Yüksek asitlik derecesi sebebiyle doğrudan yemeye uygun olmayan Rafine Zeytinyağlar, yüksek ısı ve çeşitli kimyasal yöntemlerle temizlenerek belirli oranda Naturel Sızma zeytinyağı karıştırılmasından elde edilir ve böylelikle tüketime uygun hale getirilir.
Sızma zeytinyağı için zeytin ezilme ve parçalanma gibi bazı işlemler görür. Riviera ise rafine zeytinyağının ısıtılıp kimyasal işlemlerle temizlenmesi ve natürel yağ ile karıştırılmasıyla elde edilir. Tat bakımından sızma zeytinyağı daha aromatiktir, riviera ise hafif bir tada sahiptir.
Rafine yağlar fabrikasyon işlemleri sonucu elde edilen yağdır. İşleme maruz kalırlar ve sağlık için de herhangi bir etkisi yoktur. Rafinasyon işlemi nötralizasyon, ağartma, vinterizasyon ve deodorizasyon olmak üzere dört aşamada gerçekleştirilir.
Türk Rivierası, Türkiye'de Akdeniz kıyısındaki iki ayrı coğrafi bölge arasında kalan bir kısmı belirtmek için kullanılan terimdir; Türk Rivierası Doğuda Antalya ilinin Alanya ilçesinden başlayan ve batıda Muğla ilini de içine alan bir bölgedir.
Sızma yağ: Mekanik yöntemlerle yapısı değiştirilmeden elde edilen, asitlik oranı yüksek olan yağdır. Rafine yağ: Ağartma, reçine, asitlik ve koku giderme işlemlerine tabi tutulur. Ancak yağa yabancı madde eklenmez. Riviera yağ: Rafine yağa belirli oranlarda sızma yağ karıştırılması ile elde edilir.
İlgili 33 soru bulundu
Riviera zeytinyağı kimyasal temizliklerden ve çeşitli işlemlerden geçirerek üretilen bir zeytinyağı türüdür. En önemli ayrıntılarından bir tanesi ise %100 naturel olmamasıdır. Riviera zeytinyağının içerisinde %90 rafine zeytinyağı, %10 ise naturel sızma zeytinyağı bulunur.
Sızma zeytinyağları genellikle salata ve çiğ yemekler üzerinde daha güzel bir aroma vermesi için kullanılırken riviera zeytinyağları ise daha hafif aromalara sahip olması sebebiyle yemeklerde en fazla tercih edilen zeytinyağı çeşitleri arasında bulunuyor. Bu iki yağ, yağ asit oranı da farklılık göstermektedir.
İki yüz dereceye kadar ısınabilen riviera zeytinyağı ürünleri, kanserojen salınımı yapmadığından kızartmalarda sıklıkla tercih edilen bitkisel yağlardan biridir.
Zeytinin ham yağının bozulmadan farklı metotlarla rafine edilmesi ile elde edilir. Yemeklerden daha ziyade kızartmalarda tercih edilmektedir. Riviera zeytinyağı, rafine zeytinyağı ile farklı zeytinyağlarının karıştırılması ile elde edilmektedir. Yani tek çeşit saf ürün değil karışım ile oluşturulmaktadır.
Kek, kurabiye gibi tatlı tariflerinde olduğu gibi et ya da sebze yemeklerinde de riviera ya da sızma zeytinyağı kullanabilirsiniz. Et ya da kanepede yoğun bir zeytinyağı tadı hissetmek için sızma, tatlılarınıza hafif bir aroma vermek için ise riviera zeytinyağı ekleyebilirsiniz.
Tanım: Ham fındık yağının doğal trigliserid yapısında değişikliğe yol açmayan metotlarla rafine edilmeleri sonucu elde edilen ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 0,3 gramdan fazla olmayan yağdır.
RAFİNE YAĞLAR. Rafine edilmiş yağlar, kimyasal muamele görmüş yağlardır. Isıtılmış ve organik çözücüler ile muamele edilmiş olan bu yağlar doğal yapılarını önemli ölçüde kaybederler, özellikle antioksidan güçlerinde ciddi azalmalar meydana gelir.
Evet! Bir zeytinyağı fabrikada işlem görmeden doğal yöntemlerle üretilmişse ve hakiki ise donar.
Natürel sızma, asit oranı en fazla %0,8 olan en saf zeytinyağıdır. Riviera ise asitliği %2'den fazla olan ve rafinasyon işlemine tabi tutularak asitliği düşürülen rafine zeytinyağı ile natürel sızmanın belli oranda karıştırılmasından elde edilir.
Örneğin, 5W-40 veya 0W-20. W (Kış) harfiyle birlikte ilk sayı, düşük sıcaklıklarda viskozite derecesini gösterir. Ne kadar küçük olursa, yağ soğukta o kadar akışkan kalır. W'den sonraki ikinci sayı, yüksek sıcaklık viskozitesinin derecesini gösterir. Ne kadar yüksekse, sıcak havalarda yağ o kadar kalın olur.
Natürel sızma zeytinyağı, tam mevsiminde özenle toplanan zeytinlerin silkim yöntemi ile toplanarak 4 saat içerisinde, 27 derecenin altındaki ısılarda birtakım mekanik işlemlerle sıkılmasıyla üretilen bitkisel yağ çeşididir.
Zeytinyağının kapağının kapalı olmaması, hava alması durumunda ise oksidasyon kaçınılmazdır. Aynı şekilde ışık ile temas eden zeytinyağı da kısa zaman içerisinde oksitlenecektir. Zeytinyağının içeriğindeki en sağlıklı maddelerden olan oleuropein bileşeninin de kaybedilmesi anlamına gelir.
Natürel zeytinyağları genellikle salata ve çiğ yemekler üzerinde daha güzel bir aroma vermesi için kullanılırken riviera zeytinyağları ise daha hafif aromaları nedeniyle yemeklerde en fazla tercih edilen zeytinyağı çeşitleri arasında bulunuyor.
Rafine zeytinyağı
Zeytin ham yağının doğal trigliserid yapısında değişikliğe yol açmayan metotlarla rafine edilmeleri sonucu elde edilen, sarının değişik tonlarında rengi olan, kendine özgü tat ve kokuda bir yağdır. Serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 0.3 gramdan fazla olmamalıdır.
Rafine zeytinyağı, ham zeytinyağının rafine edilmesiyle elde edilen zeytinyağı türüdür. Serbest yağ asitliği (Oleik asit cinsinden) % 0,3 gramdan fazla olmamalıdır. Temel yapısını kaybetmemiş ancak duyusal özelliklerini tamamen kaybetmiş bu zeytinyağı sadece sıcak yemeklerde ve kızartmalarda kullanılabilir.
Doğrudan soğuk ya da sıcak yemeklerde kullanabileceğiniz riviera zeytinyağı ürünlerini aynı zamanda salatalara ve çiğ yemeklere aroma eklemek amacıyla da kullanabilirsiniz.
Dr. Canan Karatay, 'riviera' olarak adlandırılan işlenmiş zeytinyağının çok tehlikeli olduğunu belirterek, "'Riviera sağlıklıdır' diye devamlı söyleniyor fakat sakın kullanmayın. Çünkü onların içinde işlenmiş oldukları için bütün besin öğeleri vücudumuzun ihtiyacı olduğu vitaminler minareler yok olmuş oluyor" dedi.
En doğal ve sağlıklı olanı soğuk sıkım yöntemidir. -Riviera zeytinyağı, rafine hâle getirilen zeytinyağına sızma zeytinyağı ilave edilerek üretilir. -Natürel Sızma zeytinyağı, dalından toplanan zeytinlerden üretilirken, riviera zeytinyağı, değerini kayıp etmeye başlayan, toprağa düşen zeytinlerden üretilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri