Göz kapağının altında ya da üstünde oluşan kistler, şalazyon olarak adlandırılır. Gözde bulunan yağ bezlerinin tıkanması ya da iltihaplanması ile oluşan şalazyon, ağrısızdır. Bu kistler kısa süre sonra kendiliğinden geçebilir. Gözde çıkan şalazyon kistleri kimi zaman arpacık ile karıştırabilir.
Şalazyon, ciddi bir sağlık sorunu olmamakla birlikte, zaman zaman rahatsızlık verebilir ve görüşü etkileyebilir. Erken teşhis ve tedavi ile kistin büyümesi önlenebilir ve göz sağlığı korunabilir.
Göz içinde kaldığı müddetçe hayati tehlike oluşturmaz. Büyük tümörlerde cerrahi tedavi uygulanması ve gözün alınması (enükleasyon) gerekir. Daha küçük çaplı tümörlerde ışın tedavisi (radyoterapi), plak radyoterapi (brakiterapi), transpupiller termoterapi (TTT) uygulanabilir.
Göz kanseri nedenleri nelerdir? Göz dokularında kanserleşmeye neden olan yapılar kimyasala maruz kalma, yüksek oranda radyasyon teması, ultraviyole ışınlara maruz kalma sonucu göz çevresindeki sağlıklı hücrelerin bozulması, sigara ve alkol tüketimi ve genetik yatkınlık şeklinde sıralanabilir.
Göz Kapağı Kitlesi Tedavisi
Kistlerin tedavisinde ilk olarak medikal tedaviler tercih edilir. Bu tedaviler; rutin göz temizliği, göz merhemleri, göz damlası ve sıcak kompres uygulaması olarak bilinmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Göz içi tümörlerde retina tabakasında ödem (sıvı birikimi), göz içinde kanama ve retina dekolmanı görülebilir. İris tümörleri göz tansiyonunda yükselme ve göz bebeğinde şekil bozukluğu yapar. Göz dışı ve göz etrafı tümörlerde, tümörün yerleşim yerine göre farklı bulgular görülebilir.
Halk arasında arpacık kisti ameliyatı olarak da bilinen işlemde amaç, arpacıkta biriken iltihabın boşaltılması, tıkanan yağ bezlerinin açılması ve kistin tedavi edilmesidir. Arpacık ameliyatı sonrası, göz birkaç saat boyunca kapatılır. Bu ameliyat sonucunda genellikle iz bırakmaz.
Göz tümörü belirtileri
Göz beyazında (sklera) kızarıklık, göz kapaklarına ağrısız şişlik, iyileşmeyen yaralar, gözün renkli kısmı olan iris tabakasında renk farklılıkları, göz bebeğinin yapısının bozulması, görme kaybı gibi belirtiler izlenebilir.
Göz kapaklarının kenarlarında bulunan bezlerin tıkanması sonucu göz kapağında oluşan kistler, şalazyon veya göz kapağı kisti olarak adlandırılır. Küçük yapılı, ağrısız ve yumru benzeri bir şişlik olan şalazyonlar genellikle birkaç hafta içerisinde kaybolur.
Yağ bezeleri zaman içinde kendiliğinden yok olmaz ya da krem ve ilaçlarla tedavi yapılmaz. Bu nedenle, cerrahi yöntemlerle yağ bezeleri alınır. CO2 lazer adı verilen yöntem başta olmak üzere lazer ablasyon yöntemi günümüzde sıklıkla tercih edilen tedavi yöntemleri arasında yer alır.
Yetişkinlerde en sık görülen göz içi kanseri türünün koroid melanomu olduğunu belirten Prof. Dr. Samuray Tuncer, “Koroid melanomu, görmede azalma ve bulanma, gözün görünümünde değişimler, ışık çakmaları, siyah gölgeler ve eğri görme gibi belirtiler ile kendisini gösteriyor.
Kanseri Belirtileri keseri vakası belli bazı göz bölgelerinde olmadıkça veya ileri boyutlara ulaşmadıkça belirti göstermemektedir. Göz kanseri gözün dışına doğru büyümediği sürece ağrı nadiren görülür.
“Gözde kist (şalazyon) ameliyatı kaç saat sürer?” sorusunun cevabı olarak genellikle kistin büyüklüğüne, ameliyatın karmaşıklığına ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değiştiği söylenebilir. Ameliyat çoğunlukla 15 ila 30 dakika arasında sürer.
“Göz kapağında beze, göz kapağında yağ bezesi, göz kapağında kist, göz çevresinde yağ bezeleri, göz üstünde yağ bezesi, göz kapağında kitle” sorununuz var ise bu makaleyi sonuna kadar mutlaka okuyunuz. Göz kapağı estetik ameliyatları; Oküloplastik Cerrahi branşı tarafından tedavi edilir.
Göz kapağında oluşan yağ bezeleri genellikle kendiliğinden geçmez. Sıklıkla bu yağ bezelerinin uzman bir doktor tarafından tedavisinin yapılması ve göz kapağından uzaklaştırılması gerekir. Yağ bezeleri çoğunlukla zararsız oluşumlardır; ancak bazı durumlarda estetik olarak rahatsızlık verici olabilir.
Göz kapağı şişmesinin en yaygın nedeni gözde meydana gelen alerjilerdir. Göz alerjileri, gözde kaşınmaya, göz kapağının tahriş olmasına ve şişmelere sebep olabilir. Göz alerjisi, polen ya da toz gibi maddeler yüzünden ortaya çıkarak gözleri etkilemesinden dolayı oluşur.
Cerrahi süresi 5-10 dakika kadar sürer. Cerrahi kapak içinden yapılır bu nedenle dikiş kullanılmaz. Ciltten açılması gerekirse hekimin tercihine göre estetik dikişler atılabilir.
Göz kapaklarında bulunan salgı bezlerinin iltihaplanması sonucunda alt veya üst göz kapağında görülen, çoğunlukla ağrısız olan yumrular şalazyon olarak adlandırılır. Farklı nedenlerden kaynaklanabilen şalazyonlar, bazı kişilerde kısa sürede iyileşirken bazı kişilerde ise göz kapağında aylarca kalabilir.
Göz kapağında bulunan gözyaşı bezlerinin yağ salgısından sorumlu olanlarının (meibomius bezleri) iltihaplanmasına arpacık denilmektedir. Arpacık, göz kapağının kenarına yakın, çıban veya sivilce gibi görünen kırmızı ve ağrılı bir yumru görünümündedir.
Tümör (ur; neoplasm; tumor) tanımı önceleri vücuttaki herhangi bir şişlik ya da kitle için kullanılırdı (yangıda, ödem ve şişlik nedeniyle oluşan doku büyümesi için bile “tumor” nitelemesi yapılmıştı). Sonraları hücrelerin kuralsız ve sınırsız çoğalmaları nedeniyle oluşan kitleler için kullanılmaya başlandı.
Göz kapağı tümörleri benign (iyi huylu) ve malign (kötü huylu) olabilir. Göz kapağı tümörlerinin yaklaşık ¾'ü iyi huylu tümörlerdir. Benign tümörler içinde en sık görülenler papillom, nevüs, seboreik keratoz, xanthelesma, ter bezi kistleri (sudoriferöz kist) ve çocuklarda karşılaşılan kapiller hemanjiomlardır.
Bir tümör, vücutta oluşan bir kitle veya anormal hücre grubudur.
Gözdeki yağ bezesi, genellikle cerrahi olarak çıkarılmalıdır. Bu prosedür, lokal anestezi altında gerçekleştirilen basit bir müdahaledir. Bir dermatolog veya oftalmolog tarafından yapılabilir ve bezeyi tamamen ortadan kaldırarak tedavi sağlar.
Yassı hücreli karsinom ise daha agresif bir tümör olup hızla kapağa ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilmektedir. Kötü huylu göz kapağı kitlelerinin tedavisi cerrahi olup tüm kitlenin çıkarılması, patolojik olarak incelenmesi ve açıkta kalan bölgenin estetik olarak kapatılması olarak sıralanabilir.
Göz kanseri, gözün içinde veya çevresinde bir kitle (tümör) haline gelen anormal hücrelerin kontrolsüz büyümesidir. İkincil göz kanseri (kanserin vücudun başka bir yerinde başladığı ve göze metastaz yaptığı tür), birincil göz kanserinden (kanserin gözün dokularında başladığı hali) daha yaygındır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri