Bu durumda 7E öğrenme halkası modelinin aşamaları Bybee'ye (2003) göre, merak uyandırma, keşfetme, açıklama, genişletme, ilişkilendirme, paylaşma ve değerlendirme şeklindedir.
Öğrenme halkası modeli, Karp- lus ve arkadaşlarının Piaget'in keşfettiği zihinsel ge- lişim teorisine dayandırdıkları bir program geliştirme ve yürütme yöntemidir.
Öğrencinin öğrenmede aktif bir konumda olması gerektiğini savunan yapılandırmacı yaklaşım, bireyin yaşadığı deneyim ve tecrübeler sonucunda elde ettiği yeni bilgiyi kendisinde var olan eski bilgi ile ilişkilendirmesi sonucunda yeni bilgiyi yapılandırması ve anlamlandırması olarak tanımlanabilir.
Öğrenme galerisi, bilgisayar, masaların üstüne yerleştirilmiş kâğıt parçaları ve basılı grafik kâğıtları ile desteklenebilir. Birçok ders süresi için veya 15 dk. için program yapılabilir. Öğrencilere düşüncelerini daha samimi ve sınıf ortamına göre daha rahat bir şekilde sunma şansı sağlar.
İlgili 20 soru bulundu
3E modeli Piaget tarafından zihinsel gelişim üzerine inşa edilmiştir. Bu model ile beraber öğrenci merkezli bir öğretim ortamı hazırlanmak istenmiştir. Öğrencilerin etkin katılımı ile öğrencilerin zihninde yeni bilgiler inşa edilir bu sayede yapılandırmacı öğretim yaklaşımı derslerde uygulanmış olur.
Bir başkan, sekreter ve genellikle 10-15 öğrencinin katıldığı, çember şeklinde oturarak lider yönetiminde kendilerine sorulan soruları cevapladıkları bir tartışma tekniğidir.
Konuşma halkası, öğrencilerin görüş farklılıklarını görmeye ve farklı görüşlere saygı göstermesine yarayan bir yöntemdir. Konuşma halkasının amacı; sınıf içinde güven ve saygı atmosferi oluşturmak, öğrenciler arasında ilişkileri ve iletişimi geliştirmektir.
Üç Aşama Yasası, Auguste Comte'un “The Course in Positive Philosophy” adlı çalışmasında geliştirdiği bir fikirdir. Bir bütün olarak toplumun ve her belirli bilimin zihinsel olarak tasarlanmış üç aşamadan geçtiğini belirtir: (1) teolojik aşama, (2) metafizik aşama ve (3) pozitif aşama.
Bybee (1997) tarafından geliştirilen 5E modeli, ismini aşamalarının sayısı ve her bir aşamanın baş harfinden alır. Bunlar: Engage-Enter/Đlgi Çekme-Girme, Explore/Keşfetme, Explain/Açıklama, Elaborate/ Genişletme ve Evaluate/Değerlendirme (Özmen, 2004; Smerdan, Burkam & Lee, 1999).
Tam öğrenme modeli grupla yapılan bir öğretimdir.
Tam öğrenme modelinin 3 tane temel değişkeni vardır. Bunalar Öğrencinin nitelikleri, öğretimin nitelikleri ve öğrenme ürünleri olarak karşımıza çıkar.
Bu teknikte katılımcılar halka şeklinde otururlar ve konuşmak isteyen öğrencilere yuvarlak bir cisim verilir. Bir olay, konu, film ya da öykü gruba izlettirilir. Daha sonra öğrencilere olaydaki ya da filmdeki bir karakterin yerine kendilerini koymaları istenir.
ÖĞRETİM YÖNTEM ve TEKNİKLERİ - ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
Akvaryum tekniği, öğrencilerin ilgi duyduğu ya da üzerinde anlaşmaya varamadığı konuların öğretiminde çok etkili bir tartışma tekniğidir. Sınıf içi tartışmaları canlandırmak mümkün olduğu kadar çok sayıda öğrenciyi tartışmaya katmak için kullanılır.
Yarıçapı belli olan çemberin çevresi ise 2πr olmaktadır. Bu formülün anlamı ise çemberin yarıçapının iki ile çarpılmasından sonra pi sayısı ile çarpılmasıdır. Bu formül ile çemberin çevresini kolaylıkla bulabilirsiniz.
Rulman tekniği sınıf içerisinde öğrencilerin derse aktif katılımını sağlayan ve dersi monotonluktan kurtaran aynı zamanda eğitirken eğlendiren bir öğretim yöntem ve tekniği olarak belirtilmektedir. Bu teknik öğrencilerin karşılıklı olarak birbirlerinin fikirlerini dinledikleri bir süreç olarak belirtilmektedir.
Düzlem üzerinde alınan, merkez denilen ve değişmeyen sabit bir noktadan eşit uzaklıkta bulunan noktalar kümesine “çember” denir. Çemberler, merkezlerine konulan büyük bir harf ile adlandırılırlar. Kiriş: Çember üzerinde alınan farklı iki noktayı birleştiren doğru parçasıdır.
Dolayısıyla öğrenme döngüsü modeli; giriş, keşfetme, açıklama, derinleştirme ve değerlendirme olarak beş aşamadan oluşan “5E öğrenme döngüsü” olarak ifade edilen bir öğrenme modelidir (Bybee v.d., 2006).
Uyarıcı materyali sunma: Öğrenilecek bilgilerin uygun eğitim durumları ile sunulmasıdır. Rehberlik etme: Öğrencilere öğrenme sürecinde destek olunmasıdır. Davranışı ortaya çıkarma: Öğrencinin davranışları kazanmasıdır.
4-E Öğrenme Döngüsü yöntemi keşfetme, açıklama, genişletme ve değerlendirme olmak üzere birbirini izleyen dört basamaktan oluşur ve öğretmenlerin yapılandırmacı teoriyi sınıf içerisinde kolaylıkla uygulayabilmelerinde oldukça etkili bir yoldur (Bybee, 1997).
Öğrenme stillerini görsel, işitsel ve kinestetik/dokunsal diyebileceğimiz üç ana başlıkta toplayabiliriz. Görseller, özel yaşamlarında genellikle düzenli ve titizdir. Karışıklık ve dağınıklıktan rahatsız olurlar. Dağınık bir masada çalışamazlar, önce masayı kendilerine göre düzenlerler, daha sonra çalışmaya başlarlar.
Öğrenmeyi öğrenme süreci, bir kişinin öğrenmeyi etkin bir şekilde kullanmasına yardımcı olan dört temel adımdan oluşur. Bunlar; (1) hedef belirleme, (2) öğrenmeyi öğrenmeyi planlama, (3) öğrenmeyi uygulama ve (4) öğrenmeyi değerlendirme şeklindedir. Hedef belirleme, öğrenmeyi öğrenme sürecinin birinci adımıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri