Abstract. Kozmolojik delil, tek bir spesifik delil olmaktan ziyade bir delil türünü ifade eder. Bu deliller, âlem hakkında ön kabul olarak varsayılan bir takım gerçekliklerden hareketle tek bir varlığın, özelde de Tanrı'nın varlığını çıkarsama şeklinde bir istidlâl biçimi sergilerler.
Özet. Kozmolojik kanıt, âlem hakkında bir açıklama arayışından yola çıkarakTanrı'nın varlığını delillendirmektedir. Kozmolojik kanıtın bir türü olan imkânkanıtı, âlemin imkânından hareketle zorunlu bir varlığın olması gerektiğini ve buzorunlu varlığın Tanrı olduğunu öne sürmektedir.
Ontolojik kanıt özel varlığın (mükemmel varlığın) zihni varlığından hareket etmektedir; kozmolojik kanıt ise özel varlığın (evren veya evrenin bir özelliği) zihindışı varlığından Tanrı'yı ispatlamaktadır.
İslam felsefesinde Allah'ın tanımlarından biri ''Vacibü'l Vücud'' yani ''Zorunlu Varlık''tır. Çünkü yaratılan her şeyin bir yaratıcısının olması zorunludur. Kozmolojik Delil Nedir? Evrendeki değişim ve hareket yasaları baz alınarak Tanrının varlığını ispat eden kanıtlara, kozmolojik delil denir.
Evrenin Tanrı tarafından yaratıldığı argümanına dayanan delile, kozmolojik kanıt denir. Kozmolojik kanıt ilk kez Platon ve Aristoteles tarafından kullanılmıştır. Platon'a göre duyular alemi dışında, bir de ideler alemi vardır. Bizim beş duyu ile algıladığımız tüm somut verilerin kaynağı ideler aleminde yer almaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Teleolojik delil, güncelliği yani her an hissedilir oluşu ve her se- viyeden insan için daha kolay anlaşılır oluşu sebebiyle kozmolojik delil- den bir adım öndedir. Onun bu yapısı, çevre bilinci oluşturmada çok etkili olacaktır. farklı formlarda ifade edilen kozmolojik delil ailesinden söz edilebilir.
Kozmolojik delil, tek bir spesifik delil olmaktan ziyade bir delil türünü ifade eder. Bu deliller, âlem hakkında ön kabul olarak varsayılan bir takım gerçekliklerden hareketle tek bir varlığın, özelde de Tanrı'nın varlığını çıkarsama şeklinde bir istidlâl biçimi sergilerler.
Kozmolojik delilin yeni bir biçimi çağdaş filozoflardan Richard Swinburne tarafından geliştirilmiştir.
Modern dönemde ise Descartes, Spinoza, Leibniz, John Locke ve Samuel Clarke kozmolojik kanıtın savunucuları arasında yer almıştır. Son olarak günümüz din felsefesi tartışmalarında kozmolojik kanıtı savunanlar arasında Richard Swinburne, Bruce Reichenbach, William L.
Kozmolojik Kanıt: Kozmolojik kanıt Evren'in varlığından Tanrı'nın varlığına gitmeye çalışan kanıttır. Bu kanıtın temelinde nedensellik ilkesi yatar. Kendisinin nedeni olmayan varlık tanrıdır. Nedenler zincirini başlatan varlıktır.
Öz. Klasik ontolojik delil, Tanrı'nın varlığı hakkında öne sürülen delillerden biridir. Bu delillendirmede, zihindeki Tanrı kavramına dayanarak Tanrı'nın mükemmelliği sebebiyle sadece zihinde olamayacağı, zihnin dışında da var olması gerektiği iddia edilmektedir.
Ontolojik kanıt, ontolojik argüman ya da ontolojik veri; tanrının var olmasını, yetkin ve kusursuz olması ile açıklamaya çalışan teist savdır. Bu sava göre, tanrı tanımı itibarıyla var olmak zorundadır.
Varlığı ve varolanları nelik ve nasıllıkları bakımından inceleyen felsefe dalıdır.
Âlem anlamındaki kozmos ile aklî inceleme ve araştırma manasına gelen logia kelimelerinin bileşiminden meydana gelen kozmoloji, âlem hakkında bütüncül inceleme yapan disiplin anlamına gelir.
Kozmolojik argümanı, “âlemden yola çıkarak Tanrı'nın varlığına ulaşma çabası” diye tanımlayan Evli, kozmolojik argümanınbeş farklı form üzerinden değerlendirilebileceğini ifade etti: “İlk muharrik delili”, “ilk neden delili”, “imkan delili”, “yeter sebep delili” ve “hudûs delili”.
Dini kozmoloji, evrenin kökeni, evrimi ve nihai kaderinin dini bir bakış açısıyla açıklanmasıdır. Bu, bir yaratılış miti, müteakip evrim, mevcut organizasyon biçimi, doğa, nihai kader veya kader biçimindeki kökene ilişkin inançları içerebilir.
Kozmoloji TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Uzay bilimi.
Eflatun'un görüşlerinden Allah'ın varlığına dair başlıca iki delil çıkarmamız mümkündür. Bunlar da hareket ve kozmolojik deliller- dir.
TELEOLOJİK KANIT
Bu kanıt kozmolojik kanıtın hudûs versiyonunda olduğu gibi alemin varlığından hareket etmez, temel olarak, alemdeki düzenliliğin Tanrı'nın varlığını gösterdiğini ileri sürer. Literatürde, «nizam ve gaye», «inayet» ve «tasarım» gibi adlar bu kanıtın çeşitli versiyonları için kullanılmıştır.
Bu amaçla başvurulan delillerden biri de varlık ve olayların bir yokluğun ardından yaratıldığı öncülüne dayanarak bu durumda bir var edicinin (muhdis) ve yaratıcının bulunmasının aklî bir zorunluluk olduğu şeklindeki istidlâldir; kelâm ilminde bu şekildeki kozmolojik delile hudûs denilmiştir (Makdisî, I, 135).
Selef âlimlerine göre delil şer'î, naklî ve aklî olmak üzere üç gruba ayrılır.
Ontolojik ya da varlıkbilimsel kanıt, diğer kosmoljik, teleolojik ve ahlaki kanıtlar gibi, tanrı'nın varlığını belirli bir mantıksallıkla öne sürmeye ve geçerli kılmaya çalışır. Burada, bizzat, kalkış noktasında, ileri sürülen önermenin kanıtlanmaya çalışılması sözkonusudur.
Ekmel Varlık delili, evrende bulunan her şeyde belirli ölçüde eksiklik, zayıflık bulunmaktadır der. Bu varlıkların sahip olduğu eksiklikleri ve zayıflıkları tamamlamak için uğraş verilmesi, Allah'ın varlığının delillerinden bir tanesidir.
Gaye ve nizam delili, âlemin yaradılışındaki güzellik, ahenk ve düzenden hareketle her şeyin bir gayeye göre yaratılmış olduğunu anlayıp yaratıcıya yönelme esası üzerine kurulmuştur. Allah'ın varlığını ispat etme metodudur. Delilin tarihi Sokrat'a (m.ö. 470/399) kadar dayanmaktadır.
Evrende Allah'tan başka ilâhların varlığı durumunda bunların ittifak etme ihtimalini dikkate alan bir delildir. Adını "ittifak etmek, birleşmek" anlamındaki tevârüd kelimesinden alan bu delile göre evrende Allah'tan başka ilâhlar bulunsaydı ittifak etmek mecburiyetinde kalırlardı, mecburiyet ise âcizliktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri