Simge / Sembol: Kavramların uzlaşmaya bağlı olarak yerine geçen, diğer bir dil dışı göstergedir. Mesela: Kalp, aşkın; güvercin, barışın simgesidir (Kavramların uzmanlaşmaya, öğrenmeye ve uzlaşıya bağlı ilişkisi).
İkon veya görüntüsel gösterge Charles Sanders Peirce'ün göstergebilim kuramında benzerlik öğesinden referans alarak nesnesine atıfta bulunan gösterge olarak tanımlar. İkon, temsil ettiği nesneyi doğrudan ifade eder ve nesne hakkında bilgi verir.
İmge aynı zamanda “tekrarlanan imge” diye tanımlanan sembol (simge) kavramıyla, “ana”, “temel” veya “asli” imge olarak değerlendirilen arketip ve mit kavramlarıyla da yakından ilişkilidir. İmgenin sadece bir tasarım, izlenim değil; aynı zamanda öznenin özel bir kavrayışı, özgün bir yorumu olduğu da belirtilmektedir.
İkonun en tipik örneği portrelerdir. Aynı biçimde; resimler, şemalar, resimli romanlar, ikon olarak kabul edilebilir.
Boyutları Ferdinand de Saussure'ye göre göstergeler, birbiriyle karşılıklı ilişki içerisinde olan görüngü (gösteren, ifade) ve imge (gösterilen, içerik) olmak üzere iki boyutludur. Özetle harfler (okunan, yazılan) ve sesler (duyulan, söylenen) görüngü boyutuyken; imâ edilen ve zihinde canlanan ise imge boyutudur.
İlgili 38 soru bulundu
Simgesel Gösterge: Bu yapıda gösterge ile nesne arasında hiç bir yönden bağ olmamasına karşın, daha önceden uzlaşılan bir ilişki olduğundan; seçilen gösterge doğrudan belirtilen nesneyi temsil eder. Aradaki bağ uzlaşma, anlaşma ya da kural neticesinde sağlanmıştır.
Simge / Sembol: Kavramların uzlaşmaya bağlı olarak yerine geçen, diğer bir dil dışı göstergedir. Mesela: Kalp, aşkın; güvercin, barışın simgesidir (Kavramların uzmanlaşmaya, öğrenmeye ve uzlaşıya bağlı ilişkisi).
(Yunanca: εἰκών / eikon, “imge”), Hıristiyan Ortodoks mezhebinde görülen İsa, Meryem veya azizlerin tahta üzerine mumlu ve yumurtalı boyalarla yapılan dinî içerikli resimleri. Bir azizin, kutsal bir karakterin veya dinsel olarak önemli bir olayın resim, mozaik veya ahşap formlarındaki tasviridir.
Dijital boyutta, ekranda gösterilen ve tıklandığında belirli yazılım uygulamasını çalıştıran grafik simge olarak da tanımlanıyor.
İkon, popüler kişi ya da bir anlayış şeklinde ifade edilmektedir. İkon kültürün sunduğu yenilikleri takip etme ve kendi tarzına uygun şekilde derlemedir.
Örneğin sözlük anlamı karabiber olan ve sevgilinin yüzündeki ben anlamında kullanılan fülfül kelimesi bir imgedir. İmge Nedir? Metinlerde kullanılan kelime ve kavramların zihinde oluşturduğu tasvirlere imge denir. İmgeler, hayale ve çağrışıma bağlı olarak ortaya çıktığı için kişiden kişiye değişir.
Klâsik tanımlama ile söylersek, sembol, sözcüklerde „anlamın‟ taĢınması, imge ise söz dizimindeki „anlamın‟ taĢınmasıdır.
Sembol sanatta, özellikle resim ve heykeltıraşlıkta çok kullanılır. Örneğin arslan kudretin sembolüdür. Heykeldeki küre dünyayı temsil etmekte ve heykelde imparatorluk gücünün tüm dünya üzerindeki uygulanması simgelenmektedir.
Göstergebilim ise, anlam üzerine kurulan bir bilim dalıdır. Bu nedenle de bize anlam veren her şey göstergebilimin alanına girer. Dil, resim, mimari, afiş, sinema, edebiyat, tiyatro, trafik işaretleri, işaret dili, jestler, alfabe, sağır ve kör alfabeleri, mimikler vs. göstergebilim alanına girer.
Barthes'a göre göstergebilim dilbilimin bir alt dalını oluşturur. Barthes, göstergenin kendisinin o şey olmadığı halde, o şeyi çağrıştırarak iletişim yaratan bir araç olduğunu savunur. Gösteren ve gösterilen göstergeyi oluşturmaktadır.
✔ İndikatör (gösterge) tür: Bir komünitedeki çevre değişikliklerinden çok çabuk etkilenin türdür. Örneğin, Alabalıklar temiz ve oksijeni bol sularda yaşar. Bir su ekosisteminde alabalıkların çok olması o bölgenin temiz ve oksijeni bol olduğunu gösterir. Denizanaları, kirli sularda yaşarlar.
Öz “İkon” sanatının başlıca özelliği mekân ve hacmin panonun iki boyutlu yüzeyiyle sınırlandırılmış olmasıdır. Hacimsiz figürlere, yüzlere, elbiselere ve mimariye yer verilmesi ikonalara özgün bir uzamsal derinlik kazandırırken düzlemdeki bütünlük genellikle ters perspektifle sağlanmıştır.
İkon tarz ise, farklı parçaları bir arada kullanarak kendine özgü bir tarz yaratmaktır. Kendine özgü stilini yaratan, moda olacak parçaları önceden yakalayan ve hem kendi zamanında hem de sonraki zamanda kendine yer edinen bir moda ikonu yaratmaktır.
İkona (Yunanca εἰκών) Doğu Ortodoks Kilisesi, Oryantal Ortodoksluk, Katolik ve Doğu Katolik Kiliselerinin kültürlerinde en yaygın şekli resim olan dini bir sanat eseridir. Türkçeye Fransızca icône sözcüğünden geçmiş olan kavramın kökeni Yunanca eikon "benzerlik, resim, portre" sözcüğüdür.
İkona, Yunanca eikon ( ), suret, imge, tasvir anlamına gelmektedir. Farklı malzeme ve teknik kullanılarak, anıtsal veya taşınabilir boyutlarda yapılmış, kutsal kişilerin tasvirlerinin yer aldığı ibadet öğesidir.
İkonlar, görsel olarak tanımlanabilen sembollerdir. İkonlar, nesneleri, kavramları veya fikirleri soyut bir şekilde temsil eder. Basitlik ve tanımlanabilirlikleri nedeniyle logo tasarımlarında sıklıkla kullanılırlar.
Grafiksel arayüzlerde bir dosyayı, dizini veya uygulamayı temsil eden simge, resim, görüntü. İkon kelimesi Yunancada (εικων şeklinde yazılır) ve resim anlamına gelmektedir.
Gösterge, gönderge–gösterilen- gösteren zincirinden oluşan dil bilimsel bir kavramdır. Bu terim zincirinin ilk halkası olan gönderge ,gösterilenin kaynağı; gösteren ise gösterilenin dil ile ifade ediliş şeklidir.
İletişimde Gösterge Neye Denir? İletişim esnasında kullanılan tüm kelimeler ve o kelimelerin ifade ediliş biçimleri göstergeleri oluşturur. Fotoğraf, simge, jest ve mimikler ise dil dışı göstergelerdir.
İletişimde kullanılan göstergeler
Dil göstergeleri: Söz ve yazıyla gerçekleştirilen her eylem bu gruba girer. İnsan duygu ve düşüncelerini en iyi şekilde dil ile anlatır. Dil dışı göstergeler: Resim, şekil, işaret, hareket, jest ve mimikler bu gruba girer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri