Şalazyon, göz kapağınızda görülen küçük, genellikle ağrısız, yumru veya şişliktir. Şalazyon gözde bulunan yağ bezlerinin iltihaplanması veya tıkanmasıyla oluşur. Şalazyon meibom bezi tıkandığında meydana gelir. Genelde üst göz kapağında görülür.
Göz kapaklarının şişmesi hangi hastalığın belirtisidir? Göz kapaklarında meydana gelen şişmeler, alerjiler, pembe göz, göz egzaması, zona hastalığı ve orbital selülitin bir belirtisi olarak görülebilir. Bunun yanında alınan darbeler ve yaralanmalar sonucunda da göz kapağında şişme meydana gelebilir.
Şalazyon, ciddi bir sağlık sorunu olmamakla birlikte, zaman zaman rahatsızlık verebilir ve görüşü etkileyebilir. Erken teşhis ve tedavi ile kistin büyümesi önlenebilir ve göz sağlığı korunabilir.
Göz kapağında oluşan yağ bezeleri; herhangi bir bakteri, virüs ya da parazit kaynaklı değildir. Ksantelazma, çoğunlukla kolesterol ve lipoproteinlerin aşırı birikmesi nedeniyle ortaya çıkar. Bu anlamda, göz kapağında görülen yağ bezeleri bulaşıcı değildir.
Şalazyon, tedavi gerektirmeden kendiliğinden kısa sürede yok olabilir. Gözde oluşan rahatsızlığın ilerlemesini durdurmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için ise başvurulan göz doktoru tarafından bazı tedavi yöntemleri uygulanır. İlaç tedavisinde göz damlaları ve antibiyotikler kullanılır.
İlgili 31 soru bulundu
Yaygın görülen şalazyon belirtileri arasında şunlar vardır: Göz kapağında sarkma. Gözde ve göz kapağında kızarıklık, şişlik. Gözde sulanma ve tahriş
Çoğu arpacık ve şalazyon için evde tedavi yeterlidir. Gözünüze günde 3 ila 6 kere ılık ve ıslak kompres uygulayın. Bu genellikle arpacık ve şalazyonun daha hızlı iyileşmesine yardım eder. Kompres tıkalı olan gözeneği açmaya da yardımcı olabilir, böylece iltihap akacak ve iyileşmeye başlayacaktır.
Ağrı ve kızarıklık meydana gelebilir. Eğer tedavi edilmez ve çok büyürse göze baskı yapıp bulanık görmeye sebep olabilir.
Blefarit (ve meibom bezi disfonksiyonu) için en sık reçete edilen oral ilaçlar, doksisiklin gibi antibiyotiklerdir.
Göz kapağı, yapısı gereği alerjenlere, bakteri, virüs ve darbelere karşı duyarlıdır ve kolayca şişer. Buradaki şişme ayrıca, uyku eksikliği ve yorgunluğa bağlı olarak da ortaya çıkar. Kişilerin uzun süre uykusuz kalması ve yoğun iş temposu, göz kapaklarında şişme oluşmasına sebep olabilir.
Soğuk Kompres: Etkilenen göze bir buz torbası veya soğuk bir bez ile kompres yapmak, göz kapağı şişmesini azaltmaya yardımcı olabilir. Soğuk, kan damarlarının daralmasına neden olur, bu da bölgeye ulaşan kan ve sıvı miktarını sınırlar. Kompresin hafif ve çok soğuk olmayan bir torba veya bez ile yapılması çok önemlidir.
Göz kapağı tümörleri benign (iyi huylu) ve malign (kötü huylu) olabilir. Göz kapağı tümörlerinin yaklaşık ¾'ü iyi huylu tümörlerdir. Benign tümörler içinde en sık görülenler papillom, nevüs, seboreik keratoz, xanthelesma, ter bezi kistleri (sudoriferöz kist) ve çocuklarda karşılaşılan kapiller hemanjiomlardır.
Bu tip vakalarda bir süre boyunca damla ve merhem gibi medikal tedavilerin kullanılması yolu izlenecektir. Fakat bu tedavilerle de sonuç elde edilememesi durumunda cerrahi yöntemlere başvurulacaktır. Bu noktada göz kapağı üzerinde yer alan kist cerrahi teknikler kullanılarak bulunduğu alandan çıkartılır.
Göz kapağı şişmesi, gözü saran bağ dokularda iltihap (enflamasyon) veya aşırı sıvı (ödem) olduğunda ortaya çıkar. Göz kapağı şişmesi ağrılı veya ağrısız olabilir, gözün hem alt hem de üst kapağını etkileyebilir.
Konjonktivit semptomları yaşıyorsanız, durumun altında yatan nedeni belirlemek ve uygun tedaviyi almak için derhal tıbbi yardım almanız önemlidir. Konjonktivit için ziyaret edilecek en uygun bölüm veya doktor, bir optometrist veya göz doktoru gibi bir göz sağlığı uzmanıdır.
Gözdeki yağ bezesi, genellikle cerrahi olarak çıkarılmalıdır. Bu prosedür, lokal anestezi altında gerçekleştirilen basit bir müdahaledir. Bir dermatolog veya oftalmolog tarafından yapılabilir ve bezeyi tamamen ortadan kaldırarak tedavi sağlar.
Bazı durumlarda şalazyon kendi kendine geçebilir, ancak bu nadir bir durumdur. Bu nedenle göz kapağında oluşan bir şişlik veya değişiklik durumunda mutlaka bir göz uzmanına başvurulmalıdır. Göz doktoru ilk aşamada şalazyon tedavisi için göz damlası veya ilaç önerebilir.
Çoğu zaman tedavi gerekmez; Hastaların yarısında kendiliğinden düzelir. Bu 2-6 ay sürebilir. Eğer hastaya bir rahatsızlık vermiyorsa tedavisiz beklenebilir. Sıcak pansuman; ağrı, kızarıklık, şişlik gibi şikayetleri azaltır.
Göz kapaklarında bulunan salgı bezlerinin iltihaplanması sonucunda alt veya üst göz kapağında görülen, çoğunlukla ağrısız olan yumrular şalazyon olarak adlandırılır. Farklı nedenlerden kaynaklanabilen şalazyonlar, bazı kişilerde kısa sürede iyileşirken bazı kişilerde ise göz kapağında aylarca kalabilir.
Arpacık ile çok sık karıştırılan şalazyon (göz kapağı kisti), gözde bulunan yağ bezlerinin bir sebep nedeniyle tıkanmasıyla oluşan bir hastalık olarak tanımlanıyor. Gerek ilaçlar gerekse de cerrahi operasyonla tedavi edilebilen şalazyon hayat kalitesini düşürüyor.
Oral antibiyotik. Sık sık arpacık geçiren hastalarda verilen bazı ilaçlar yağ akışkanlığını düzelterek tedavide büyük katkı sağlayabilir. Cerrahi olarak alınması. Büyük bir arpacık odağı diğer tedavi yöntemlerine cevap vermiyorsa ve görmeyi etkiliyorsa cerrahi olarak içinin boşaltılması gerekmektedir.
Sarımsağın içindeki sülfid bileşenlerinden “alisin”in antibakteriyel etkisi biliniyor. Ancak günümüzde pek çok antibiyotikli/kortizonlu damla ve pomad varken, sarımsak sürmek tavsiye edilen bir uygulama değil. Çayla kompres ise, çay yüzünden değil, sıcak etkisi ile arpacığa ve şalazyona iyi geliyor.
Şalazyon toplumda sıklıklar karşılaşılan bir cilt hastalığıdır. Bireylere oldukça rahatsızlık veren fakat tedavisi kolaylıkla yapılır. Temel nedeni göz kapaklarında bulunan yağ bezesinin tıkanması ile oluşur. Tıkanan yağ bezelerinin içinde kalan bakteriler şalazyonu tetikler.
Cerrahi süresi 5-10 dakika kadar sürer.
Ağrılı ve kızarık dönemi geçen arpacıklar ise kist haline gelerek şalazyon olarak adlandırılırlar. Kronik dönemde sıcak pansumanın faydası yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri