Deyim. bir başka iş yapmasına vakit veya fırsat vermemek.
"Göz Açamamak", bir kişinin kendisini çok zor ve baskı altında hissettiği bir durumda kullanılan bir deyimdir. Bu ifade, genellikle, bir kişinin üzerindeki yoğun baskı, korku, endişe ya da saygıdan dolayı rahat davranamadığını veya hareket edemediğini belirtir.
Göz açıp kapayıncaya kadar DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çok çabuk, kısa bir zamanda.“O işi göz açıp kapayıncaya kadar yaparız.”
"Göz açtırmamak" ifadesi, genellikle bir kişinin başka birisine sürekli baskı yapması, üzerinde sıkı bir kontrol uygulaması veya rahat hareket etme olanağı tanımaması anlamında kullanılır.
Ku şĭri pek (Göz boncuğu gibi) “kıymetli, değerli” anlamındaki deyimin bir benzeri de Türkiye Türkçesinde vardır. Türkiye Türkçesinde de “değerli, kıymetli” şeyler için “göz bebeği” kullanılır. Öte yandan “ortaya çıkarmak için gözleri çok yoran iş, değerli iş” için de “göz nuru” deyimi kullanılır.
İlgili 45 soru bulundu
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Gözü (gözleri) açılmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Göz bebeği deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Gözü açılmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Yararlıyı yararsızı, iyiyi kötüyü ayırt edebilir duruma gelmek.“Yaşı büyüdükçe gözü de açılmaya başladı.”
Göz yummak genellikle bir şeye onay vermek anlamında kullanılsa da, bu deyimde gözlerin kapatılması, kişinin karşısındakine veya bir duruma olan kızgınlığını ve belki de gözdağı vermeyi amaçlayan bir tepkiyi simgeler.
"Gözü kararmak" ifadesi, genellikle bir kişinin öfke, kıskançlık, hırs gibi güçlü duyguların etkisi altında kontrolünü kaybettiği ve akılcı düşünceden uzaklaştığı durumları tanımlamak için kullanılır.
Bu deyim göz kırpmak deyimidir. Deyim olmasına rağmen tam olarak bir mecazi anlamı bulunmamaktadır. Karşımızda bulunan kişiye küçük bir göz hareketi ile işaret vermek anlamına gelmektedir. Bir durumu göz işareti yaparak anlatmak anlamında kullanılmaktadır.
Gözden düşmek deyimi TDK'ya göre, 'Bir şeyin ya da bir kişinin değerini yitirmesi, rağbet görmemesi' biçiminde anlatmak mümkün. Artık eskisi gibi önemli olmadığı şeklinde de ifade edilebilmektedir.
Deyimler ayrı yazılır: akıntıya kürek çekmek, çam devirmek, çanak tutmak, gönlünden geçirmek, göz atmak, kulak asmak, kulak vermek, çantada keklik, devede kulak, yağlı kuyruk, yüz görümlüğü vb.
Kulağı delik, gelişmelerden çabuk haberi olan ve bazı bilgilere çabuk ulaşan kişi anlamına gelmektedir. TDK ise kulağı delik, olup bitenlerden çabuk haberi olan kişi veya kişiler olarak geçmektedir.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Kulak kabartmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Göz gözü görmemek deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Göz yummak" ifadesi, genellikle bir hata, yanlışlık veya uygun olmayan bir davranış karşısında bilerek görmezden gelmek, müdahale etmemek veya onaylamamak anlamında kullanılır.
(delicious!) nefis, leziz, enfes ünl. Yum!
Yum/yom sözcüğünün olumsuzluk eki almadan “meş'um, uğursuz” anlamlarını karşılaması, sözcüğün anlam kötülenmesine uğradığını gösterir. Sözcüğün olumsuz anlamdaki biçimi için ayrıca şu örnekler tespit edilmiştir: “kutsuz, oñmadık, oñmadığ, oñmaduk, sakarcıklı, sovuk el”.
Birden bire şaşkınlık öfke nedeni ile gözlerinin çok açılması.
Deyim. [1] Utanma ve sıkılmadan dolayı uzun süre ortama girmeyen birinin birden aşırı özgür davranması.
"Nutku tutulmak", bir kişinin şaşkınlık, korku, heyecan ya da benzeri bir duygu sebebiyle aniden konuşamaz hale gelmesi durumunu ifade eder.
Gözünü dört açmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir hileye düşmemek, aldanmamak için çok dikkatli olmak.
-Acıkan yanağından,susayan dudağından belli olur. -Ah alan onmaz, ah yerde kalmaz. -Ak köpeğe koyun diye sarılma. -Akıl yiğide sermayedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri