Toryum bazlı nükleer enerji üretimi, verimli öncül element toryumdan üretilen izotop uranyum-233'ün nükleer bölünmesiyle beslenir.
Bir kg toryumdan elde edilecek enerjinin 200 kg uranyumdan elde edilecek enerjiye eşit olduğu savunulmaktadır.
Toryum-232, bazı proseslerle uranyum-233'e dönüştürülebilmektedir. Toryum-233 de uranyum-235 gibi parçalanabilir bir maddedir. Bu parçalanma sonucunda da büyük bir enerji açığa çıkmaktadır.
Ancak toryum doğada saf halde olmadığından diğer maddelerden ayrıştırma ve fizibilite açısından pahalı olduğundan henüz tam olarak faydalanılamamaktadır.
Toryum tek başına nükleer yakıt olarak kullanılamaz.
İlgili 25 soru bulundu
1 kg U-235 izotopunun fisyon tepkimesi sonucu açığa çıkan enerjinin yaklaşık 1.3 milyon kg kömürünkine eşdeğerdir. Yaklaşık 22 milyar kJ enerji ortaya çıkar.
Toryumun bugün ticari olarak bir değeri yoktur. Saf toryum oksidin kilogram değeri 80–100 dolar civarındadır. Saf toryumun değeri ise çok az üretildiği için kilosu 5000 dolar civarındadır. Ancak bu değerin piyasada saf toryumun artması ile 50 dolara kadar düşeceği tahmin ediliyor.
1 TON TORYUM 1 MİLYON TON PETROLE EŞDEĞER.
Toryumun nükleer yakıt olarak kullanılması ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır ancak günümüzde toryumla çalışan ticari ölçekli bir nükleer reaktör bulunmamaktadır. Uranyum çeşitli aşamalardan geçtikten sonra enerji elde etmek üzere nükleer reaktörlerde kullanılır.
Toryum, 1828'de Norveçli amatör mineralog Morten Thrane Esmark tarafından keşfedildi ve ona İskandinav tanrısı Thor'un adını veren İsveçli kimyager Jöns Jacob Berzelius tarafından tanımlandı. İlk uygulamaları 19. yüzyılın sonlarında geliştirilmiştir.
Keşiflerin yapıldığı iller Manisa, Uşak, Yozgat, Aydın, Nevşehir ve Malatya'dır. MTA keşfine yönelik ekonomikliği ve teknolojik kazanımı hakkında bir çalışma yapılmamıştır. Bu keşiflere ek olarak Aydın-Söke'de 547,6 ton %0,002-0,8 tenörlü uranyum rezervi tespit edilmiştir.
Yozgat ilimize bağlı Sorgun ilçesinde bulunan uranyum madeni de bölgemiz ve ülkemiz için çok önemli ve stratejik bir kaynaktır.
Toryum yerkabuğunda uranyumdan 3–4 kat bol bulunan ve bir o kadar ucuz olan bir ağır metaldir. Toryum kendi başına bölünmez ama reaktörlerde onu kolay bölünen U 233 nükleer yakıtına dönüştürebilirsiniz.
YÜZDE 20'Sİ TÜRKİYE'DE
Profesör Carlo Rubbia'nın; 1990'lardan itibaren yaptığı sunumlarda Türkiye'nin toplam toryum rezervinin 880 bin ton (dünya toryum rezervinin yüzde 20'si) civarında olduğu belirtilmektedir.
Dünyada toryum rezervi olan ülkeler
OECD Nükleer Enerji Ajansı (NEA) ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (IAEA) verilerine göre dünya toryum rezervlerinde ilk sırayı 846 bin tonla Hindistan alırken 790 bin tonla Türkiye ikinci, 606 bin tonla Brezilya üçüncü.
1 ton kömür enerjisi: Yıllık 2500 kWh enerji sağlıyor. 1 ton Toryum: 28493,5 kWh ediyor.
Kömür, petrol ve doğal gaz fosil kaynaklı yenilenemez enerji kayna- ğı olarak değerlendirilirken, uranyum ve toryum ise çekirdek kaynaklı yenilenemez enerji kaynağı grubunda yer almakta- dır.
"Erimiş tuzdan elde edilen sıvı yakıt" kullanılan reaktör, Gobi Çölü'ndeki Wuwei'de bulunuyor. Reaktörlerin, arttırılmış güvenlik, azaltılmış atık ve iyileştirilmiş yakıt verimliliği dahil geleneksel uranyum reaktörlerine göre çeşitli avantajlar sunduğu kaydediliyor.
Uranyum rezervinde Avustralya ilk sırada yer alıyor. Dünyada bilinen uranyum rezervinin yüzde 31'i Avustralya'da bulunuyor. Ülkede toplam 1 milyon 661 bin ton uranyum rezervi bulunuyor. Onu, en yakın 629 bin ton ile Kazakistan ve 487 bin 200 tonla Rusya ve 468 bin 700 tonla da Kanada izliyor.
Toryumun, Sinop ve Trakya'da planlanan nükleer santrallerde kullanımı hedefleniyor. Temiz enerji kaynağı toryum sayesinde hem karbon ayak izini küçültmek hem de enerjide dışa bağımlılıktan kurtulabilmek için nükleer teknolojiye sahip olunması büyük önem arz ediyor.
Uranyum ve plütonyum atomlarının çekirdeklerinin parçalanması sonucu elde edilen nükleer güç, günümüzde çeşitli ülkelerde, insanoğu için kontrol edilebilir enerji teminine önemli katkılarda bulunmaktadır. Uranyum gibi, toryum da bir nükleer yakıt hammaddesidir.
1 ton toryumun 28493,5 kWh enerji ürettiği belirtiliyor.
Tek bir bölünme ile açığa çıkan, yazılışı itibari ile çok küçük gibi algılayabileceğimiz bu enerji, 1,05 gram kütleli Uranyum-235'in tüm atomları bölünmeye uğradığında 1 MW.gün'lük (24 bin kW.saat) enerji üretmesi demektir.
1 kg uranyumdan elde edilen enerji için, 3.000.000 kg kömür veya 2.700.000 litre petrol gerekir.
Dünya Savaşı'nda Hiroşima'ya atılan atom bombası Küçük Çocuk'un (Little Boy), 15 trilyon joule enerji ürettiği tahmin ediliyor. Bu da insanlığın sera gazı emisyonlarının 2020'ye kadarki 50 yıllık dönemde yarattığı etkinin, Hiroşima nükleer bombasının yaydığı enerjinin yaklaşık 25 milyar katı olduğu anlamına geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri