Göz tansiyonunu arttıran faktörler şunlardır; kortizon ve bazı zayıflatıcı ilaçlar, polikistik over ve hipotroidizm(guatr hastalığı), gözleri sıkarak ağlama, ağırlık kaldırma, sıkı yaka ve sıkı kravat bağlama gibi faktörler göz tansiyonunun yükselmesine neden olur.
Göz tansiyonu ilaç tedavisi, lazer tedavisi ile ve ameliyatla düşer. Göz tansiyonu teşhisi konulan bir hastada bu hastalık tamamen geçti diye bir durum oluşmaz.
Glokomun Sebepleri
Ciddi göz yaralanmaları göz içi basıncı yükselmesine neden olabilir. Diğer risk faktörleri; retina dekolmanı, göz tümörleri ve kronik üveit veya iritis gibi göz iltihaplarıdır. Bazı göz cerrahileri de ikincil glokom gelişimini tetikleyebilir.
Sağlıklı beslenmek, sigara içmemek, kolestrol kontrolü, egzersiz yapmaya özen göstermek gereklidir. Dar açılı glokomu olanlar, diğer hastalıklar için verilen ilaçları alırken göz doktoruna danışmalı, çok uzun süre karanlıkta oturmalıdırlar.
"Göz Tansiyonu" veya halk arasında "Karasu Hastalığı" olarak adlandırılan glokom, göz içi basıncının yükselmesi sonucu oluşan göz siniri harabiyeti şeklinde tanımlanır. Sık gözlenen, erken tanınıp tedavi edilmediği durumda kalıcı görme kaybına yol açan bir göz hastalığıdır.
İlgili 36 soru bulundu
Göz tansiyonu nasıl anlaşılır? Başlangıçta göz tansiyonu belirti vermez ancak rutin muayenede göz tansiyonu olup olmadığı anlaşılır. İlerleyen durumlarda göz ağrısı, göz kızarıklığı, ani görme sorunları, renkli halkalar görmek, bazı durumlarda mide bulantısı ve istifra ile de belirti verebilir.
Göz tansiyonu, göz damlaları ile, lazer ile ya da glokom ameliyatları ile düşürülebilir. Çoğu hastada bir ya da iki damla göz tansiyonunu düşürmede yeterli olur ancak önemli olan bu düşüşün sinirdeki hasarı durdurmaya yeterli olup olmadığının düzenli OCT ve görme alanı testleri ile takip edilmesidir.
Göz tansiyonu yaşayan kişilerin gün içinde domatesi çiğ olarak ya da suyunu sıkarak tüketmesi tavsiye edilir. Domates suyu, tansiyon düşüren etkiye sahiptir ve göz tansiyonunu da düşürerek göz sağlığını korur.
Yaşın ilerlemesi ve özellikle uzun süre karanlıkta kalmaya bağlı olarak göz bebeğinin büyümesi ani olarak açıyı kapatır ve glokom krizine neden olur. Bu durumda göz tansiyonu 50-80mmHg' ya kadar yükselir.
Göz tansiyonu (glokom), tanı konulduktan sonra tamamen iyileştirilip ortadan kaldırılamaz; fakat birçok olguda uygun tedavi ile başarılı bir şekilde kontrol altında tutulabilir ve görme kaybının ilerlemesi engellenebilir. Açık açılı glokom, öncelikle, göz içi basıncını düşüren çeşitli ilaçlarla tedavi edilir.
Stres göz sağlığını bozabilir
Stres hem vücudun hem de gözlerin düşmanıdır. Örneğin tetiklenen stres nedeniyle Santral Seröz Retinopati gelişebilir. Bu sorunda stres yüksek olunca retina olumsuz etkilenir. Retina altı alana sıvı kaçağı olur ve bu sıvı temizlenmezse merkezi görmede azalma meydana gelebilir.
Normal göz tansiyonu değerleri 9-22 mmHg arasında kabul edilmektedir. Bu sıvının üretimi ve gözden dışarı çıkışı arasında bir denge vardır.
Prof.Dr.İbrahim Adnan SARAÇOĞLU Resmi Web Sitesi. Göz tansiyonu şikayeti olanlara taze sıkılmış domates suyunu önermekteyim. Bir ay boyunca, günde bir bardak içeceğiniz taze sıkılmış domates suyu göz tansiyonunuzun düşürülmesinde etki olabilecektir.
Göz tansiyonu her yaş grubunda görülebilen bir hastalık olmasına rağmen 40 yaş üzerindeki kişilerde daha sık karşılaşılan bir göz hastalığıdır. Bu yüzden 40 yaş ve üzeri de risk grubu içerisinde yer almaktadır. 60 yaş için ise göz tansiyonu riski çok daha yüksektir. Yaş ilerledikçe ise bu risk daha da artmaktadır.
Artmış basınca bağlı görme sinirlerinin etrafındaki optik kılıfta da basınç artar, buna bağlı görme sinirinde beslenme bozukluğuna bağlı optik atrofi, bulanık görme ve körlük meydana gelebilir. Baş ağrısı genellikle hasta sabah uyandığında şiddetlidir ve bazen hastayı uykusundan uyandırabilir.
Halk arasında göz tansiyonu olarak tanımlanan Glokom genellikle belirti vermeyen sinsi bir hastalıktır. Glokom tedavi edilmezse maalesef körlük kaçınılmaz sondur. Dünya körlük nedenleri arasında ikinci sırada bulunan bu hastalık aynı zamanda önlenebilir körlük nedenleri içinde birinci sıradadır.
Gözü damlayla uyuşturup hastanın gözüne cihaz değdirilerek yapılan mekanik ölçüm veya damla kullanmadan hava püskürtülerek yapılan ölçüm en yaygın olarak kullanılanlar arasında.
Göz tansiyonu (Glokom) tedavisinde esas unsur göz tansiyonunun düşürülmesidir. Bu şekilde görme kaybının önüne geçilir. Göz tansiyonunu düşürmenin ise farklı yolları mevcuttur. Bunlar sırası ile damla tedavisi, lazer tedavisi ve cerrahi tedavidir.
Ancak açık renk gözlülerde kirpik rengi ile birlikte göz rengini de koyulaştırma riski olduğunu unutmayınız. Göz tansiyonu (glokom) tedavisinde kullanılan göz damlasının yan etki olarak kirpikleri uzattığı anlaşılınca, üretici firma ilacı “kirpik uzatıcı” olarak piyasaya çıkardı.
LATAMED göz damlası, iki farklı ilacın bileşimidir, bu iki ilaç göz basıncını farklı yollarla düşürür. Timolol, beta blokerler olarak bilinen ilaç grubundandır ve gözün içinde oluşan sıvının göz içine akısını azaltarak gözün basıncını düşürür. Latanoprost gözün içindeki sıvının doğal yoldan dışarıya akışını artırır.
Göz tansiyonu körlüğe yol açabilir
Normal bir gözde göz sıvısı sürekli üretilir ve sonrasında dengeli bir şekilde boşaltılır. Bu sayede göz içi basıncı olması gereken seviyede kalır. Göz içi basıncı artarsa göz sinirleri ve damarları üzerinde baskı da artar. Göz siniri zamanla zayıflar ve körlüğe yol açar.
Göz tansiyonu yükselince, görme sinirleri tahrip olur. Görme siniri yaklaşık bir milyon sinir lifinden oluşur. Önce, ince lifler kaybedilir ve tahrip olan sinirler, gözün görme alanını daraltır. Görme alanı öylesine daralır ki hasta bir anahtar deliğinden bakar gibi küçücük bir alandan görür.
Glokom damlalarının yan etkileri nelerdir ? Bütün göz tansiyonu damlalarının yan etkileri vardır. Bazı göz tansiyonu damlaları gözlerde kızarıklık , yanma , batma , kuruluk, kirpiklerde uzama , gözde renk değişikliği yaparken bazıları kalp ritim bozukluğu , astım krizi gibi yan etkiler yapabilirler.
Schiötz Tonometresi : Göze damlatılan anestetik bir damla sonrası hasta yatar pozisyonda ve tam karşısındaki bir noktaya bakarken cihazın kendi ağırlığı ile korneaya teması ile göz içi basıncı ölçülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri