Oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Pek çok nedenden dolayı uygulanabilmekte ve gözde bulunan sorunlar detaylı bir şekilde tespit edilebilmektedir. Bu işlem ortalama 30 dakika sürmektedir ve göze herhangi bir zarar vermemektedir.
Ortalama 20 dakika sürmekte olan bu işlemden sonra işlem sırasında kasığa yerleştirilmiş olan plastik kılıf çıkarılır. Bunun sonucunda bölgede kanama oluşmasının önlenmesi için bölgeye ağırlık konulma işlemi gerçekleştirilir ve bu işlem süresince hasta hastanede kalmak durumundadır.
Öncelikle göz bebeklerinin büyümesi için gözünüze bir sıra damla damlatılır. Kolunuzdan damar yolu açılır ve koldan 5cc ilaç venöz yoldan verildikten sonra göz arkasının (retinanın) fotoğrafları ardarda çekilir. İşlem 10 dakika kadar sürer.
Göz Anjiyosu Nedir? Göz anjiyosu, gözün arkasında yer alan retina ve koroid tabakasının damar yapısını inceleme yöntemidir. Birçok göz hastalığının teşhis edilmesinde kullanılan bu yöntem oldukça basittir. Herhangi bir ağrı olmadan kısa sürede uygulanır.
Göz anjiyosu gözün arkasında bulunan retina ve koroid denilen tabakalardaki damar yapısını incelemeye yarayan bir tekniktir. Anjiyografik olarak gözün görüntülenmesi şeker hastalığı, göz tümörleri, gece körüğü ve retina bozukluklarının tanısını yapmaya yardımcı olur.
İlgili 37 soru bulundu
Göz anjiyosu güvenilir ve ağrısız bir tetkiktir. Anjiyo esnasında hastalar herhangi bir rahatsızlık duymazlar. En sık rastlanan yan etkiler geçici mide bulantısı ve idrarda floresin maddesine bağlı renk değişimidir.
Göz Anjiyosu Acı Verir mi? Göz Anjiyosu Acı Verir mi? Son derece güvenilir ve ağrısız bir işlemdir. Anjiyo esnasında hastalar herhangi bir rahatsızlık hissetmemektedir.
Üst göz kapağı ameliyatları bunlar arasında en hafif sayılabilecek işlemlerdir ve ertesi gün bile araba kullanmaya izin verir. Buna karşın, göz kapakları ile tüm yüze birlikte yapılan girişimlerde, en az 3-4 gün kadar araba kullanmamak doğru olur.
İLAÇSIZ GÖZ ANJİYOGRAFİSİ (OPTİK COHERENCE ANJİYOGRAFİSİ)
Hastaya öncelikle ilaç ile ilgili alerji testi yapılır, ardından kol damarından floresein enjekte edilir ve 10-15 dakika boyunca göz dibi fotoğrafları çekilir. Çekim sonrası ciltte ve idrarda sararma, bulantı, kusma görülebilir.
Retina Ven Tıkanıklığında Ne Tedavi Uyguluyoruz? Eğer retina toplardamarının bir bölümü (ven dal) tıkanmışsa ve görme merkezinde sıvı toplanması (makula ödemi) mevcut ise lazer, göz içine kortizon veya anti-VEGF tedavisi uygulayabiliriz.
Anjiyo sonrası, hekimin talimatları doğrultusunda 48 saat kadar aşırı hareketlilikten kaçınılmalı, gerekli görülür ise istirahate devam edilmelidir. Hasta Anjiyografi sonrası kendisine verilen ilaçları eksiksiz ve zamanında kullanmalı, mümkün olduğunca fazla sıvı tüketmelidir.
Anjiyo sonrası hastanede kalma süresi genellikle işlem yapılan kişinin durumuna ve anjiyonun amacına bağlı olarak değişebilir. Tipik olarak, rutin bir anjiyo sonrası hastanede kalış süresi genellikle 4 ila 24 saat arasında değişebilir. Bazı durumlarda, anjiyo sonrası hastaneden aynı gün taburcu olmanız mümkün olabilir.
İşlem bittikten sonra hasta hemen ayağa kalkabilir, oturur, tuvalete gidebilir, elini bile kullanabilir. Hastalar 2,5-3 saat içinde taburcu olabilir. İsterlerse aynı gün işine geri dönebilir.
Bunun yanında klasik anjiyoda da risk son derece düşüktür. Ölüm, kalp krizi, felç gibi önemli komplikasyonların (istenmeyen olay) oranı 5/10.000 ile 1/1000 arasındadır.
Kasıktan yapılan anjiyografi sonrası hastanın 6 saat yatakta sırtüstü yatması önerilmektedir. Halbuki el bileğinden yapılan anjiyografi sonrası hasta hemen ayağa kalkabilmekte ve yaklaşık 1-2 saat sonra evine taburcu olabilmektedir.
Anjiyo sonrasında dikkat edilmesi gerekenler ise bol su tüketmek, sigara ya da alkol kullanmamak, sıvı içecekler tüketmek, ilk 24 saat duş almamak olarak sıralanabilir. Eğer vücudunuzda tanımlayamadığınız bir durum söz konusu olursa işlemi yapan kardiyoloji doktoruna bildirmek en doğru davranış olacaktır.
Hasta, anjiyografi işlemine alınmadan önce, varsa takma dişlerinin veya damağının ve tüm takılarının çıkarılması gerekmektedir. Koroner anjiyografi laboratuvarında işlem yapılacak bölge, anestezik bir ilaç ile uyuşturulur, gerek görülürse de sakinleştirici ilaç uygulanır.
İğne tedavisi sklera dediğimiz gözün beyaz kısmından, göz bebeğinin 3 mm kenarından en ince enjektörler ile yapılır. Damla anestezisi altında yapılır. Hastalar genelde ağrı duymaz. Sanki bir ameliyat yapıyormuş gibi göz hazırlanır, steril şartlarda yapılır.
Sanal anjiyo nasıl yapılır? İşlem, koldan serum takarmış gibi uygulanıyor; koldan toplar damara giriliyor. Sanal koroner anjiyografi iki aşamada yapılıyor. Birinci aşamada kalp damarlarındaki kireçlenmeyi göstermek için önce kontrast madde verilmeden direkt çekim yapılıyor.
Kanülün çıkarıldığı noktada pıhtılaşma ve şişlik nedeniyle oluşan ağrı geçici yan etkilerden biridir. Bu durumun dışında koroner bt anjiyografi sonrası ağrı olmamakta, iyileşme süresi aynı gün içerisinde gerçekleşmektedir.
Kasık damarından uygulanan anjiyo sonrası; kanama kontrolü amacıyla hastanın 4-6 saat yatarak istirahatı gereklidir. Bundan sonra hekim kontrolünde kasık bölgesinde bir problem yoksa hasta mobilize olur, 1-2 saatlik hastane içinde gözlem sonrası taburcu edilir.
El Bileğinden Anjiyo ile ilgili Merak Edilenler
Kilo problemi olan hastalarda da kolaylıkla uygulanabilir. Kan sulandırıcı ilaç kullananlar için daha uygun bir yöntemdir. Damarda şişlik, morarma ve yırtılma riski yoktur. Sonda takılmasına gerek kalmaz.
Anjiyo işlemi sırasında genellikle anestezi kullanılmaz, vücuda girilecek olan el veya kasık bölgesi uyuşturulur ve dezenfekte edilir. Sonrasında hangi bölgeden girilecekse oradaki atardamara bir kanül yerleştirilerek giriş yolu açılır.
Anjiyo işleminin riski çok yüksek midir? Her ne kadar koroner anjiyografide komplikasyon riski % 1'in altında olsa bazı riskler de bulunmaktadır. Bunlar; kalp krizi, inme, damar zedelenmesi, ritim bozukluğu, verilen boya maddesine bağlı alerjik reaksiyon,böbrek hasarı, kanama, enfeksiyon, X-ray ışınına bağlı radyasyon.
Göz içi iğne tedavisi prosedürü hastanın durumuna ve diğer faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir, fakat normal şartlarda tedavi ortalama 15 ila 30 dakika sürer. Prosedürün işleyişi farklılık gösterse de tedavi genelde aşağıdaki şekilde işler: Göz bebeklerini genişletmek için damlalar göze damlatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri