Tedaviniz devametmesi gerekiyorsa yeni ilaç alınız. Genelde şişelerin açıldıktan sonra kullanılması önerilen süre 4 haftadır. Bu süreyi takip etmek için ilacı kullanmaya başladığınız tarihi kutu üzerine yazınız. Eğer ilacın kontamine olduğunu düşünüyorsanız, bu süreyi daha kısa tutmanız gerekir.
– Bir damla kutusunun açıldıktan sonra ortalama ömrü 15-30 gündür. Aynı damlayı bir aydan daha uzun süre kullanım sakıncalı olabilir. – Tek kullanımlık göz yaşı damlalarını açıldıktan sonra kapağını tekrar geçirme şekliyle kapatarak bir gün boyunca kullanmanızda temiz kullanım şartıyla bir sakınca yoktur.
Örneğin kortizonlu damlaların uzun süre kullanılması göz tansiyonunun yükselmesine, katarakt oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle, göz tedavisi sırasında doktorun önerdiği kullanım şekline uyulmalı ve istenilen kontrollere zamanında gelinmelidir.
Bu ilacın etkili olabilmesi için en az 6 ay süreyle kullanılması gereklidir. Damlaya bağlı hafif yanma ve kızarıklık olabilir.
Tüm bu işlemlerden sonra ellerinizi tekrar yıkamayı unutmayın. İlacınızı kullandıktan sonra şişenin ağzı sıkı bir şekilde kapatılmalıdır. İlacınızı sadece önerilen sürede kullanın. Aynı zamanda 2 farklı göz damlası kullanmanız gerekiyorsa en az 15 dakika aralıklarla uygulayın.
İlgili 39 soru bulundu
Damlalık ucunun kirpiklere ve kaşınıza temas etmemesine dikkat edin. Temas olursa bakteriler ve diğer mikroorganizmalar damlalığı kontamine edebilirler. Alt göz kapağının iç kısmına bir damla damlayacak şekilde damlalığı hafifçe sıkınız. Ellerinizi yüzünüzden yavaşça çekiniz, gözlerinizi hafifçe kapatınız.
Göz damlaları bakterilerden arınmış steril durumda üretilirler. Kapak açılıncaya kadar steril durum korunur. Şişe açılıp kullanmaya başlanıldığında şişe serin bir yerde ağzı kapalı olarak saklanmalıdır. Bu şekilde kullanıldığında şişelerin açıldıktan sonra 4 hafta süreyle kullanılması mümkündür.
Suni gözyaşı damlası kullanımına doktor kontrolünde ve doktorunuzun belirlediği periyotlara uyarak düzenli kullanmak göz kuruluğu hastalığınızın önüne geçecektir.
Gözyaşının eksikliği, gözde uzun vadede ciddi problemlere; hatta nadir de olsa körlüğe yol açabilir. Şikayetler ortaya çıktığında mutlaka bir göz doktoruna başvurulması gereklidir. Gözyaşı salgısı, ilerleyen yaşla birlikte azalır. Göz kuruluğu hem erkekleri hem de kadınları her yaşta etkileyebilir.
Sıcak kompres, gözyaşı damlası kullanmak, gözlerin dinlendirilmesi ve temiz tutulması gibi uygulamalar göz kuruluğuna iyi gelen yöntemler arasında kabul edilir.
Göz kuruluğu geçer mi? Evet geçebilir. Kirpik dibi iltihabı ( göz kapağı kuruluğu ) sebebiyle gözyaşının yağ katmanı üretimi bozulur, gözyaşı çok kolay uçar ve göz kuruluğu gelişir. Bu vakalarda kirpik dibi iltihabının (göz kapağı kuruluğu) tedavisi göz kuruluğunun da düzelmesini sağlar.
Göz ilaçlarının kontrolsüz kullanılmasının gözde katarakt ve glokom gibi hastalıklara da zemin hazırladığını hatırlatan Uzunoğlu, şu bilgileri verdi: " Bazı hastalar genetik olarak kortizona duyarlıdır ve kortizonlu göz damlalarının kullanılması bu hastalarda ani göz tansiyonu yükselmelerine ve uzun süre ...
Ciddi enfeksiyonlarda normal doz iyileşme elde edene kadar her saat başı iki damladır. İyileşme sağlandıktan sonra doz azaltılarak kesilir. Tedavinin normal süresi 7-10 gündür.
Günde 3 kere damlatılan ve kronik kullanılan bir damla olduğu için baş ağrısı, göz kuruluğu en sık yan etkiler olarak görülüyor. Ayrıca damla damlatılan göz de göz bebeği küçüldüğü için uzak görme ve derinlik hissi biraz azalırken gece görme kalitesi de düşüyor. Bunlar basit yan etikler.
Göz kuruluğunun kronik olması çoğunlukla yeterli gözyaşı üretilemediğinde ortaya çıkar. Bunun nedeni gözyaşlarının çok hızlı buharlaşması olabilir. Ayrıca gözün içinde veya göz çevresinde iltihaplanma olmuş olma ihtimali de vardır. Geçici göz kuruluğu ise genellikle çevresel faktörlerden dolayı ortaya çıkar.
Ağlayınca gözyaşı geliyorsa göz kuruluğumuz yoktur. ( YANLIŞ)
Ağlayınca gözyaşı gelse de gözümüzün sürekli nemli kalmaya ihtiyacı vardır ve göz yaşı eksikliğimiz olabilir.
Sjögren sendromu dışında şeker hastalığı, romatoid artrit ve sistemik lupus eritematozus gibi diğer otoimmün hastalıklar da göz kuruluğuna neden olabilir. Vücutta alerjik yanıtın oluşmasına neden olan maddeler alerjen olarak isimlendirilir.
Göz kuruluğunun kendisi ciddi bir hastalık olarak görülmese de, tedavi edilmemesi durumunda göz sağlığı ve hastanın yaşam kalitesi olumsuz etkilenir.
Suni gözyaşı damlası, genellikle günde iki kere (sabah ve akşam) kullanılır; ancak kuruluğun şiddetine, gözde enfeksiyon olup olmamasına bağlı olarak, kullanım sıklığı değişir. Enfeksiyonun söz konusu olmadığı orta ve üzeri kuruluklarda tedavi için tek başına suni gözyaşı damlalarının kullanılması yeterli olabilir.
Suni gözyaşı içerisindeki koruyucu maddelere karşı duyarlılığı olan veya kontakt lens kullanan kişilere koruyucu madde içermeyen gözyaşı damlaları önerilmelidir. Suni gözyaşı damlaları günde bir-iki defa kullanılabildikleri gibi, saatte birkaç defa dahi damlatılabilir.
Gözün 1/3 dış tarafına alt kapak ve göz arasına konan özel bir filtre kâğıdı ile ölçüm yapılır. 5 dakika sonra yapılan ölçümde 5mm'den az ise kuru göz lehine, 10mm' den fazla ise normal olarak değerlendirilir.
Topikal anestetik damlalar göz tansiyonu ölçümü öncesi veya dikiş alınması gibi küçük girişimler öncesi yüzeyi uyuşturmak amaçlı damlatılır ve görmeyi bozmaz, etkisi hemen başlayıp 15 dakika kadar sürmektedir.
Suni gözyaşını ihtiyacınız oldukça kullanabilirsiniz. Suni gözyaşı damlası reçetesiz olarak alınabilir. Piyasada pek çok marka bulunmaktadır. Size en uygun markayı deneme yanılma yöntemiyle bulabilirsiniz.
Göz, kulak ve burun damlalarının açıldıktan sonraki kullanım süresi 15 gündür. Bu süre sonrasında bu ilaçların içinde bakteri üreyebilir ve bu size yarardan çok zarar getirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri