En çok tanınan temsilcileri Roland Barthes, Umberto Eco ve Mihail Bahtin'dir. Roland Barthes ve
1960'ların ikinci yarısında ise Roland Barthes geliştirdiği gösterge kuramıyla müstakil bir göstergebilimin kurucusu olarak kabul görmüştür.
Çağdaş anlamdaki göstergebilimin birbirinden habersiz iki öncüsü, Amerika'da Charles Sanders Peirce ve Avrupa'da Ferdinand de Saussure'dür. ABD'li felsefeci, mantıkçı ve matematikçi Pierce, göstergebilimin bağımsız bir bilim dalına dönüşmesini sağlamıştır.
Göstergebilim ve Anlamlandırma
Stoacı filozoflar, bir göstergeler öğretisi oluşturma yolunda adım atmışlar, gösteren ile gösterilen arasındaki karşıtlıktan söz etmişlerdir (Rifat, 1992: 18). İngiliz filozof John Locke (1632-1704) göstergebilime adını veren ilk kişi olmuştur.
Çağdaş göstergebilimin bağımsız bir bilim dalına dönüşmesini sağlayan kişi Charles Sanders Peirce' tür. Peirce, semiotic adını verdiği göstergelerin biçimsel öğ- retinin bütün olguları kapsayan bir göstergeler kuramı olduğunu öne sürmüştür.
İlgili 39 soru bulundu
Göstergebilim bir bilim dalı olarak 19. yy'ın sonlarında Avrupa ve Amerika'da ortaya çıkmıştır. Ancak göstergebilimin inceleme konusu olan gösterge kavramı üzerine yönelim daha eski dönemlere uzanır.
Göstergebilim ise, anlam üzerine kurulan bir bilim dalıdır. Bu nedenle de bize anlam veren her şey göstergebilimin alanına girer. Dil, resim, mimari, afiş, sinema, edebiyat, tiyatro, trafik işaretleri, işaret dili, jestler, alfabe, sağır ve kör alfabeleri, mimikler vs. göstergebilim alanına girer.
F. de Saussure, tasarladığı göstergebilim konusunda özellikle şu saptamayı yapar: “Dil, kavramlar belirten bir göstergeler dizgesidir; bu özelliğiyle de yazıyla, sağır-dilsiz alfabesiyle, simgesel törenlerle, incelik belirten davranış biçimleriyle, askerlerin kullandığı işaretlerle, vb., vb. karşılaştırılabilir.
Barthes'a göre mit, semiyotik sistemin ikincil düzenidir. İlk sistemdeki gösterge (sign), ikinci sistemin (mitin) göstereni (signifier) haline gelmektedir. Barthes, birincil semiyolojik düzene dilin objesi, ikincil düzene yani mite, meta- dil adını vermektedir (Barthes, 1990: 123).
2. İKİNCİ ÖBEK: • Görüntüsel gösterge (icon): temsil ettiği şeye benzeyen göstergedir. Resim, fotoğraf, heykel, şema vb. • Belirti: neden-sonuç ilişkisine dayanır.
Gösterge; kendisinden başka bir şey işaret eden, temsilî olan ve yorumlanabilen her türlü cisim, durum veya olay.
Göstergebilim, göstergelerle uğraşan bir bilim dalıdır. Kendisinden başka bir şeyin yerini tutan, daha doğrusu, kendi dışında bir şey gösteren her çeşit biçim, nesne, olgu vb. gösterge diye adlandırılır.
Roland Barthes, bu alanda çeşitli teoriler geliştirmiş ve öne sürdüğü beş farklı anlam sistemiyle göstergebilimsel çözümleme açısından detaylı analiz yapma olanağı sağlamıştır. Göstergebilimde kodlar, anlamın açık olmadığı iletişim ortamlarında anlamın yorumlanmasında tercih edilen sistemlerdir (Berger, 1995).
Göstergebilim, anlatısal metinlerin yapısal özelliklerini ortaya koyarak onların nasıl yapılandırıldıklarını inceleyen bir çözümleme yaklaşımdır. Metinleri yapılandıran anlamsal ve söylemsel düzlemleri belirle- yerek anlatının gramerini ortaya çıkarmayı sağlar.
Göstergebilim dersi öncelikle öğrencileri göstergebilim ile tanıştırmayı hedeflemektedir. Bu anlamda göstergebilim her türlü sözlü, sözsüz ve görsel kaynağı bir metin olarak ele almaktadır. Göstergebilim dersi öğrencilere bu metinleri okumayı ve böylece yeniden üretmeyi göstermeyi hedeflemektedir.
Barthes, göstergebilim analizinde mitler üzerine vurgu yapmaktadır. Mit, insanların gerçeklik arayışının bir sonucu olarak ortaya çıkan açık- lamalar olarak tanımlanmaktadır. Mitler, gerçekliğin birer temsilini ifade etmektedir.
Milli İstihbarat Teşkilatı - Görev, Yetki ve Sorumluluklar. Millî İstihbarat Teşkilâtı 6 Temmuz 1965 tarih ve 644 sayılı Millî İstihbarat Teşkilâtı Kanunu'yla "Başbakanlığa" bağlı olarak kurulmuştur.
2.HAFTA-MİTLERİN ÖZELLİKLERİ
"Mitoloji bir bölge ya da insan topluluğunun mitoslar toplamına, hem de mitosların incelenmesine gönderme yapmaktadır. Mitoslar ritüel mitleri, yaratılış mitleri, kült mitleri, prestij mitleri ve eskatalogya mitleri olarak sınıflandırılabilir.
Devletin millî güvenlik politikasının hazırlanmasıyla ilgili her konuda istihbaratın tek elde toplanabilmesi amacıyla 22 Temmuz 1965 tarihinde TBMM tarafından 644 sayılı Kanun kabul edildi ve bu kanun ile kuruluşun adı Millî İstihbarat Teşkilatı (MİT) olarak değiştirildi.
Ferdinand Saussure dili toplumsal olgu olarak görür. Dil bilim temelli Yapısalcılığa göre; gerçeklik bizden bağımsız değil,dil yapısı içinde içkindir. Gerçeklikle ilgili her şey tamamiyle söylem içinde inşa edilir. Ontolojik anlamda farkı,gerçeklik dışarıda nesnelerde değildir,dil içinde söylemlerde saklıdır.
Dil toplumsal yaşama ait, söz ise psişik yaşama dâhildir. Bu noktada dili sözden ayırmak “toplumsal olguyu bireysel olgudan ayırmak” demektir; çünkü “dil konuşan kişinin bir işlevi değildir, bireyin edilgen biçimde belleğine aktardığı üründür” oysa “söz bireysel bir isten ve anlık edimdir” (Saussure 1998: 44).
Dizge tümceleri, dilin yapısına ve işlevlerine yönelik konulardaki kuramsal tartışmalarda sunulur ve bir dilin dilbilgisel betimlemeleri yapılırken kullanılır. Buna karşın dilin doğal kullanımında metinler içinde metin tümceleri yer almaktadır.
Göstergebilim en genel tanımıyla "gösterge" kavramını ele alan, gösterge türlerini ve göstergelerin anlam üretme koşullarını inceleyen bilim dalıdır.
Tikel gösterge; belirli bir varlığa ya da duruma gönderme yapan göstergedir.
Gottdiener'e (2005) göre toplumsal göstergebilim, temelinde kültürün göstergebilimsel çözümlemesini amaç edinmiş bir çözümleme yaklaşımıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri