Resme ve çizime yetenekliyseniz, sanatsal alanlarda kendinizi daha yaratıcı ve özgür hissediyorsanız ve bu sanatı birilerine öğretme fikrinden keyif alıyorsanız "Görsel Sanatlar Öğretmeni" olabilirsiniz. Bunun için gerekli olan, ilgili üniversite lisans eğitimi, öğretmenlik formasyonu, istek ve motivasyondur.
Güzel Sanatlar Fakültesi mezunlarına uygulanacak pedagojik formasyon kurslarında, eğitim fakülteleri mezunlarının yeterliklerine denk veya yakın bir programın uygulanması şartı ile bunların sanat öğretmenliği mesleğine daha bir hazır olmaları sağlanabilir.
Resim Öğretmeni Olmak İçin Gerekenler
İlki eğitim fakültelerinin özel yetenek sınavı ile öğrenci alan ve 4 yıllık eğitim veren Resim - İş Öğretmenliği bölümünü bitirmektir. İkinci yol ise güzel sanatlar fakültelerinde bulunan ve yine özel yetenek sınavı ile öğrenci alan 4 yıllık Resim bölümünü tamamlamaktır.
Bu bölümü bitiren adaylar kamu kurumlarında resim-iş öğretmeni, grafik öğretmeni olarak görev yapabilmektedir. Grafik tasarımcısı, web tasarımcısı gibi unvanlarla birlikte eğitmen olarak da kariyerine devam edebilir.
Görsel sanatlar öğretmeni olmak için üniversitelerin Eğitim Fakültesinden mezun olmak gerekir. Ek olarak Görsel Sanatlar ve Güzel Sanatlar fakültesinden mezun olduktan sonra formasyon eğitimi alanların da öğretmenlik yapma şansı bulunuyor.
İlgili 34 soru bulundu
Madde 7 - Öğretmen olarak atanacakların gerekli ve yeterli düzeyde genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon almaları esastır. Bu eğitim süreçlerinden birini tamamlamamış ya da yeterli kredi almamış olanların öğretmen olarak ataması yapılmaz.
eleman.net verilerine göre, Resim Öğretmeni 2023 yılında ortalama 17.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Resim Öğretmeni , Ocak 2023 yılında ortalama 13.860 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 8.536 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Görsel Sanatlar Öğretmeni Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? Güzel Sanatlar Lisesi çıkışlı olmak avantaj sağlar ancak atanabilmek için sonrasında üniversitelerin dört yıllık resim öğretmenliği, görsel sanatlar ve tasarım, görsel sanatlar ve görsel iletişim tasarımı gibi bölümlerinden mezun olmak gerekir.
Görsel Sanatlar Bölümü mezunları bağımsız sanatçı olarak mesleklerini icra edebildikleri gibi yoğunlaşan sanat ortamımızda, galeri ve müze gibi kurumlarda yönetim görevlerinde yer alabilmekte ve sanatsal organizasyonlarda çalışabilmektedirler.
Üniversitelerin Grafik Tasarımı veya Grafik Bölümünden mezun olanlar tezsiz yüksek lisans yaptıkları takdirde grafik öğretmeni olur. Grafik öğretmeni öğrencilere müfredata uygun olarak ders verir, seviyelerini ölçmek için sınav yapar ve ödevlerini kontrol eder.
Bu fakültelerden mezun olan öğrenciler sektörde alanlarına ilişkin olarak tasarımcı ve uzman olarak çalışabilecekleri gibi, istedikleri taktirde Eğitim Fakültelerinden formasyon alarak öğretmenlik de yapabilmektedirler.
İlköğretim ve ortaöğretim okullarında, yani ilkokul, ortaokul ve liselerde görev alarak resim, heykel, seramik, fotoğraf ve diğer görsel sanat dalları ile ilgili dersler verirler. Bunun yanı sıra, görsel sanatlar öğretmenleri üniversitelerde ve güzel sanatlar fakültelerinde de görev yapabilirler.
Bugün MÜGSF bünyesi kapsamında Resim, Grafik, Seramik-Cam, Tekstil, İçmimarlık, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Heykel, Geleneksel Türk El Sanatları, Film Tasarımı, Fotoğraf, Temel Sanat Eğitimi ve Müzik olmak üzere oniki bölüm bulunmaktadır.
Sanatçı, tasarımcı, grafik tasarımcı, fotoğrafçı, animatör, film yapımcısı veya öğretmen olabilirler. Mezunlar, resim, heykel, grafik tasarım, fotoğrafçılık, video, animasyon ve diğer görsel sanatlar alanlarında iş bulabilirler.
Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulunun 29 Haziran 2020 tarih ve 12 sayılı Kararı ile yükseköğretim kurumları tarafından sertifika düzeyinde yürütülen pedagojik formasyon sertifika eğitiminin geçerliliğini yitirmesine karar verilmiştir.
Tüm lisans mezunları ya da mezun olabilecek durumda olan tüm adaylar KPSS B Lisans sınavına girebilir.
Sınav sistemi her okula göre farklılık gösteren Güzel Sanatlar Fakülteleri Yetenek Sınavlarına her yıl yaklaşık 3000 ile 5000′ i aşkın ( Mimar Sinan Güzel Sanatlar ve Marmara Üniversiteleri ) öğrenci girmekte ve bu sayının sadece %10'u bu sınavlarda başarı göstermektedir.
Görsel Sanatlar Bölümünde Hangi Dersler Verilmektedir? Görsel Sanatlar Bölümünde genellikle çizim, resim, heykel, baskı yapma, fotoğrafçılık, tasarım, seramik, endüstriyel tasarım, tiyatro, sinema, mimari tasarım ve dijital sanat gibi dersler verilmektedir.
Görsel Sanatlar (M.T.O.K.) (4 Yıllık) Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları 2023 Sınavı
Güzel Sanatlar Fakültelerinin, Konservatuvarların ve Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarının yetenek sınavlarına başvuru hakkı için asgari TYT'de 150 ve üzerinde bir puana sahip olman gerekiyor.
Ressam olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Ressam maaşı 2023 verilerine göre ortalama 25.700 TL civarındadır.
eleman.net verilerine göre, Grafik Öğretmeni 2023 yılında ortalama 18.400 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Grafik Öğretmeni , Ocak 2023 yılında ortalama 14.300 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 8.756 TL maaş alıyordu.
Öğretmen maaşı 2023 verilerine göre ortalama 19.700 TL civarındadır.
*Kesin kayıt işlemleri şahsen veya noter onaylı vekâletname ile yapılacaktır. * Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı harç ücreti (8200 TL) iki eşit taksitte (4100 TL + 4100 TL) dönem başlarında bankaya yatırılacaktır.
Bilindiği üzere, 23 Ekim 2018 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan 2023 Eğitim Vizyon Belgesinde; "Sertifikaya dayalı Pedagojik Formasyon uygulaması kaldırılacak ve yerine yurt sathında kolay erişilebilir lisansüstü düzeyde Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık Programı açılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri