Bulgur pirince göre mineral ve potasyum açısından da çok zengin. Bulgur sizi 4 saat tok tutarken, pirinç 1-2 saat tok tutabilir seviyede. Bulgur pirince göre daha sağlıklı.
Pirincin en büyük artısı gluten içermemesidir. Fakat bulgur besin değerleri bakımından pirinçten daha zengindir. Protein alımına dayanan bir diyet yapıyorsanız pirinçten daha fazla protein içeren bulguru tercih edebilirsiniz. Proteinin yanı sıra içerdiği demir açısından da bulgur pirincin önüne geçmeyi başarıyor.
İşte, bulgur pilavı ile ilgili merak edilenler... Bulgur, diyet yapan kişilere pirince göre daha fazla önerilmektedir ve miktarı ayarlandığında da tokluk hissi uzun olduğundan kilo vermeye yardımcı olur.
Çünkü bulgur diyet lifleri ve dirençli nişasta içermesi sayesinde düşük glisemik indekse sahiptir, kan şekerinin yavaş ve az miktarda yükseltip, yağ depolanmasını önleyerek kilonuzun da kontrol altında tutulmasını sağlaması açısından pirince göre üstün.
Kalori bakımından kıyaslandığında 100 gram bulgurun 82 kaloriye, 100 gram pirincin ise 105 kaloriye denk geldiği görülmektedir. Ek olarak pirinç kan şekerini yükseltmektedir. Bulgur ise düşürmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Bulgur pilavı ise günde bir defa tüketilebilir. (Sınırsız değil sadece 2-3 kaşık tüketilebilir.)
Pirincin glisemik değerleri yüksektir. Bu nedenle kan şekerini yükseltebilir. Bulgurun ise daha düşüktür. Kan şekerini hızlı yükseltmez ve daha tok tuttuğu için kilo kontrolünüz açısından pirinç yerine bulgur tercih edilebilir."
İhtiyaç duyulan enerjiyi vermektedir. Pirinçte bulunan potasyumun bol miktarda olması ile tansiyonu dengelediği de bilinmektedir. Sporcuların fazla efor sarf etmekten kaynaklı olarak tansiyonlarında ani düşme ve yükselmelerin önlenmesi de yağsız sporcu pilavı ile mümkün olmaktadır.
Lif içeriği beyaz pirinç ve makarnaya oranla daha yüksektir. Bulgur magnezyum ihtiyacımızı da önemli ölçüde karşılar. Magnezyum kas kasılmasını ve karbonhidratların enerjiye dönüşümünü kontrol eder. Bu nedenle sporcular için de ayrı bir öneme sahiptir.
Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, sinir ve sindirim sisteminde önemli rol oynamaktadır. İçerdiği folik asitten dolayı, çocuk ve hamile kadınlar için çok önemli bir gıda maddesidir. Doymamış yağa sahiptir ve toplam yağ oranı düşük olduğu için sağlıklı bir besin maddesidir. Kolesterol içermez.
Sağlıklı olsa dahi bütün besinler dengede olduğu sürece her şey yolunda demektir. Yemeklerinize ilave olarak bulgur pilavı tüketmek istiyorsanız o zaman 4-5 yemek kaşığı kadar tercih edebilirsiniz. Diyet sürecinde kalori hesabı yapmak sizi bir sonraki öğüne hazırlayacaktır.
Zayıflama Diyetinde Pilav Tüketilir mi? Pilav Tüketimi Nasıl Olmalı? - YouTube. Zayıflama diyetinde yeterli karbonhidrat alımı çok önemlidir. 3 yemek kaşığı kadar pilav 1 dilim ekmek yerine geçer. Diyette 6 yemek kaşığı kadar pirinç pilavı yenilebilir.
Doymuş yağ oranı düşük olduğu için sağladığı faydalar arasında kalp sağlığına iyi geldiğini de sayabiliriz. İçerisinde zararlı yağ ve sodyum içermemesi, bağırsak hareketlerini düzenleyebilen sindirimi kolaylaştırıcı özelliklere sahip olması pirinç pilavının faydaları arasında sayılabilir.
Glisemik endeksinin düşük olması sebebiyle bulgur uzun süre tok tutar, kana yavaş karıştığı içinde diyetlerde kullanılabilecek bir üründür. Ayrıca da şeker hastalarına tavsiye edilir.
Porsiyon kontrolü yaptığınız sürece bulgur pilavı kilo aldırmaz. Görece düşük yağ ve kolesterole sahip bulgur pilavı, pirinç pilavı gibi diğer pilav çeşitlerine göre daha hafif bir alternatif olabilir. Lif bakımından zengin bulgur pilavı, tokluk hissinin artmasına yardımcı olabilir.
Bulgur, temel enerji kaynağımız olan karbonhidrat bakımından da zengindir.
Sporcular bunun için hem protein hem de karbonhidrat almak durumundalar. Tavuk - Pilav, hem protein hem karbonhidrat içermesinin yanı sıra kolay ulaşılabilir ve tüketilebilir olmasıyla sporcuların antrenman sonrasında yöneldiği bir numaralı yemek konumunda.
Sporcu beslenmesinde vücutta enerji depolayabilmek ve egzersiz sürecinde daha uzun süre enerjiyi koruyabilmek için ihtiyacı olan yüksek miktarda kompleks karbonhidrat içeren besinlerin başında makarna gelir.
Lapa kesinlikle midenize zarar vermez veya yük olmaz. Mideniz adeta bir makine gibi çalışır. En iyi bakım yağı da pirinç lapası olabilir. Özellikle gastrointestinal işlev bozukluğu veya bağırsak enfeksiyonları, ishal vb. durumlarda çok etkili olur.
Esmer bulgur sarı bulgurun kullanıldığı her yemekte kullanılır. Sarı bulgurdan tek farkı besin değerleridir. Besin değerleri bakımından oldukça zengindir. Bu yüzden spor ve diyet yapan kişiler tarafından oldukça sık tercih edilmektedir.
Bolca lif bulunduğu için uzun süre tok tutma etkisi de olan bulgur, diyet beslenmeleri için tercih edilebilir. Bağırsaklar için de sağlıklı bir besin olması yönüyle, bulgur diyette kilo vermeye destek olan bir karbonhidrat kaynağıdır. Tabi sağlıklı ve faydalı diye ölçüyü kaçırmamak gerekli.
Lifli yapısı sayesinde bağırsakların rahat çalışmasına yardımcı olur. Folik asit içeren bulgur beyin ve dolayısıyla zihinsel gelişim için yararlı etkilere sahiptir. Bulgur protein açısından zengindir. Doyurucu ve besleyici bir besin kaynağıdır.
Esmer bulgur buğdaydan; sarı bulgur durum buğdayından elde edilir. Her iki bulgur türü de yemeklere lezzet vermektedir. Eğer sindirimi daha kolay bir bulgur tüketmek isterseniz; esmer bulgur önerilir. Esmer bulgurun glisemik indeksi daha düşük olduğu için diğer tahıllara göre daha sağlıklı olduğu ifade edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri