Göz kapağı kızarıklığı tedavisi için öncelikle bir doktora danışmalısınız. Doktorunuz önerdiği takdirde antibiyotikli steroidli kremle iltihabın kurutulması gerekmektedir. Kremi temizlemek için sıcak su ve pamuk kullanılması daha uygun olacaktır.
Soğuk Kompres: Soğuk kompres uygulamaları, ''Göz kızarıklığına ne iyi gelir?'' sorusunun en iyi cevaplarından olabilir. Göz üzerine günde birkaç kez uygulanan soğuk kompresler, kızarıklık ve şişme gibi belirtilerin azalmasına yardımcı olabilir.
Göz kapağı iltihapları arasında en çok arpacık, şalazyon ve blefarit görülür. Arpacık akut ve pürulan bir kapak inflamasyonudur. Kirpik dibindeki bezlerin blokajı ve enfeksiyonu neticesinde oluşur. Kapak üzerinde hassas, kızarık, sivilceye benzeyen abse tarzında bir şişlik yapar.
Göz kapağı, kirpik, göz yaşı bezleri, ter bezleri ve yağ bezlerinden oluşan cilt dokusu olarak bilinir. Bu dokulara etki eden inflamatuar reaksiyonlar nedeniyle göz kapağı şişmesi meydana gelir. Göz kapağı şişmesi yaşandığı durumda şişliği azaltmak için soğuk kompres uygulamak ya da çay poşeti koymak iyi gelir.
Göz kapağındaki şişkinliğe gözde şişlik, kaşıntı, kızarıklık ve akıntı eşlik ediyorsa altta yatan sebebin alerji olma ihtimali oldukça yüksektir. Toz, polen gibi alerjenler gözü tahriş ederek alerjik reaksiyonların başlamasını tetikleyebilir.
İlgili 22 soru bulundu
Göz alerjisi semptomlarını hafifletebilecek en etkili yöntemlerden biri göz damlaları olarak kabul edilir. Göz damlaları dışında yapay gözyaşı, alerji aşıları, kortikosteroidlerle birlikte doğal olarak ılık su, göze çay kompresi de göz alerjisine iyi gelen yöntemler arasında sayılabilir.
Göz kapağı egzaması, üst veya alt göz kapağında kırmızı lekeler ve pul pul dökülmeler şeklinde kendini gösterir. Hepsinden önemlisi, çok kaşıntılıdır ve önlenemez bir kaşıma dürtüsüne neden olur. Bu, iltihabın uzun sürmesine ve şiddetlenmesine ve ödem oluşumuna sebep olur.
Göz kapağı şişmesi, altta yatan bir hastalık yoksa çoğunlukla 1 gün içerisinde kendiliğinden geçer. Ancak 24 ila 48 saat içerisinde geçmemişse ve bu duruma başka tıbbi semptomlar da eşlik ediyorsa mutlaka acil yardım alınması gerekir.
Göz kapak iltihabı düzelmiş olsa bile sıcak pansuman, masaj ve temizlik belli aralıklarla yapılmalıdır. Ayrıca omega-3 tüketimi artırılmalı, katı yağ ve margarin türevi zararlı yağları içeren yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Seboreik dermatit ve rozasea gibi cilt hastalıkları varsa bunların tedavisi yapılmalıdır.
Göz kapaklarında şişlik, alerjilerin sonucu olabilir. Çoğu zaman alerjiler, gözde tahriş veya kaşıntı gibi sorunlara neden olur. Polen, toz ve hayvan kepeği, gözlerin etrafındaki dokularda histamin salımına neden olur. Histamin, gözler etrafında kaşıntı, kızarıklık ve şişkinlik ile sonuçlanır.
Göz kapağı egzaması olan kişiler kaşıntıyı önlemek için krem kullanmalıdır. Göz kapakları kaşınsa dahi ovulmamalı ve çizilmemelidir. Göz kapakları, tahriş edici maddelerden korunmalı ve gerektiği taktirde gözlük kullanılmalıdır. Göz kapaklarına günlük nemlendirici kremler sürülmelidir.
Gözde tahriş: Kuru hava, güneşe doğrudan bakmak, toz, alerjik etkenler veya kontakt lenslerin uzun süre çıkarılmadan kullanılması gibi göz dokularında tahrişe neden olan etkenler göz damarlarında iltihaplanmayla birlikte genişlemeye ve göz kızarıklığına yol açabilir.
Çeşitli dermatit türleri, göz çevresinde ve göz kapaklarında egzama üretebilir. Bu durum, renk değişikliği, kaşıntı ve şişmeye neden olur. Atopik, temas ve seboreik dermatit, göz bölgesinde egzamaya neden olabilir. Alerjenlere veya tahriş edici maddelere maruz kalmanın bir sonucu olabilirler.
Çaylar gibi frezya otu ve sarı papatyanın da gözde iltihap dağıtıcı etkisi bilinmektedir. Özetlemek gerekirse siyah ve beyaz çayın gözde konjonktivit, arpacık ve şalazyon durumları ile göz altı torbalarında olumlu etkilerinden bahsedilebilmektedir.
Salatalık: Antioksidan bir sebze olan salatalık içinde bulunan mineraller sayesinde göz kızarıklığınızın azalmasına yardımcı olur. İnce dilimler halinde doğradığınız salatalığı gözünüzün üzerinde biraz bekletebilirsiniz. Sırtüstü uzanıp 15 dakika kadar salatalıkları beklettikten sonra gözlerinizi yıkayabilirsiniz.
Göz kapağı şişmesi, gözü saran bağ dokularda iltihap (enflamasyon) veya aşırı sıvı (ödem) olduğunda ortaya çıkar. Göz kapağı şişmesi ağrılı veya ağrısız olabilir, gözün hem alt hem de üst kapağını etkileyebilir.
Göz kapağı iltihabı (Blefarit) bir göz kapağının kenarında, kirpiklerin dışa doğru uzadığı ve arkasında da yağ bezlerinin olduğu bölümde görülen bir hastalıktır. Bu, çok yaygın bir sorundur ve genellikle; cildi yağlı olan, kepek sorunu ya da gözleri kuru olan kişilerde görülür.
Endoftalmi antifungal ve antibiyotik ilaçlar ile tedavi edilir. Enfeksiyona neden olan mikroorganizmanın türüne göre uygun antibiyotik tedavisine başlanır. Şiddetli göz iltihabı ve ağrı varlığında steroid tedavisi başlanabilir. Görüşü zayıf hastalara kortikosteroid verilebilir.
Tiroid problemleri: Hipotiroidizm veya hipertiroidizm gibi tiroid problemleri de göz kapaklarının şişmesine neden olabilir. Göz kapaklarında şişme, Graves hastalığı adı verilen bir tiroid bezi hastalığının belirtisi olabilir.
Antihistaminik İlaçlar: Göz kapaklarının aniden şişmesi alerjik reaksiyona bağlı olabilir. Polen gibi havadaki bir alerjen veya göz makyajı gibi bir alerjen olsun, histamin tetiklendiğinde gözler şişebilir. Oral bir antihistamin almak veya antihistaminik göz damlası uygulamak, üst göz kapağı şişmesini azaltabilir.
Yaygın bakteriyel göz enfeksiyonlarının tedavisi mümkündür ve bu amaçla reçeteli antibiyotikli göz damlaları veya merhemler kullanılır ve kompres uygulaması yapılır. Çoğu yaygın viral göz enfeksiyonu kendiliğinden geçer. Ağır viral göz enfeksiyonlarında ise antiviral göz damlası verilebilir.
Göz çevresindeki deri oldukça ince ve hassas olduğu için kurumaya daha eğilimli olur. Bu nedenle göz çevrenizi nemlendirmek ve en iyi bakımı sağlamak için göz kremini, elmacık kemiklerinin üzerine, kaş kemiğine, göz kapağına ve kaz ayaklarına uygulamalısınız.
Bepanthol Sensiderm egzama, problemlerinizin oluşturduğu cilt hasarını indirgemek ve onarmak üzerine çalışır. Kuruluk probleminin yol açabileceği cilt hasarlarını önlemek için geliştirilen Bepanthol Sensiderm kuru ciltler için vücudunuza gereken etkili desteği sağlar.
Göze ılık kompres uygulamak oldukça basit ama yararlı bir işlemdir. Genellikle sıcağa yakın ılık suyla ıslatılan steril bir gazlı bez, sıcak havlu veya makyaj pamuğu gibi malzemeler kullanılarak gerçekleştirilir. Benzer şekilde demlenmiş ılık çay suyu veya çay poşeti kullanılarak da yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri