süveyda-i kalb / süveydâ-i kalb Kalbin ortasındaki siyah nokta.
Süveyda kelimesinin anlamını kalpte olan siyah nokta ve kalpteki belirgin siyah benek olarak tanımlamaktadır. Kalpte oluşan günahlar siyah noktalara benzetilir ve bu siyah noktalara ait bilinmezlik makamına süveyda anlamı verilmektedir.
Süveydâ: Gaybın keşfedildiği mahaldir. 7. Mühcetü'l-kalb: İlahî nûrların tecelli ettiği yerdir. Nokta-i süveydâ, izâfi gaybın bilindiği ve ilahî nûrların tecelli ettiği siyah noktadan ibarettir.
Kalpte oluşan günahlar siyah noktalara benzetilir ve bu siyah noktalara ait bilinmezlik makamına Süveyda anlamı verilmektedir. Kalbin ortasında var kabul edilen siyah nokta, tohum ortasındaki tanecik ve kalpteki gizli günah olmak üzerek 3 farklı anlamda kullanılmaktadır.
Nokta, tâlibe telkin olunan zikir ile kendi aslında, bâtınında mevcut bulunanı, zâhir kıldığı aşktır. Nokta, Cenab-ı Allah'ın zatında bâtın iken zâhir olmamış hali ile zatında yokluktadır. Ruhumuz, noktanın bâtındaki hali; nefsimiz, noktanın zâhirdeki hâlidir. Nokta, sıfat olarak latiftir; yokluk hâlidir.
İlgili 15 soru bulundu
İnsanların yazılı bir mesajın sonuna nokta konmasının ardında farklı anlamlar aradığını belirten araştırmacılar, 'Tartışmanın ya da diyalogun sonu geldi' mesajının alındığını belirtiyor. Noktayla biten yazılı mesaj alanların, karşı tarafın sinirlendiği algısına kapıldığı da belirtiliyor.
Kişi, alacağı mânevî eğitimle can gözüyle bakmayı öğrenebilir. Bu yüzdendir ki nazar kelimesi tasavvufta kelime mânâsının yanı sıra bir ıstılah olarak da anlam taşır. Buna göre nazar, “Hakk nûru ile bakış, lutufkâr ve keremli bakış, teveccüh ile bakma” şeklinde bir mânâ taşır.
kalbin bâtınına, başka muhabbetlerin girmesine meydan verme.
Süveyda ismi Kuran'da geçmemekle birlikte, bu ismin çocuklara koyulması da İslam alimleri tarafından tavsiye edilmemektedir.
Nokta-i süveydâ, izâfi gaybın bilindiği ve ilahî nûrların tecelli ettiği siyah noktadan ibarettir. Siyah ifadesi, Allah'ın mutlak zâtını ve âmâ hâlini, aynı zamanda asla dönüşü sembolize eder. Bu noktanın hem şehâdet âlemine hem de melekût âlemine bakan yönü vardır.
Osmanlı Türkçesi سویداء (süveydâ) sözcüğünden nakledildi. Osmanlı Türkçesi sözcük Arapça سُوَيْدَاء (süveydāʾ) sözcüğünden alıntıdır.
Kalb, sevgi yeridir. Sevgi bulunmayan kalb ölmüş demektir. Kalbde, ya dünya sevgisi veya Allah sevgisi bulunur. Allah'ı anarak, ibadet yaparak, kalbden dünya sevgisi çıkarılınca, kalb temiz olur.
İlahi aşk ile kişi madde dünyasının ya da formların yerine ideaları oluşturucu kabul ettiği en yüce olana yöneldiği için nesnel bazda bir sevgi değil bilakis bütüne dair bir sevgi anlayışı içindedir. Bu yönüyle de beşeri sevginin ötesinde aşkın (transandantal) bir yapısı vardır.
En güzel kız bebek isimleri, en güzel erkek bebek isimleri araştırmalarını hız kesmeden sürdüren anne baba adayları ise son kararı Süveyda isminin anlamını öğrendikten sonra veriyor. Süveyda isminin anlamı ise şu şekilde; Kalbin ortasında var olduğuna inanılan siyah benek.
Serbay isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: Önder, lider, başta gelen.
Vera ismi Arapça kökenli bir isim olup ülkemizde de pek çok ebeveyn tarafından değerlendirilmektedir. Vera güzel anlamı olan hayırlı bir isimdir. İsmin anlamı ise her şeyin zarar olan fazlasından uzak durmak ve haram olma şüphesi olan her durumdan kaçınmak manasına gelmektedir.
her insan dünyaya geldiğinde kalbinde siyah bir leke vardır derler. hayattaki amacını bulunca o leke kaybolur gidermiş. o lekenin adına süveyda denir. süveyda'nın diğer bir anlamı da günah, her insanın yüreğinde gizlediği bir günah.
Arapça kökenli bir isim olan Süreyya isminin taşımız olduğu bu anlam ise Ülker yıldızı demektir. Süreyya isminin hem erkek hem de kız ismi olarak kullanılmasındaki ilk nedenlerin başında bu ismin taşıdığı anlam gelmektedir.
Sare ismi Kur'an'da geçmemektedir. Ancak bu isim Hazreti İbrahim'in eşinin adıdır. Bu nedenle kız çocuklarına sıklıkla verilmektedir.
Samed aynası; Kendisinin hiçbir şeye ihtiyacı olmayıp herşeyin Kendisine muhtaç olduğu Cenâb-ı Hakkın tecellî ettiği ayna.
Miyokard infarktüsü veya kalp krizi kalp kasının ölümü demektir ve ölü kas alanları infarkt olarak adlandırılır. Ölü kalp dokusu fonksiyon göremez. Eğer infarkt küçükse kalbin hasar görmemiş bölümü vücudun gereksindiği kan hacmini pompalayabilir.
Kalb huzuru, gönül rahatlığı.
Nakşibendiyye tarikatında sâlikin aldığı her nefeste gafletten uzak olması, Hakk'ı unutmaması anlamında kullanılan bir tabir.
Terim olarak nazar; herhangi bir şeye bakarak onu etki altına almak, özenmek, imrenmek, etkilemek, kıskançlıkla bakma neticesinde zararlı bir gücün meydana gelmesi gibi anlamları ifade etmektedir.
Ehl-i nazar, zamanla ehl-i re'y tabirinin fıkıh alanında ifade ettiği mânayı kelâm ve felsefe alanlarına aktaran bir tabir haline gelmiş ve ilmî konularda ciddi araştırmalarda bulunarak görüş belirten bütün âlim ve düşünürleri kapsamı içine almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri