hayvanları ışık hasarına karşı gözü koruyor. A vitamini içeren havuç, ıspanak, tatlı patates, marul, pırasa ve maydanoz gibi bitkisel gıdalar ile ton balığı, somon balığı, keçi sütü, inek sütü, yumurta ile ciğer gibi hayvansal gıdalar görme keskinliğini koruyor.
Göz Vitamini (Lutein)
Lutein, bir pigment türüdür ve A vitamini ile Beta-karoten ile ilişkilidir. Göz vitamini olarak takviye alınan lutein, insan gözünde bulunur. Ancak bazı durumlarda dışarıdan takviye edilmesi gerekebilir. Pek çok besinde bulunan lutein; A, B, C ve E vitamini, çinko, demir vb.
Özellikle brüksel lahanası, yaban mersini, balık yağı ve de çinko ve magnezyum açısından zengin besinlerin tüketilmesi göz sağlığımız açısından önemlidir.
Kuruyemişler: Özellikle fındık, yer fıstığı, kaju, ceviz de sağladıkları vitamin, mineral ve omega-3 sayesinde göz yaşı için faydalıdırlar. Kabak çekirdeği de yüksek omega-3 içerir. Tohumlar: İçerdikleri omega-3 sayesinde keten tohumu ve chia tohumu gözyaşı kalitesini artırırlar.
Turunçgiller
Portakal, mandalina, limon ve greyfurt gibi turunçgiller içerdikleri yüksek C vitamini sayesinde göz sağlığı ve retina problemleri önlenmesi açısından çok faydalıdır.
Cilt yerine alt gözkapağının içine bakmanız daha sağlıklı olabilir. Pembeliğin beyazlaşmaya başlaması kansızlık belirtisidir. Veya avuç içinizdeki çizgiler kırmızılığını kaybetmeye başlamışsa ciddi kansızlık belirtisidir.
Dünyagöz Hastanesi doktorlarından Op. Dr. Elvan Yalçın, kansızlığın ( anemi ) çocukların gözlerinde içe kaymaya neden olabileceğini söyledi.
B12 eksikliği, genellikle yetersiz beslenme, sindirim sistemi sorunları veya B12 vitamini emilimini etkileyen durumlar nedeniyle oluşabilir. Demir eksikliği ise, vücutta yeterli miktarda demirin bulunmaması durumunda ortaya çıkar.
Uzun süre telefona bakmak, güneşe bakma, bilgisayar ile uzun saatler geçirmek, fazla kitap okuma, bir cisme fazla odaklanma gibi durumlarda bulanık görme geçici olarak olabilir. Böyle durumlarda gözü dinlendirme sonucu iyileşme hızla gerçekleşir.
Ani görme kayıpları en sık göz damarlarında tıkanma, göz içi kanamalar ve göz siniri bozukluklarına bağlı olarak gelişir. Yavaş yavaş gelişen görme kayıpları ise en sık katarakt, göz kusurları, şeker hastalığı, yaşa bağlı sarı nokta hastalığı gibi durumlara bağlıdır.
Stres pek çok hastalık üzerinde kilit rol oynarken göz sağlığını da olumsuz etkiliyor. Genellikle yoğun stres altında olunan dönemlerde meydana gelen santral seröz koryoretinopati yani retinada sıvı birikmesi görme kaybına bile neden olabiliyor.
Göz kararması birden çok sebeple ortaya çıkabilmekte olup sıklıkla açlık, stres, ani tansiyon yükselmeleri ve sıcaklığa bağlı olarak da meydana gelebilmektedir. Özellikle bulantı ve yoğun baş dönmelerinin sıklıkla tekrarladığı gözde kararma daha ciddi sağlık problemlerinin belirtisi olabilmektedir.
Miyop tedavisi dereceye göre, çocuklarda ve yetişkinlerde gözlük veya kontakt lens kullanılarak tedavi edilebilir. Gözlük veya kontakt lens kullanmayı tercih etmeyenlere önerilen diğer yöntemler ise halk dilinde miyop göz çizdirme yani lazer tedavisi ve göz içi lens tedavisi uygulanabilir.
Normalde her iki gözün görme ekseni birbirine paraleldir. Çift görme ya da tıbbi ismiyle diplopi, paralel olması gereken görme ekseninin bozulması sonucu ortaya çıkar ve hasta tek gözüyle normal yani tek gördüğü halde her iki gözüyle baktığında çift görür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri