Ameliyattan sonra 5 gün gözünüze su vurmayınız ve 20–30 gün denize, havuza ve kaplıcaya girmeyiniz. Ameliyattan sonra gözünüzü ovmayınız ve üzerine yatmayınız. Ameliyattan sonra ortalama 1 ay sonra size yakın gözlüğü ve gerekirse uzak gözlüğü verilecektir. Özel durumlarda bu süre kısaltılabilir.
Özellikle ilk 24 saat gözlerinize hiçbir şekilde dokunmamanız gerekir. İşlemden 1 gün sonra normal yaşantınıza dönebilirsiniz. Bununla birlikte damla kullanımı 3 ve 6 ay arasında değişmektedir. Ameliyat sonrası kontrol süreleri ise hastanın genel sağlık durumuna ve yapılan işlemin büyüklüğüne göre değişmektedir.
Ameliyattan sonra ağrınız olması durumunda aspirin dışında herhangi bir ağrı kesici ilaç alabilirsiniz. Ancak ağrı kesiciye rağmen geçmeyen ağrılarda lütfen doktorunuzu haberdar ediniz. İlaçlarınızı kullanmaya devam edebilirsiniz. Ameliyattan sonra bir miktar ağrı, batma, rahatsızlık hissi ve sulanma olması normaldir.
Beslenme ve Sıvı Alımı: Sağlıklı bir iyileşme için doğru beslenme önemlidir. Doktorunuzun önerdiği diyet planına uymaya çalışın ve yeterli miktarda sıvı alımını sağlayın. Aktivite ve Hareket: Ameliyat sonrası dönemde doktorunuzun önerdiği şekilde aktivite düzeyinizi artırın.
İyileşme sürecini hızlandıran Omega-3 yağ asitlerinden zengin (balıklar, kuruyemişler vb.) gıdalar tüketin. Vücutta yağlanmayı en çok etkileyen hormonlardan olan insülin seviyenizi dengede tutmak için, size uygun porsiyonlarda az ve sık beslenin. Ayrıca, bu şekilde dengeli beslenmek iştah kontrolünüzü sağlayacaktır.
İlgili 31 soru bulundu
Ameliyat sonrası beslenme sırasında özellikle aşırı yağlı, baharatlı ve tuzlu besinler tüketmekten kaçınmak gerekir. Tüketilen besinler, vitamin ve minerallerin depolanması açısından önemlidir. Ameliyat sonrası beslenme programında işlenmemiş gıdalar tüketilmeli, hazır paketli gıdalar bulundurulmamalıdır.
Bütün protez ameliyatlarında cerrahi öncesi başlayan ve 24 saat devam eden damardan antibiyotik koruması uyguluyoruz. Ayrıca kullandığımız kemik çimentosuna antibiyotik ekleyerek erken cerrahi sonrası dönemde bölgesel antibiyotik salınımı ile enfeksiyon oranını azaltıyoruz.
Ameliyatın oluşturduğu doku hasarına bir yanıt olarak gelişen, Genellikle 72 - 96 saat arası süren, Hem hastane içinde hem de taburcu edildikten sonra kontrolü gereken akut ağrıdır. Nadiren kronik ağrıya dönüşür.
Ameliyat sonrası ne zaman duş alabilirim? Ameliyattan bir gün sonra hastalarımıza akşam duş almalarını öneriyoruz. Sonrasında herhangi bir pansuman yapılmasına gerek olmamaktadır. Cildi dikerken kullandığımız dikiş materyali eriyebilir özellikte olduğundan cilt dikişlerinin aldırılmasına da gerek olmamaktadır.
7-Dikiş (sutür) alınması:
Göz kapağı gibi bölgelerde dikişlerin alınması 3-5 gün iken, parmaklarda 15 güne kadar uzayabilir. Yaranın gerilimi ve iyileşme durumu gibi faktörler göz önünde bulundurulması daha doğrudur.
Bu dikişler göz kapağı kıvrımı içerisinde gizli kaldıklarından dolayı erken dönemde bile çok dikkat çekmezler. Bazen emilen bazen de alınan dikişler kullanıyoruz. Emilen dikişler 8-10 gün içerisinde kendiliğinden çözülürken, alınan dikişlerin bu günler arasında alınması gerekiyor.
A vitamini içeren havuç, ıspanak, tatlı patates, marul, pırasa ve maydanoz gibi bitkisel gıdalar ile ton balığı, somon balığı, keçi sütü, inek sütü, yumurta ile ciğer gibi hayvansal gıdalar görme keskinliğini koruyor. Bu besinleri de düzenli olarak yemeniz göz sağlığınız için önemli.
Intralase-LASIK ve LASIK gibi korneada kapakçık (flep) oluşturularak yapılan ameliyatların sonrasında 6 saat kadar ağrı, batma, sulanma gibi şikayetler olabilmektedir. LASEK, PRK gibi göz yüzeyinin soyulması tekniğiyle yapılan işlemlerden sonra ise 2-3 gün ağrı çekilebilir.
İlk 24 saat süresince tedavi edilen gözle oynanmaması ve banyo yapılmaması önemli bir detaydır. 24 saat sonra normal hayatınıza dönebilirsiniz.
Ameliyatta kullanılan ilaçlar ve ışıklar nedeni ile ilk birkaç saat görme bulanıktır. Daha sonra bir miktar kornea ödemi oluşur, buda bir iki gün görme bulanıklığı yapabilir. Çok sert bir katarakt değilse, üçüncü günden itibaren görmenin netleşmeye başlaması beklenir. Birinci haftada artık görmenin netleşmesi beklenir.
Dikişler yüz bölgesine atıldığında 5 gün ile 7 gün arasında bir kaynama süresine sahiptir. Kafa derisine atılmış olanlar 10 gün içerisinde kaynarken bacak bölgesine atılan dikişlerin kaynama ve iyileşme süresi 20 güne kadar çıkmaktadır.
Taburcu olma süresi ameliyatın cinsine, genel sağlık durumunuza, yaş ve cinsiyetinize göre farklılıklar gösterir. Açık kalp ameliyatı ya da klasik anevrizma ameliyatı geçiren hastaların hastanede kalış süresi ortalama 5-7 gün arasındadır. Diğer girişimler için ise 1-3 gün içinde evinize dönebilirsiniz.
Opioidler (narkotik analzezikler): En güçlü ağrı kesiciler bu gruba dahil olmaktadır. Kodein, tramadol ve morfin bu gruptandır. Bu tür ağrı kesiciler beyindeki ağrı mesajlarını değiştirme etkisine sahiptir.
Hastaların yaklaşık %8'inde az veya çok hastalık yapma potansiyeline sahiptir. Bu enfeksiyonlar, hastanın hastaneye yattıktan 48-72 saat sonra veya hasta taburcu olduktan sonra 10 gün içerisinde ortaya çıkan mikroplu hastalıklardır. Bu enfeksiyonlar bakterilere, mantarlara, parazitlere ve virüslere bağlı gelişebilir.
Bunlar; kızarıklık, deri renginde pembe-kırmızı renk değişiklikleri, yara çevresinde ödem, ağrı ve artmış deri ısısıdır.
Ameliyat bölgesinde giderek artan ağrı, kızarıklık, hassasiyet ve akıntı gibi sorunlar da enfeksiyon belirtisi olabilir ve mutlaka doktorunuzun bilgilendirilmesi gereken durumlardandır.
Yumuşak meyveler (kayısı, seftali, çilek, karpuz vb) kolaylıkla alınabilir. Sert meyveler ise blenderdan geçirilmelidir. Sulu yumuşak ve blenderdan geçmiş gıdalara ameliyat sonrası 4 hafta devam edilmelidir. Protein eksikliği olmaması için hasta günde 70 gram protein almalıdır.
Gazlı İçeceklerden Uzak Durulması Özellikle ameliyat sonrası soda ve cola gibi içeceklerden uzak durulması gerekmektedir. Soda faydalı içecekler sınıfında olsa da ameliyat sonrası midede ani basınçlar oluşturmasından ameliyat bölgesinde hasarlara neden olabilmektedir.
Ameliyat sonrası ilk günlerden itibaren yağsız, kaymaksız süt tüketilebilir. Sütün -gaz gibi-sorunlara yol açtığı hastalarımızın laktozsuz süt tercih etmeleri yerinde olacaktır. Oda ısısındaki süt, protein tozunun birlikte kullanımı için de iyi bir alternatiftir. türlü et ve sebze tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri