Osaka Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre günde 2-3 bardak oolong çayı içmek ağız hijyenini geliştirir ve diş çürümesi riskini azaltır. Bir tür antioksidan olarak da bilinen kateşin sayesinde Oolong çayı bazı kanser hücrelerinin oluşumuna da engel olur.
1 fincan kaynar su içine, 1 tatlı kaşığı kurutulmuş oolong bitkisi atılır ve 5 - 8 dakika kaynatılır. 2 dakika demlenmesi beklenir ve tüketilir. Sabah içmek isteyenler; aç karnına içip, 20 dakika yemek yemediklerinde ekstra fayda göreceklerdir. Ara öğünlerde içmek isteyenler; yemekten 5 dakika sonra tüketebilirler.
Oolong çayının, vücudun enerji tüketimini arttırarak kilo vermeyi arttırabileceği de bulunmuştur. Sindirim sisteminin PH seviyelerini arttırmaya yardımcı olur. Sağlıklı bir sindirim sistemi de kilo vermeye yardımcı olabilir. Kalorisizdir ve farklı bir tada sahiptir.
Fakat oolong çayı içmek tam da bunu yapmanızı sağlayabilir. Uyku eksikliğinin enerji metabolizmasını etkilediği ve kafeinin uykuyu engellediği biliniyor.
Farklı bir kapta kaynatılan su yaprakların üzerine gezdirilerek dökülür. Sıcak suyu döktükten sonra yüzeyde oluşan kabarcıklar bir kaşık yardımı ile alınır ve demliğin kapağı kapanarak çay demlenmeye bırakılır. 5 dakika demlendikten sonra oolong çayı süzdürerek servis edilir.
İlgili 24 soru bulundu
Derinin kendini yenilemesine yardımcı olan Oolong çayı bu sayede egzama gibi cilt hastalıklarına oldukça faydalıdır. Saçları yumuşatan ve parlaklık veren çay saç dökülmelerini de önler. Oolong çayı şeker hastaları için de önerilir. Kan şekerini düzenlemesi onu şeker hastalığına karşı bir savaşçı haline getirir.
Yeşil çay ve Oolong çayı, hipertansiyonu büyük oranda düşürmek için gerekli olan mükemmel bir polifenol kaynağıdır. Bu antioksidan, kan basıncını düzenli seviyelerde tutmayı sağlayarak tansiyonu düşürüyor ve yüksek tansiyon riskini büyük oranda azaltıyor.
Oolong çayı; tıpkı siyah çay, yeşil çay ve beyaz çay gibi camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilen bir bitki çayı türüdür.
Oolong (Basitleştirilmiş Çince: 乌龙; Geleneksel Çince: 烏龍; pinyin: wūlóng), kıvırmadan önce, bitkiyi güçlü güneş altında oksitlenmesi ve oksidasyonu içeren bir işlemle üretilen geleneksel bir Çin çayıdır.
Kremamsı bir tada sahip, hafif fermante, son derece taze ve sınırlı üretim bir oolong.
Yeşil Çay…
Camellia sinensis ismiyle de bilinen yeşil çay; E vitamini, flavonid, epigallocatevhin gallete gibi pek çok içeriği ile yağ yakan çaylar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Dinlenirken bile kalori yakmaya yardımcı olan yeşil çay, metabolizma hızını da arttırması ile oldukça yararlı.
Zayıflama çayları arasında tahtını asla kaptırmayan bir çay var ki, o da yeşil çay. Yeşil çay zayıflama sürecinde kişiler tarafından en çok tercih edilen zayıflama çayı olmasının yanı sıra kilo verme sürecinde en etkili olan zayıflama çayıdır.
Zayıflatan bitkiler çaylar araştırması yapılınca ilk olarak karşımıza yeşil çay çıkar. Herkesin bildiği bu mucize bitki, her diyet listesinde mutlaka yer alır. Oldukça güçlü bir antioksidandır. Düzenli olarak yeşil çay tüketimi, vücuttaki toksinleri atar.
Atalarımız ne demişler ''her şeyin azı karar çoğu zarardır.'' Her şey de olduğu gibi bitki çayının fazlası da zararlıdır. Fazla alımı karaciğer enzimlerine ve böbrek yükü artışına ve hipotansiyona, kalp çarpıntısına neden olacağından dolayı zararlıdır. Bu nedenle dikkatli tüketilmesi gerekir.
Siyah ve yeşil çaylara benzer şekilde, oolong çayı çeşitli vitaminler, mineraller ve yardımcı antioksidanlar içerir. Bir fincan demlenmiş oolong çayı az miktarda kalsiyum, magnezyum ve potasyum içerir. Ayrıca yaklaşık 38 mg kafein içerir.
Çay Türklerin özellikle sabah kahvaltılarında vazgeçilmezdir. Çay içerken aşırıya kaçılmaması gerekiyor. Günde 3 veya 4 bardak idealdir.
Ek Bilgi: Darjeeling çayı, Hindistan'ın Darjeeling bölgesinde yetişmekte olup ismini de buradan almaktadır. Dünyadaki en iyi ve en pahalı çaylar kategorisinde yer alan Darjeeling çayı berrak demi ve açık renginden dolayı çayların şampanyası olarak da adlandırılmaktadır.
Türkiye'nin en büyük çay markası olan Çaykur, Altınbaş, Tiryaki ve Turist çaylarıyla biliniyor. Altınbaş çayını bitkinin en kaliteli yapraklarından üreten marka Tiryaki çayında ise yüksek dem oranı sunuyor. Turist çayında ise mükemmel bir içim ve oldukça lezzetli bir damak tadı sağlıyor.
Bir fincan için 1-2 çay kaşığı çayın üzerine 85 -90 C sıcaklıktaki 180 ml. su ekleyip 2 -3 dk demlenmesi önerilir. (Kendi damak zevkinize göre demleme miktarını ve süresini ayarlayabilirsiniz) Daha sonra süzerek içilmelidir. Oolong çay yaprakları kısa aralıklarla 7 defaya kadar demlenip içilebilir.
Fazla beyaz çay tüketimi çarpıntı, hipertansiyon, mide bulantısına neden olabilir. Beyaz çay ayrıca depresyon şikayetlerini de arttırıcı etkiye sahiptir. Kan inceltici, demir desteği ya da farklı hastalıklar nedeniyle devamlı ilaç kullanan kişiler için de beyaz çay tüketimi uygun değildir.
Antioksidan özelliği nedeniyle kilo verme konusunda oldukça etkili olan beyaz çay, kafeini düşük olduğu için sıklıkla tüketilebilir olan faydalı çaylardan biri. Metabolizmayı hareket geçirerek yağ yakmayı kolaylaştıran beyaz çay, idrar söktürdüğünden dolayı ödemi rahatlıkla dışarı atar.
Beyaz çayın sabah tüketildiğinde vücuttaki toksinlerden kurtulmaya yardımcı olur. Bu sürede metabolizmanızın daha hızlı çalışmasını sağlayarak fazla kilolarınızdan kurtulmanızda da etkili olacaktır. Yeşil çay tüketimi için en uygun zaman yemeklerden 2 saat sonrasıdır. Aç karna tüketilmemelidir.
Tansiyona iyi gelen bitkilerin başında keklik otu, Lavanta, Kedi otu, Ulak otu, Pancar, Karahindiba, Sarımsak, Çarkıfelek çiçeği, Çiğ Antep fıstığı, Limon, Nar, Brokoli, Patates, Nane, Ispanak, Domates, Kabak, Maydanoz gelmektedir. Tansiyona İyi Gelen birçok bitki çayı vardır.
Kahve, çikolata, yeşil çay, kola, siyah çay vb. içeceklerde bulunan kafein, tüketildikten kısa bir süre sonra kan dolaşımını hızlandırarak tansiyonun yükselmesine neden olur. Siyah çay, ülkemizde en sevilen ve en çok tüketilen içecek. Sabah kahvaltısından uyku saatine kadar günün her saatinde tüketiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri