Göz görmeyince gönül katlanır. Göz görür, gönül çeker. Göz odur ki dağın arkasını göre,akıl odur ki başa geleceği bile. Gözün ile görmediğini söyleme.
Veri tabanında tespit edilen deyimlerden gözünü dört açmak, gözünden kaçmak/kaçırmamak, gözü (birinin, bir şeyin) üzerinde olmak, göz kesilmek, göze çarpmak, gözlüye gizli olmamak, dört gözle bakmak, deyimleri bu kategori içinde değerlendirilebilir.
Göz gördüğünü ister Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, insanların gördükleri şeylere sahip olma arzusunda olduklarını belirtir. Bir şeye sahip olma isteği, o şeyi gördükten sonra artar. İnsanların arzularının ve isteklerinin, gördükleri şeylere bağlı olarak şekillenebileceğini ifade eder.
Göz var, izan var Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, gerçeği görebilmek ve anlamak için hem gözlerin hem de mantığın kullanılması gerektiğini belirtir. Bir durumu ya da olayı değerlendirirken, sadece gözle değil aynı zamanda mantık yürüterek de değerlendirme yapılmalıdır.
Atasözü [1] "Kişi ancak ilgi duyduğu konulara karşı gözlemde bulunur" anlamında bir söz.
İlgili 39 soru bulundu
Göz Görür, Gönül İster (Çeker) Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: kişi, görmediği şeyi istemez görüp beğendiği şeye karşı istek duyar.
[1] Kendisini aşka kaptıran kişi, ne sevgilisinin kusurlarını görür ne de çevresinde olup bitenlerle ve kendisi için önemli olan şeylerle ilgilenir.
Fazla Mal Göz Çıkarmaz Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: ne kadar ve ne türden mal olursa olsun malın fazlası elden çıkarılmamalıdır çünkü mutlaka bir gün gelir lazım olur.
Yanlış bilineni; 'Güzele bakmak sevaptır. ' Doğrusu; 'Güzel bakmak sevaptır.
Mal Edinme -Fazla mal göz çıkarmaz: Mal ve servet biriktirmenin bir sınırı yoktur.
Ku umĩnçe (Göz önünde) “her şey ortada, açık” anlamına gelen bu deyim belirtisiz isim tamlaması yapısındadır.
Üzerinde fazla durmadan elden geçirmek ya da üstünkörü bakıvermek şeklinde göz atmak deyiminin tabir etmek mümkündür. Özellikle gün içerisinde çok sık kullanılan ve genelde cümle içerisinde yer alan deyimler arasında bulunmaktadır.
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Göz önünde tutmak (bulundurmak) deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Gözleri parlamak deyiminin anlamı gözlerinde istek ve sevinç belirmesi anlamındadır. Sevinçli olduğunun yüzünden belli olması anlamında gözleri parlamak deyiminin kullanımı doğrudur.
Göz gezdirmek deyimi bir yazı ya da başka bir olayı derinlemesine almadan, İncelemeden bakmaktır. Örneğin bir yazıya şöyle bir üstünkörü bakarak geçmek göz gezdirmek deyimi ile birlikte aynı anlama sahiptir.
İnsanlar bazı zamanlar işine gelmeyen durumlar olduğunda umursamaz ya da dikkate almaz. Bu durumlar söz konusu olduğu zaman ise göz ardı etmek deyimi öne çıkar ve kullanılır. Belli bir kavramı ya da durumu ve duyguyu anlatan deyimler olarak halk arasında en yaygın kullanılan deyimlerden biridir.
1- Yanlış bilinen: Su küçüğün, söz büyüğün. // Doğrusu: Sus küçüğün, söz büyüğün.
Su uyur, düşman uyumaz Atasözünün Anlamı: Tehlikenin her zaman hazır olduğunu ve bir kişinin ya da topluluğun daima tetikte olması gerektiğini belirtir.
Su Uyur, Düşman Uyumaz Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: düşmana karşı her zaman uyanık davranmak gerekir.
Kaçan Balık Büyük Olur Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: elden kaçırılan fırsat gözde büyütülür.
"Gözü yükseklerde olmak" deyimi, bir kişinin hedeflerinin ve beklentilerinin yüksek olması durumunu tarif etmek için kullanılır. Bu tabir, büyük hayalleri, yüksek hedefleri olan ve genellikle daha fazlasını başarmak isteyen bireyleri tanımlar.
TDK'ya göre "gözü doymak" deyimi; Çok istenen bir şeyin yeterli miktarı elde edildikten sonra daha çoğunu istememek.
Âşıklar birbirlerinin gözlerinin aynasında kendilerini görürler, eksik parçalarını bulurlar, denizin ayrıştırılmamış yaşam gücü gibi, ayrışmış ruhlarını bütünleştirmek isterler, farklı bir dünyayı fark ederler. Bu fark ediş inci gibi bir parıltılıdır ve gözü kör eder. Bu nedenle "Aşkın gözü kördür!" derler.
Keratokonus Nedir? Keratokonus, gözün saydam dış tabakası olan korneanın sivrilerek öne doğru çıkması ve zamanla incelmesi sonucu oluşan bir göz hastalığıdır. İlerleyici bir hastalık olan keratokonus, tek gözde görülebileceği gibi, iki gözde de gelişebilir.
"Gözü Olmamak" deyimi, bir şeyi arzulamamak veya istememek anlamında kullanılır. Bir kişinin belli bir nesneye, duruma veya kişiye karşı herhangi bir ilgi göstermemesi veya ona yönelik bir isteğinin bulunmaması durumunda bu tabir devreye girer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri