Grafik tasarım bir mesajı iletmek, bir görseli geliştirmek veya bir düşünceyi görselleştirmek için metnin ve görsellerin algılanabilir ve görülebilir bir düzlemde, iki boyutlu veya üç boyut olarak organize edilmesini içeren yaratıcı bir süreçtir.
Grafik Tasarımı bölümü mezunları, grafik tasarım, reklamcılık, web tasarımı, animasyon, dijital medya, ambalaj tasarımı, kitap tasarımı ve benzeri alanlarda çalışabilirler. Mezunlar, işletmelerin pazarlama, iletişim ve reklam ihtiyaçlarını karşılamak için tasarımlar üretebilirler.
Grafik tasarım iş imkanları özel sektörün yanı sıra kamuda da bulunmaktadır. Bu bölümü bitiren adaylar kamu kurumlarında resim-iş öğretmeni, grafik öğretmeni olarak görev yapabilmektedir. Grafik tasarımcısı, web tasarımcısı gibi unvanlarla birlikte eğitmen olarak da kariyerine devam edebilir.
Görsel tasarım uzmanı; farklı endüstriyel alanlarda üretimi yapılan bir ürünün görünümünü, malzemesini, grafik düzenlemelerini ve kullanılabilirliğini görsel olarak tasarlayan kişilere verilen mesleki unvandır.
İlgili 25 soru bulundu
Grafiker, görsel iletişim yoluyla fikirleri, duyguları ve mesajları aktaran profesyonellerdir. Görsel medya, reklamcılık, dijital medya, yayıncılık ve daha pek çok alanda çalışabilirler.
Görsel Sanatlar bölümü mezunları, müzeler, galeriler, sanat okulları, reklam ajansları, film stüdyoları, medya şirketleri ve diğer sanat ve medya odaklı kurumlar gibi farklı işletmelerde çalışabilirler. Ayrıca, kendi sanatlarını üretmek ve satmak için de serbest çalışabilirler.
Bu soru günümüzde çok fazla sorulardan birisidir. Yani resim yeteneği olmayanların grafik tasarımcı olamayacağı düşünülür. Tek kelimeyle yanıt vermek gerekirse grafik tasarımcı olmak için özel yeteneğe gerek yoktur.
Ancak öğrencilerin yetenek sınavı öncesinde TYT sınavına girerek baraj puanı geçmesi gerekmektedir. YÖK'ün grafik tasarım bölümü yetenek sınavları kaldırma kararı ise 4 yıllık lisans programları için geçerlidir. Grafik bölümü yetenek sınavları yerine öğrencilerin TYT ve AYT sınavlarına girmesi gerekmektedir.
Grafik Tasarımı Bölümü taban puanları, TYT'deki eşit ağırlık puan türünden hesaplanır.
Grafiker, birçok farklı endüstride çalışan profesyoneldir. Genellikle görsel tasarım iletişimi kurarlar ve bilgisayar destekli tasarım yazılımı, grafik tasarım programları ve diğer araçlar gibi teknolojik araçları kullanarak görsel tasarımlar oluştururlar.
Mezun olduğunda kamu kurumları ve özel firmaların reklam ve tanıtım alanlarında grafik tasarımcı, grafiker, sanat yönetmeni veya web tasarımcı olarak çalışabilirsin.
Grafik tasarımcı olmak için üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Grafik bölümlerinden mezun olmak yeterlidir. Nitelikli bir grafik tasarımcı olmak için eğitimin yanı sıra özgün ve yaratıcı çalışmalara imza atmak gerekmektedir.
Grafik Tasarımı bölümüne nasıl girebilirim? Öncelikle başvuracak adayların lise ve dengi okullardan mezun olmaları gerekmektedir.
Üniversitelerdeki grafik tasarımı bölümü TYT ile öğrenci almaktadır. Bu bölümde okumak için üniversite sınavında Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler ve Türkçe sorularının cevaplanması gerekir.
Örneğin Grafik Tasarım, Görsel İletişim ve Tasarım gibi geçmişte yetenek sınavları ile alım yapan bölümlerin birçoğu için durum artık değişmiştir. Buna ek olarak hala yetenek sınavı ile alım yapan bölümlerde de TYT sınavına girmek gerekir.
Grafik tasarım alanında da birçok yenilik İngilizce olarak yayınlandığı için grafik tasarımcıların İngilizceyi – en azından mesleki İngilizceyi – kesinlikle bilmeleri gerekmektedir. Mesleki İngilizce diyerek grafik tasarımcıları sınırlamamak gerekir.
2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Yetenek Sınavları kapsamında Grafik bölümü baraj sınavı 25 Ağustos 2023 tarihinde 2 oturumda gerçekleştirilecektir.
Grafiker Olmak İçin Gerekenler
Üniversitelerin Güzel Sanatlar, Sanat, Tasarım ve Mimarlık fakültelerine bağlı dört senelik veya meslek yüksekokullarına bağlı iki senelik Grafik Tasarımı bölümlerinden mezun olan kişiler, grafiker olarak meslek hayatlarına başlayabilir.
Grafik Bölümü Yetenek Sınavlarında en çok sorulan sorular genellikle içerisinde grafik tasarım süreçleri ile ilgili tipografi, ambalaj tasarımı, ürün illüstrasyonu ve afiş tasarımı gibi olan sorulardır. Konuyu daha da açıklamak gerekirse Yetenek Sınavları her üniversiteye göre farklılık gösterebilir.
Görsel Sanatlar Bölümünde Hangi Dersler Verilmektedir? Görsel Sanatlar Bölümünde genellikle çizim, resim, heykel, baskı yapma, fotoğrafçılık, tasarım, seramik, endüstriyel tasarım, tiyatro, sinema, mimari tasarım ve dijital sanat gibi dersler verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri