Göz kaşıntısı ve sulanması için evde uygulayabileceğiniz yöntemler arasında; ılık su, yeşil çay, patates, elma sirkesi, salatalık, aloe vera, tuzlu su ve çemen tohumu yer alır. Bu sayılan besinleri deneyerek gözlerinizin kaşıntıdan kurtulmasını sağlayabilirsiniz.
Göz alerjisi semptomlarını hafifletebilecek en etkili yöntemlerden biri göz damlaları olarak kabul edilir. Göz damlaları dışında yapay gözyaşı, alerji aşıları, kortikosteroidlerle birlikte doğal olarak ılık su, göze çay kompresi de göz alerjisine iyi gelen yöntemler arasında sayılabilir.
1-Kaşıntıya mutlaka soğuk pansuman ya da soğuk su ile yıkama yapılmalıdır. Kaşıntıya engel olması hem tedavi başarısını artırır hem de göz yüzeyinin sürekli ovalanması ile tetiklenebilen keratokonus açısından önemlidir. 2-Işık hassasiyeti için güneş gözlüğü ya da siperli şapka kullanılması gerekir.
Mevsimsel alerjik konjonktivit en yaygın göz alerjisidir. Bireyler, havadaki bitki polenlerinin türüne bağlı olarak ilkbahar, yaz veya sonbahar aylarında bu alerji türünün semptomlarını yaşarlar. Tipik semptomlar arasında berrak, sulu akıntı, kaşıntı, kızarıklık ve yanma mevcuttur.
İlgili 34 soru bulundu
Hastaları rahatsız eden kaşıntı, batma, sulanma, yanma, kızarıklık şikayetleri için anti alerjik göz damlalarından faydalanılır. Ayrıca suni gözyaşı damlalarının kullanılmasında hastaları rahatlatır. Bu damlaların soğuk olarak kullanılması daha etkili olmaktadır.
Genellikle mevsimsel alerjilere bağlı geçici bir durumdur. Göz alerjisi ev hayvanlarının kepeklerinden, tozdan, polenlerden, dumandan, parfümden ve hatta yiyeceklerden kaynaklanabilir. Eğer alerjinize sebep olan durumdan kaçınmayı başaramazsanız, alerjiniz şiddetlenebilir.
Bol su ve taze meyve suyu tüketin. Mecbur olunmadığı sürece klima kullanmayın. Çamaşırlarınızı parfümsüz deterjanla yıkayın ve ev temizli yaparken kokusuz ürünler kullanın. Bu durum devam ederse mutlaka doktora başvurup alerji ilacı kullanın.
Ağaç polenleri daha çok Şubat-Mayıs, ot polenleri Mayıs-Haziran aylarında, yabani ot polenleri ise yaz ortasından sonbahara dek yakınmalara neden olur. Sabah saatlerinde havadaki polen miktarı genellikle daha fazladır. Yağmurlu günlerde havada uçuşan polen miktarı azaldığından polen alerjisi olan kişiler rahat eder.
Elma sirkesini göz altlarınıza uygulamak için, elma sirkesini bir çorba kaşığı suyla seyreltin. Daha sonra bir kulak pamuğu yardımıyla göz altlarınıza uygulayabilirsiniz. Bu işlemi günde iki kez yapmanız yeterli olacaktır.
Alerjiye iyi gelen bitkiler arasında soğan, sarımsak, aloe vera, ısırgan, sinameki, zerdeçal, papatya bulunur. Bitkiler her bünyede farklı etki gösterebilir. Kullanmadan önce doktorunuza danışınız.
Kişinin bu rahatsızlıklarını yatıştırmak için kekik, lavanta, papatya ve adaçayından oluşan bir bitki çayı hazırlanarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Bu çay bitkiler kullanarak hazırlanan çay öksürük ve hapşırık şikayetlerinin azalmasına yardım etmektedir.
Haftada üç-dört kez içilecek ısırgan çayı veya haşlanmış keçiboynuzu suyu alerjiye karşı vücudu dirençli kılar. Kaynamakta olan 150 ml (bir su bardağı) suya yaklaşık bir tatlı kaşığı ısırgan atınız. Kısık ateşte ağzı kapalı olarak üç dakika kaynatınız ve ılımaya bırakınız.
Kaşınan göze sıcak veya soğuk uygulamak kaşıntının azalmasına yardımcı olur. Bunun için bir havlu sıcak veya soğuk suyla ıslatılarak gözün üzerine koyulabilir. Kuru göz problemi yaşayan kişiler odalarında hava nemlendirici buhar makineleri kullanabilir. Nemli hava gözdeki kuruluğun ve kaşıntının giderilmesini sağlar.
Göz alerjilerinin tedavisinde antihistaminik ve dual etkili alerji damlaları kullanılmaktadır. Bu damlaların yanında zaman zaman soft steroid damlalar ve topikal anti inflamatuar damlalar da önerilebilmektedir.
Göz alerjisi, genellikle mevsimsel olarak ortaya çıkar ve özellikle bahar aylarında polenlerin havada yoğun olduğu dönemlerde daha sık görülür. Ancak, ev tozu ve hayvan tüyleri gibi sürekli olan iç mekan alerjenlerine karşı alerjiniz var ise yıl boyunca göz alerjisi durumu tetiklenebilir.
Göz kapaklarında şişlik, sulanma, kaşıntı kızarıklık gibi belirtiler şiddetli bir şekilde alerji yapan maddeyle temastan sonra birden ortaya çıkar. Şikayetler, genellikle alerjen ile temas kesildikten yaklaşık 48 saat içerisinde kendiliğinden ortadan kalkar.
Alerjik konjonktivit tehlikeli değildir fakat doğru tespit edilip tedavi edilmezse kornea ülseri ve görme kaybı gibi tehlikeli sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle kişi göz doktorlarının kontrolü olmadan ilaç kullanmamalı ve müdahale etmemelidir.
Bahar alerjisinin doğal tedavisi, zencefil ve nane çayının yanı sıra antioksidan nitelikli, balgam ve öksürük gibi rahatsızlıklara yardımcı olan zerdeçal ile de sağlanabilir. Alerji kaynaklı iltihaplanmaların iyileşmesine katkıda bulunmak için tuzlu su gargarası yapılabilir.
Alerji Belirtilerini Azaltmak: Elma sirkesi, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, balgamı temizlemeye ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan ve bazı alerji semptomlarını hafifletmeye yardımcı olan özelliklere sahiptir.
Mevsim meyveleri ve sebzelerinin; aynı zamanda protein kaynağı olarak bilinen yumurta, tavuk, kırmızı et gibi gıdaların tüketimine mutlaka özen gösterilmelidir. Ayrıca bu dönemde hazır gıdalar, işlenmiş ürünler, şeker ve kızarmış yiyecekler alerji semptomlarını arttırabilir.
Burun akıntısı, hapşırık, gözlerde şişme, sulanma kaşıntı ve kızarıklık, boğazda kuruma hissi göz alerjisinde en sık görülen belirtilerdir.
Göz alerjisi kaç günde geçer? Göz alerjisinin geçme süresi alerjinin nedenine ve tedavisinin etkinliğine bağlı olarak değişebilir. Genellikle uygun tedavi ile semptomlar 1 hafta içinde azalmaya başlar. Ancak bazı durumlarda bu süre daha uzun olabilir.
Kızarıklığın altında yatan neden mikrobik ise antibiyotikli damlalar, kuru göz ise suni gözyaşı preparatları, alerji ise antialerjik damlalar verilir. Göz içi iltihaplanmasında o bölgeye uygulanan topikal ve/veya sistemik kortizon tedavisi yapılır. Bu sorunlar tedavi edildiğinde gözdeki kızarıklık da ortadan kaybolur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri