Üslup, sanatçıya özgü bir üretim anlayışı olduğunu ifade eder. Sanat felsefesinin niteliğine, sanat türüne ve teknik yapısına, sanatçının kişisel yeteneklerine bağlı bir olgudur. Anlamı görüngü(gözlenebilen) ile birleştirme yetisine, öz ve biçim birliğinin anlatım tümlüğüne bağlı bir olgudur, estetik bir değerdir.
Üslûp için; ifade tarzı, usul, yol da denilebilir. Sanat eserlerinde, insanın düşünüşlerine, duygularına, hayallerine, heyecanlarına verdiği biçim Üslûp'tur. Gerçekler karşısında bulunan bir sanatçının gerçekleri kavrayışından ve anlatımından ortaya çıkan üslup, sanatın da kendisi sayılır.
Günümüze kadar önemli yerli ve yabancı kaynaklarda, üslup çeşidi olarak sayılanlar arasında şunlar var: Akıcı, bayağı, belgin, canlı, çocuksu, estetik, hoyrat, özensiz, özentili, parçalı, pitoresk (resmimsi), renkli, süslü, sürükleyici, yalın, yapma, yüce, zarif, zengin, samimi üslup.
Resim Stillerine Genel Bir Bakış
Belirli unsurlar, belirli resim tarzlarına işaret eder. Bu özellikler arasında şekil, kompozisyon, renk, boyama teknikleri, konu, doku, çizgi ve mekan sayılabilir. Ressamın felsefesi de resim tarzlarında rol oynar.
Desenin bu temel niteliği boş kağıt yüzeyindeki yalınlığı ve spontanlığında ortaya çıkmaktadır. Desen sanat tarihi boyunca resim için bir hazırlıktan bağımsız bir üsluba doğru değişmiştir. Aynı zamanda diğer malzemeler, resim ve mekanik ya da elektronik araçlarla üretilen imgelerle karışmıştır.
İlgili 33 soru bulundu
Bu üslup, içinde hiç eğlendirici unsur bulunamayan, ağır ve bilgece konuşmak olarak da bilinir. Cümleler genellikle uzun ve birtakım belirli maddelere ayrılmıştır. Çok az istiare ve mecaz kullanılır ve tasvir içeren hiçbir kelime yoktur.
Dil ve edebiyatta üslûp kişinin kendi duygu, düşünce ve heyecanlarını dile getirme şekli, dili kullanma biçimidir. Bu bakımdan üslûp biliminin (stilistik) ilgi alanı yazarın dil malzemesini kullanırken gramer ve dizim kurallarının, belâgat esaslarının icrasında gösterdiği biçimsel-bireysel özellikleri incelemektir.
Çizgisel üslupta ise nesneler olduğu gibi tasvir edilmemektedir. Çizgiyle oluşturulan desenler, modellerle uyum göstermezler ve birbirinden bağımsız lekeler biçiminde algılanırlar. Bununla bağlantılı olarak Wölfflin temel olarak gölgesel izlenimin resmin bütünü olduğunu ifade etmektedir.
Gerçek pentür, kadife kumaş üzerine guaj boyalarla yapılan, değişik hat ve resim sanatıdır. Bunu resmederken elinizi, kadife kumaş üzerine sürdüğünüz zaman hav tüyünün yumuşaklığı, boya yaptıktan sonra da aynı kalır.
Stil yahut tarz, sanat tarihi ve görsel sanatlarda devamlılık gösteren bir değişim sürecinin kaydı olarak ele alınır.
Üslup; “tarz”, “tavır”, “edâ”, “söyleyiş”, “dil ve ifade”, “kişinin veya bir grubun ifade özelliği”, “bir edebî türün söyleniş hususiyeti”, “kelimeleri kullanış”, “bir edebî eserin dil ve ifade yönüyle incelenmesi”...
Üslup Özellikleri Nelerdir? ülkeye göre üslup şeklindedir. Yerli ve yabancı kaynaklarda şimdiye kadar kullanılmış olan üslup şekilleri akıcı, canlı, bayağı, estetik, çocuksu, belgin, yüce, hoyrat, parçalı, özensiz, pitoresk, özentili, samimi, süslü, yapma, sürükleyici, zengin, zarif, renkli şeklinde ifade edilmiştir.
Halk müziği bağlamında kimi kaynaklar “tavır”ın yöresel icra karakterini7, “üslûp”un ise kişisel icra karakterini ifade ettiğini öne sürmekte iken, kimileri ise “üslup”un kişisel olamayacağını savunup toplumsal ve yerel yönünün olduğunu “tavır”ın ise kişisel icrayı tanımladığı fikrindedir.
Görsel sanatlar göze hitap eden ürünler çıkaran sanatlardır. Seramik, resim, heykel, tasarım, fotoğrafçılık, çini ve mimarlık bu sanatlara örnek olarak verilebilir. Gösteri sanatları, kavramsal sanat ve dikiş gibi farklı sanat türleri de görsel ögeler barındırmaktadır.
Görsel tasarımı tanımlamak için bir tasarının forma dönüşerek somutlaşmış halidir. Form kelimesinin Türkçede en çok kullanılan karşılığı 'biçim'dir. Şekil iki boyutlu, biçim ise üç boyutludur. Şekil tek yüzeyli, biçim çok yüzeylidir.
İmpasto İtalyanca 'hamur' demektir. Teknik: resim yüzeyinde, boyanın yığılması ve kalın boya tabakaları kullanılarak yapılan yağlıboya tekniğidir. Spatula veya fırçayla kalın boya kütleleri tuvale sıvanarak yapılır. Bu kalın yüzey tekniği ile rölyef etkili yüzeyler elde edilir.
İpek üzerine sulu boya yapma sanatıdır.
Üslubu kısaca tanımlamak gerekirse bir duygunun, düşüncenin kişisel anlatım biçimi, sözcüklerin seçimi ve kullanımı gibi dil ve anlatım özelliklerinin bütünüdür. Kısacası her insanın üslubu kendini ifade tarzıdır diyebilirim.
“tektonik üslup, bağımlı bir düzen ve tamamıyla belirli kurallara kesin bir şekilde bağlı bir üsluptur, buna karşılık atektonik az çok gizlenmiş kuralsallık ve çözülmüş düzen üslubudur.
KAPALI KOMPOZİSYON (Closed Composition): Resim sanatında bir yüzey üzerinde betimlenen tüm "gerçeklik" in kompozisyonun sınırları içinde bulunması durumu. Böyle bir kompozisyonda betinin tümü resim düzlemi içinde bulunmak zorundadır; sadece bir kesiminin resmedilmesi söz konusu olamaz.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan üslup kelimesinin sözlük anlamı bir hedefi gerçekleştirmek için izlenen yoldur. Edebiyatta ise terim anlamında kullanılan üslup kelimesi, bir yazarın kendine özgü anlatış biçimi anlamına gelir. Bir yazarın üslubu ne kadar özgünse o kadar başarılı kabul edilir.
Biçem, yazarın olayları ve karakterleri anlatış şeklidir. Günümüzde bu kelime yerine daha çok üslup sözcüğü kullanılmaktadır. 1- Belgin Üslup: Edebiyatta belgin kelimesi, açık ve kesin anlamına gelir.
Üslûp terimi için müzik alanı özelinde de çeşitli tanımlamalar yapılmıştır. Sözer (1996, s. 728) üslûbu müzikte “oluş, değiş ya da yapış biçimi, tarz” olarak tanımlamış; bunun yanı sıra bir çağa, bir döneme, bir ülkeye, bir müzikçiye, bir forma özgü söyleyiş özelliği ya da anlatış biçimi olarak betimlemiştir.
Başka hiçbir yazarın üslubuna benzemeyen, tamamen yeni bir tarzda kaleme alınmış olan eserler özgün olarak tanımlanır. Özlülükte ise anlaşılması zor tamlamaların yerine kısa ve özlü sözler kullanılır. Genellikle manzum eserlerde özlü bir üslup kullanılır. Amaç, kolay okunan ve akılda kalan veciz şiirler yazmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri