Vücudumuzda göz çevremizdeki derimiz diğer yerlere göre daha ince ve hassastır. Derinin incelmesi deri altındaki damarları daha görünür hale getirir. Bununla birlikte yağ tabakasının azalması, kan dolaşımının yavaşlaması, pigmentlerin artması gibi sebeplerle göz altında koyu halkalar ortaya çıkabilmektedir.
Göz çevresi doku volümünde yaşla azalma, deri elastikiyetinde azalma, gözaltı yağ dokusunun fıtıklaşmasına bağlı torbalanma koyuluk şeklinde sonuçlanabileceği gibi, göz çevresi damarlarında artış ve dolaşım bozuklukları ve herhangi bir nedenle bu bölge derisinde pigment birikimi göz çevresi koyuluğuna yol açabilir.
Bu durum, cilt altındaki kan damarlarının belirginleşmesi veya melanin pigmentinin birikmesi sonucu oluşabilir. Genetik faktörler, uyku düzeni, yaşlanma süreci, stres, yorgunluk, beslenme alışkanlıkları, güneş ışınları ve çevresel etmenler gibi çeşitli nedenler göz çevresindeki kararmalara yol açabilir.
Hidrokinon, Arbutin, Retinoik asit, Azaleik asit, Kojik asit, Vitamin K, Vit C içeren kremler ile topikal tedavi yapılır. Mezoterapi uygulaması,göz çevresindeki melanin pigmenti üzerine etkili olur ve renk koyulaşmasının giderilmesini sağlar. Özellikle glikolik asit peeling çok etkili olur.
İlgili 17 soru bulundu
Soğuk Kompres Yapın: Soğuk uygulama, kan damarlarını daraltıp göz altı morlukların azalmasına yardımcı olabilir. Gözlerinizi Çay Poşeti ile Dinlendirin: Çay demlerken kullandığınız çay poşetleri göz çevresinde koyu halkaların renginde açılma sağlarken şişkinliğin inmesinde etkili olabilir.
Ciltte bulunan, melanin denilen maddenin artmasından kaynaklı, ciltteki koyu rengin çoğalması sonucu. Göz altı morlukları yine, vitamin eksikliğinden dolayı olabilir. B, C, K, E vb. vitaminler. Yüz hatlarından kaynaklı, göz altının morarmış gibi görünmesi de olasıdır.
Göz kararması birçok sebebe bağlı olarak oluşmaktadır. Uzun süre açlık veya susuzluk, yorgunluk, uykusuzluk, hareketsizlik gibi sebeplerle oluşacağı gibi; kansızlık, tiroid sorunları, vertigo, kalp hastalıkları, boyun damarlarında daralma ve daha birçok ciddi sağlık sorunu sebebi ile de oluşabilmektedir.
B12, C, K, E vitamini eksiklikleri bazı durumlarda göz altı morluklarına neden olabilir.
·Hindistan Cevizi Yağı
E vitamini zarar gören cilt hücrelerini yenilemeye yardımcı olur. Hem göz çevrenizde olan kuruluk problemini önleyecek hem de Hindistan Cevizi Yağını gece göz altlarınıza masaj yaparak uyguladığınızda göz altlarınızda bulunan koyu halkaların azalmasına yardımcı olacaktır.
Birden fazla yerde morarma varsa, Morluklara diş eti, burun, genital bölge kanaması eşlik ediyorsa, Morarmaya ek olarak ateş, halsizlik, lenf bezi şişmesi varsa, Küçük bir travma sonucunda çok büyük bir morluk oluşuyorsa, mutlaka bir uzmana başvurun.
Koyu Halkalar
Yaşlanma veya kilo kaybına bağlı olarak göz altı bölgesinde yağ ve kolajen kaybı yaşandığında, çukur veya çökük halkalar olarak isimlendiren görüntü oluşabilir. Bu halkalara cerrahi veya cerrahi olmayan yöntemler uygulanabilir.
Uykusuzluk, yorgunluk ise halkaların oluşumunda en sık gösterilen sebepler arasında. Bunun haricinde depresyon, sinüzit, göz etrafında oluşan enfeksiyonlar, böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları, tiroid hastalıkları, göz alerjileri, göz kuruluğu, demir eksikliği göz altı torbalarının oluşumunu tetikler.”
Göz Altı Morlukları için Hangi Doktora Gitmeliyim? Kişinin göz altındaki morlukların sebepleri arasında altta yatan fizyolojik sebep bulunmamış ise morluk ve çöküklük genetik faktörlü ise ve hasta bunu düzeltmek istiyorsa estetik müdahale için bir arayışı var ise bir plastik cerrahi uzmanına danışması gerekir.
Göz Altı Torbaları Neden Olur? Yatar pozisyonda kan dolaşımının değişmesi ve yer çekiminin etkisiyle göz çevresinde sıvı birikir ve sabahları göz altı torbaları bu nedenle daha belirgin hale gelir. Uzun süre ekrana bakmak, yorgunluk, stres, uykusuzluk gibi nedenler göz altı torbalarının oluşmasına neden olur.
Göz kararmasına kan basıncında ki düşüş dışında, hareketsizlik, açlık, susuzluk, düzensiz uyku durumları da neden olur. Bu şekilde ortaya çıkan göz kararması genellikle geçicidir, ancak düşük kan basıncı, dehidrasyon veya kalp-damar problemleri gibi sağlık sorunlarından da kaynaklanabilir.
Düşük tansiyonun en yaygın görülen belirtileri arasında bayılma hissi, göz kararması, baş dönmesi ve terleme gelir.
B12 eksikliği de tıpkı demir eksikliği gibi kansızlığa neden olabilir. Bu durumda çarpıntı, efor kapasitesinde azalma, çabuk yorulma, göz kararması gibi sorunlara neden olabilir. Yaşla birlikte B12 emilimi ve vücutta depolanma yeteneği azalır. 65 yaş üstü kişilerde B12 depresyon riskini artırır.
Evet, D vitamini eksikliği göz altı morluğu yapabilir. Göz altı morluğu, ciltteki kan damarları ile ilgili sorundur ve birçok faktörden kaynaklanabilir. Aynı zamanda D vitamini eksikliği ile ciltte melanin pigmenti azalır.
Genellikle genetik yatkınlık sebebi ile oluşan göz altı morluklarında çevresel faktörler de etkili olabilir. Yorgunluk, demir eksikliği, stres, aşırı tuz tüketimi, karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları gibi hastalıklar göz altında morarmalara yol açabilir.
25 yaşından sonra göz çevresinde belirmeye başlayan ince çizgilerin silikleşmesi ve derinleşmemesi için göz çevresi kremi kullanın. Bu yaşta kullanacağınız göz çevresi ürünü ağır olmamalı. Canlandırıcı etki taşıması yeterli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri