Grafik ve slayt gibi bir konuyu açıklarken kullanabileceğimiz görme duyusuyla algılanan her şey görsel materyale örnektir.
Görsel-işitsel materyal, ses ve görüntü kayıtları, CD, DVD, sanat eserleri, tablolar, film şeritleri, resimler, slaytlar, teknik çizimler, aydıngerler, 3. Filatelik materyal, grafik materyal olarak kodlanmaktadır; pullar, zarflar, kartpostallar.
Genty'e (1994:88) göre görsel öğretim materyalleri, öğrencinin yönlendirilmesinde, dikkatini toplamasında, analiz ve sentez yapabilmesinde yardımcı olur. İyi tasarlanmış şematik bir gösterim, sözcüklerin ifade ettiği anlamlardan daha fazla kavrayış sağlamakta ve hatırda tutmayı kolaylaştırmaktadır.
Görsel materyalde; Kapalı ya da açık alan olarak isimlendirilir. Açık alanda resim ya da yazı yoktur, kapalı alan dolu kısımlardır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Materyal kelimesi meta sözcüğünden türetilmiştir. Meta, cansız varlık ve cisim anlamına gelirken, materyal de malzeme demektir. Bir işin yapılabilmesi için gerekli olan ekipmanlardan her birine materyal denir.
İlgili 26 soru bulundu
Gereç ya da yazılı, sözlü, görüntülü olarak kaydedilmiş her türlü belgeye materyal denmektedir. Gereçlerin yanında malzemelerin genel ismine de materyal denmektedir. Bir diğer tanımda ise bir işin ortaya çıkması için lazım olan şeylerin tamamına da materyal denmektedir.
Örneğin; karton kutular, farklı boyutlarda renkli düğmeler, kumaş parçaları, kurdeleler, tahta çıtalar veya dal parçaları, renkli taşlar, deniz kabukları ve farklı dokulara sahip süngerler gibi birçok malzeme çocukların etkinlikleri ve oyunları sırasında artık materyal olarak kullanılabilir.
Daha etkili bir öğretim sağlamak amacıyla, öğrenme ve iletişim ile ilgili araştırmalara dayalı, insan ve maddi kaynakları birlikte kullanarak, öğretme ve öğrenme süreci bütününün belirli özel hedefler açısından sistematik olarak tasarlanması, uygulanması ve değerlendirilmesidir.
Artık materyaller, günlük hayatta kullandığımız, geri dönüşüme izin veren: plastik eşyalar, şişeler, kumaş ve ip parçaları, demir parçaları, cdler, piller, düğme, ataç gibi küçük parçalardır. Artık materyaller kullanarak, çocuklar yaratıcılıklarını ve hayal güçlerini dile getirirler.
Öğretim materyalleri olarak ders kitapları, çalışma yaprakları, resimler, grafikler, şemalar, kavram haritaları, asetat, nesne ve modeller, kukla, video kaseti, slayt ve eğitici CD ler kullanılabilir.
Eğitim Materyali Nedir? Bir işi yapmak veya anlatmak için kullanılan her türlü araç gereç, materyaldir. Eğitim materyali, öğrencilerin bilgileri daha kolay kavramasını ve pekiştirmesini sağlayan kaynaklar olarak tarif edilebilir.
Somut materyaller hareket ettirilebilen, bir- den fazla durumun görülebildiği objeler olarak tanımlanmaktadır (Hacı- ömeroğlu ve Apaydın, 2009).
Yöntemde kullanılan öğretim araçları üç gruba ayrılır: 1) İşitsel araçlar: CD çalar, MP3 çalar, teyp, radyo ve tüm dil laboratuarı araçları. 2) Görsel araçlar: Resimler, yazı levhaları, duvar resimleri, fotoğraf, slayt, film, kukla vb. 3) İşitsel-Görsel araçlar: Bilgisayar, televizyon, sesli filmler vb.
maketlerden oluşur. ► Ayrıca CD, DVD, ses kasetleri, resimler, tepegöz asetatları, çalışma yaprakları, kitapçıklar, slaytlar, haritalar ve grafikler gibi farklı materyalleri de içerebilirler.
Üç-boyutlu görsel materyaller, öğretim ortamında bulunan görüp dokunabildiğimiz nesnelerdir. Bu bölümde gerçek nesneler, modeller, maketler ve çoklu ortam takımları üç boyutlu görsel materyaller olarak kısaca açıklanmıştır.
Bu uyarıcıların önemli bir bölümünü oluşturan materyallerle okul öncesi dönemdeki çocuk zamanının büyük bir çoğunluğunu geçirmektedir. Materyaller ilk başta çocuğun algılamasını, el-göz koordinasyonu sağlamasını, akıl yürütmesi ve dikkat çekmesi yönünden çocuğun temel zihinsel süreçlerinin gelişmesine yardımcı olur.
Programda yer alan etkinlik türleri Türkçe, Sanat, Drama, Müzik, Hareket, Oyun, Fen, Matematik, Okuma Yazmaya Hazırlık ve Alan Gezileri şeklindedir.
doğal materyallerdir. Örneğin bir çamur, odun, kil, toprak, yaprak vs. bence ideal doğal materyallerdir.”
Kağıt işleri: yırtma-yapıştırma, kesme-yapıştırma, katlama, pileleme, süsleme, şekil çıkarma, koparma, yuvarlama, buruşturma ve üç boyutlu çalışmalar. Artık materyaller: kullanılmasında sakınca olmayan her türlü cisim ve maddeyi değişik tekniklerle kullanmadır ( Oğuzkan ve diğerleri, 1984).
Ders kitabını, bir eğitim programında yer alan hedef, içerik, öğrenme-öğretme süreci ile ölçme değerlendirme boyutlarına uygun olarak hazırlanmış ve öğrenme amaçlı kullanılan basılı bir öğretim materyali olarak tanımlayabiliriz (Demirel, Kıroğlu 2005: 2).
Okul Öncesi Eğitim Programı'nda “okul öncesi eğitim sınıflarında Blok Merkezi, Kitap Merkezi, Müzik Merkezi, Dramatik Oyun Merkezi, Sanat Merkezi ve Fen Merkezi olmak üzere altı öğrenme merkezi bulunması önerilmektedir.” Bu altı merkeze ek olarak, öğretmen, gerekli gördüğü zaman sınıfta belirli süre kalacak şekilde “ ...
üç boyutlu nesneler (renkli kapaklar, kâğıt bardak), renkli kâğıtlar, çeşitli uzunluklarda materyaller(kalemler, pipetler, boyalar), toplar, balonlar, legolar, bloklar, yazı tahtası ve yapbozlar da bu merkezde bulundurulabilecek malzemelerdendir. olunması gereken merkezlerden uzak olmasına özen gösterilmelidir.
Öğretmenin kullanması için piyano, org, gitar, keman, blok flüt, melodika, vb. bulundurulmalıdır. Çocuklarla kullanmak üzere ise klasik müzik CD'leri, çocuk şarkıları CD'leri ve müzik kitapları bulundurulmalıdır. Teknolojik araçlardan televizyon, radyo, kasetçalar ve CD çalar da bu merkezde bulunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri