[1] Kişi, görmediği şeyi istemez; görüp beğendiği şeye karşı istek duyar.
[1] "Kişi ancak ilgi duyduğu konulara karşı gözlemde bulunur" anlamında bir söz.
TDK ya göre Göz Görmeyince Gönül Katlanır atasözünün anlamı nedir dendiğinde; “Bizden uzak olanların özlemine, acısına ve üzüntüsüne, daha kolay sabredebiliriz.” cevabı verilir.
Göz Görür, Gönül Katlanır Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: kişi, sevdiği bir kimsenin uzak yere gitmesi durumunda onunla görüşmekten umudunu keser, ayrılığa katlanır.
Cevap: yakınımızda bulunmayanların özlemine, acısına daha kolay dayanabiliriz.
İlgili 18 soru bulundu
aşık adamın vazgeçtiğinde ettiği laflardan biridir. aşık olunan göze görünmeyince kolay unutulacağını ifade eder. doğruluk payı çok çok yüksek bir deyimdir. aşık olunan şahsın bahsi geçmediği sürece, dertler deşilmedikçe zamanla unutulur.
Göz görmeyince gönül katlanır atasözü TDK' da açıklanarak tanımlanmıştır. Şu şekilde tanımlanmıştır: İlk anlamı, insan, yakınında bulunan sevdiği bir insan ile sık sık görüşmek ister. Ama bu kişi uzak bir yere giderse görüşmek o kadar önemli olmaz, ayrılığa katlanabilir.
Peygamber'e Rabb'inden indirilenin hak olduğunu bilen görendir, ama bunu bilmeyen de kördür. Demek ki hakikat bilgisine ulaşan gönül gözüne sahip, bu bilgiyi bilmeyen veya reddeden de gönül gözü kör olandır. Ayet, akıl sahiplerinin düşünüp öğüt alacağı ifadesiyle bitmektedir.
Yazın gölge hoş, kışın çuval boş. [1] Yazın çalışıp,kazanma günleridir. Bu zamanlarda çalışıp keyiflerine bakmayanlar,gününü gün ederler,kışın zor şartlarında yiyecek bulurlar;sıkıntıya düşer ve ona buna avuç açarlar.
"Bir birey çevresindeki insanlara nasıl davranırsa aynı davranışlardan karşılık görür" anlamında bir atasözüdür.
Kaçan Balık Büyük Olur Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: elden kaçırılan fırsat gözde büyütülür.
[1] Yazın çalışmayıp keyif ve zevk ile vakit geçiren çiftçi, nasıl kışın aç kalırsa, çalışma gücü ve ortamı bulunduğu halde zamanını değerlendirmeyen ve geleceğini düşünmeyen kişide, çalışma olanakları kalmadığı zaman, öylece perişan olur.
AtasözüDeğiştir
[1] Yazın yaşama koşulları hafiftir: Giyim işi özen istemez; nerede olsa barınılır. Kışın durum tersinedir: Giyim, özen ister.
Kalp gözü açık olan Allah'ın veli kulları vardır. Bu zatlar kabirdeki insanların hallerini görüp onlarla konuşabildikleri gibi, hayattaki insanların manevi hallerini de görebilirler. Kalp gözü, maneviyat gözü anlamında kullanılmaktadır. Yani insanın maddi alemden başka, manevi alemlere nüfuz edebilmesidir.
Sevgi yoksa insan insana içtenlikle yakın olamaz; ihtiyaçlarını anlayamaz, acılarını duyamaz, neşesini paylaşamaz. Sevgi, genelde “Yaşama kalp gözüyle bakmak” diye ifade edilir. Yaşama kalp gözüyle bakmakla dünya gözüyle bakmak insanları çok farklı yerlere götürür.
onun için gece ile gündüzün bir farkı yoktur. ilahi izinle, var olan bütün şeyleri görebilir. mesela, arş'ı, melekleri, gökleri, yerleri, insanın iç alemini seyredebilir. *baş gözü, perde gerisini göremez, önündeki engeli aşamaz. kalp gözü ise engele takılmaz, maddi şeyler onu perdelemez.
Cevap: kişi herkesin kendisi gibi olduğunu sanır.
Gözü gönlü açılmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: neşelenmek, ferahlamak.
Eti ne budu ne? TDK sözlük anlamı şu şekildedir: yaşı küçük anlamında kullanılan bir söz. imkânları, gücü sınırlı, parası az anlamında kullanılan bir söz.
[1] Yazın çalışmayan kışın ne odun, ne kömür, ne de yiyecek bulur. Gençliğinde kazanç sağlamamış olan da ihtiyarlığında perişan olur.
Atasözü [1] Başladığın işin güç yürüyeceğini, ya da parlak sonuç vermeyeceğini.
Önünü kış tut bırak yaz gelsin atasözünün anlama, sen kendini yine de kötü bir duruma hazırla eğer sonuç eğer olumlu olur ise mutlu olursun anlamına gelmektedir.
[1] Ağustos böceğiyle karınca masalında olduğu gibi vakit ve fırsat varken geleceğini sağlamaya çalışmayıp keyfe, zevke dalan, fırsat elden gittikten sonra aç ve perişan olur.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
[1] "ağızdan çıkan bir söz, artık gizli kalmaz, herkes onu duyar" anlamında kullanılan bir söz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri