Türk edebiyatında geleneğe yönelen, gelenekten ilham alarak kendine özgü hikâyeler oluşturan Mustafa Kutlu, postmodernist edebiyatın temsilcisi olmamak- la birlikte, bu edebiyatın tekniklerini hikâyelerinde kullanan bir yazardır.
Bu dönem hikâyeleri, gelenekteki tahkiye unsurlarımızdan hareketle, özellikle kıssa geleneğinden faydalanılarak kurgulanmıştır.
Mustafa Kutlu'nun uzun hikâye döneminde, özellikle Uzun Hikâye, Mavi Kuş, Tufandan Önce, Beyhude Ömrüm, Kapıları Açmak, Sıradışı Bir Ödül Töreni kitaplarıyla, hikâyeciliğinin ilk döneminde olduğu gibi köy/kasaba hayatına yöneldiği görülmektedir. Yazar, uzun hikâyelerinde farklı tematik açılımları da denemiştir.
Kutlu durum hikâyesi yazmaz. Kutlu'da olay esastır. Olaylar gelişirken tavır, eda, hüzün hep film karesi mantığıyla anlatılır.
Abstract. Mustafa Kutlu modern Türk öyküsünün önde gelen isimlerinden biridir. Oldukça üretken bir kaleme sahip olan Kutlu, modernizmin geleneği eski olarak yaftalayan zihniyetine eleştirel bir tavırla yaklaşmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Mustafa Kutlu hangi akım ve toplulukta diye düşünüyorsanız cevabı çok belirgin olmakla beraber, postmodernist edebiyatın temsilcisi olarak yazarlığa başlamış ve eserlerinde de bu tekniği bolca kullanmıştır.
Giritli Ali Azîz Efendi'nin 1796-97'de yazdığı ve ilk defa 1852 tarihinde basılan Muhayyelât, Batı tesiri olmadan gerçekçi anlatıma olan yakınlığı noktasında modern Türk hikâyesinin başlangıcı sayılmaktadır.
Mustafa Kutlu (d. 6 Mart 1945 Erzincan) Türk yazar. Öykü ve denemeleriyle tanınır.
Metinde karşımıza çıkan olay, öncesi ve sonrasıyla kendi içinde art arda gerçekleşen ve birbirine bağlanan bazı küçük olaylardan oluşur. Birbirine bağlanan ve bir süreklilik yaratan bu durum, genellikle “zincir” sözcüğüyle ifade edilir. Bundan hareketle olay örgüsüne “olay zinciri” de denilmektedir.
Bu Böyledir adlı hikâyedeki Lunapark ve Mehtap Turu adlı hikâyedeki gemi eğlencesinin ahiret hayatına karşı dünya hayatını temsil ettiği görülmüştür. Bunun gibi eserlerdeki bazı kelime, sembol ve yaşanılan mekânların taşıdığı tasavvufi anlamlar ve bunların okuyucu açısından neleri çağrıştırabileceği ifade edilmiştir.
Haldun Taner, toplumsal yaşamda öne çıkan aksaklıkları ve mizahi unsurları okuyucularına sade dille aktaran bir hikâyecidir. Engin kültür birikimi ve her düşünceye saygı duyan anlayışının, hikâyelerine de etkileri olmuştur.
Selim İleri'nin roman kişileri bilinçaltının öne çıkartılmasıyla modernist figüre yakın dururlar. modern roman tekniklerini kullanarak sunar. Modern kent insanları arasından seçilen bu kişiler, toplumsal yapılara, toplum değerlerine yabancılaşmış ve kendi iç dünyalarına yönelmiş kişilerdir.
Uzun Hikâye'den Menekşeli Mektup'a kadar olan hikâyelerin ekseriyetinde ise anlatıcı bizzat yazardır. Bu eserlerde anlatım halk hikâyesi ve meddah üslûbuna yaklaşmıştır. Böylece anlatım daha içten, samîmi ve etkileyici olmuştur.
Filmde 1940'lı yıllarda dedesiyle birlikte Bulgaristan'dan göç ederek İstanbul Eyüpsultan'a yerleşen Bulgaryalı Ali'nin (Kenan İmirzalıoğlu) hikâyesi anlatılmaktadır.
Uzun Hikaye kitabı 1940 zamanlarını anlatmaktadır. Bir Bulgar göçmeni olan ailenin başından geçenleri anlatan bu kitap daha önce hiç yerleşik düzene geçmemiş olan ailenin yaşadığı zorlukları anlatmaktadır. Kitapta adalet kavramı sürekli olarak vurgulanmakta ve adalet kavramı savunulmaktadır.
Uzun Hikaye kitabında genellikle adalet kavramı vurgulanmaktadır. Ana fikri ise hayatta nereye gidilirse gidilsin insan hayatın her zaman başlangıç noktasına geri gelecektir. İnsanlar büyük değişim beklese de tekrardan olduğun yere geri dönmektedir.
Uzun hikâye veya uzun öykü (novella), hikâyeden uzun, romandan kısa, olayları hikâyeden daha ayrıntılı ve kişi kadrosu hikâyeden daha geniş olan bir edebî türdür.
Uzun Hikaye (Mustafa Kutlu) - Fiyat & Satın Al | D&R.
Oğuz Atay'ın 1972'de yayınlanan Tutunamayanlar adlı romanı bazı edebiyat çevrelerince ilk modernist roman olarak kabul edilirken bazılarınca Attila İlhan'ın 1953'te yayınlanan Sokaktaki Adam'ı ilk modernist roman kabul edilmektedir.
Tanzimat Dönemindeki yazarların çoğu Batı etkisine benzer eserler oluşturmuştur. Türk Edebiyatında İlk Hikaye Denemesi Ne Zaman Yapılmıştır? İlk hikaye denemesi Letaif-i Riyavat isimli eseri ile Ahmet Mithat Efendi tarafından yazılmıştır. Bu eser 1870 yılında başlanmış ve 1894 tarihinde tamamlanmıştır.
Giritli Ali Aziz Efendi tarafından 1796-97'de yazılan ve ilk defa 1852 tarihinde basılan Muhayyelât, Batı tesiri olmadan gerçekçi anlatıma olan yakınlığı noktasında modern Türk hikâyesinin başlangıcı sayılmaktadır.
Hikâye mi, öykü mü tartışması
Klasik/modern, toplumsal/bireysel, sözlü/yazılı gibi ayrımlar söz konusu edilir.
-Hâkim / Tanrısal bakış açısı (yazar anlatıcının bakış açısı), -Kahraman anlatıcının bakış açısı, -Gözlemci anlatıcının bakış açısı, -Çoğul / çoklu bakış açısı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri