Kompres Uygulaması: Kapaklardaki şişkinliğini azaltmak, kızarıklık ve kaşıntıyı hafifletmek için soğuk kompres uygulamak faydalı olabilir. Soğuk kompres uygulamaları yaparken buz kalıpları, ıslatılmış gazlı bezler ya da soğuk jel torbaları kullanılabilir.
Göz kapağı, kirpik, göz yaşı bezleri, ter bezleri ve yağ bezlerinden oluşan cilt dokusu olarak bilinir. Bu dokulara etki eden inflamatuar reaksiyonlar nedeniyle göz kapağı şişmesi meydana gelir. Göz kapağı şişmesi yaşandığı durumda şişliği azaltmak için soğuk kompres uygulamak ya da çay poşeti koymak iyi gelir.
Göz kapağındaki şişme çok daha ciddi ve gözü tehdit eden bir sağlık problemiyle oluşabilir. Bunlar orbital sellülit, Graves hastalığı ve oküler herpes hastalığıdır. Göz kapakları ince yapıları sayesinde yüksek yastıkla yatmakla, yüz üstü uyumakla bile şişebilir.
Kapak üzerinde hassas, kızarık, sivilceye benzeyen abse tarzında bir şişlik yapar. Çoğu zaman kendiliğinden iyileşir ya da iltihap kirpik diplerine yakın bir bölgeden dışarıya boşalır. Şalazyon ise göz kapağındaki yağ bezlerinin tıkanmasına bağlı fokal bir inflamatuar lezyondur. Burada enfeksiyon olması şart değildir.
Göz kapağı kızarıklığı tedavisi için öncelikle bir doktora danışmalısınız. Doktorunuz önerdiği takdirde antibiyotikli steroidli kremle iltihabın kurutulması gerekmektedir. Kremi temizlemek için sıcak su ve pamuk kullanılması daha uygun olacaktır.
İlgili 17 soru bulundu
Enflamasyon (alerji, enfeksiyon veya yaralanma nedeniyle), enfeksiyon ve travma göz kapaklarının şişmesine neden olabilir. Bazı durumlarda göz kapağının şişmesi tek belirti olabilir, ancak çoğu zaman göz kapağının kızarması, ağrıması ve alerjik bir hal alması muhtemeldir.
Soğuk Kompres: Soğuk kompres uygulamaları, ''Göz kızarıklığına ne iyi gelir?'' sorusunun en iyi cevaplarından olabilir. Göz üzerine günde birkaç kez uygulanan soğuk kompresler, kızarıklık ve şişme gibi belirtilerin azalmasına yardımcı olabilir.
Kapaklar, genellikle ilgili bölgede meydana gelen iltihaplanmalar, yaralanmalar, alerjik maddeler ve darbeler sonucu şişer. Sıklıkla soğuk kompres uygulamaları, dinlendirme ve doktor önerisiyle kullanılan damlalar yardımıyla kısa sürede tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.
Göz kapağı şişliği günlerce devam edebilir. Tekrarlayan ataklar sonucunda göz kapağında incelme ortaya çıkar ve göz kapak derisi zayıflar. Hatta bazen göz kapağını kaldırmaya yarayan kas da etkilenebilir ve bu durumda göz kapağı sarkması yanında göz kapağında düşme de (pitozis) ortaya çıkabilir.
Yaygın bakteriyel göz enfeksiyonlarının tedavisi mümkündür ve bu amaçla reçeteli antibiyotikli göz damlaları veya merhemler kullanılır ve kompres uygulaması yapılır. Çoğu yaygın viral göz enfeksiyonu kendiliğinden geçer. Ağır viral göz enfeksiyonlarında ise antiviral göz damlası verilebilir.
Göz kapağı iltihabında bakterilerde rol oynadığından bunların miktarını azaltmak için antibiyotikli göz damlaları ve merhem kullanılabilir. Ayrıca iltihabı baskılamak ve kızarıklık, kaşıntı yanma gibi şikayetleri azaltmak için hafif kortizon içeren damlalar kullanılabilir.
Gözlerinizdeki şişliği ve kızarıklığı azaltmak için soğuk kompres uygulamak faydalı olabilir. Alerjiye sebep olan maddeyle (alerjen) temasını kesmek en iyi tedavi yöntemidir. Eğer alerjen biliniyorsa, bu maddenin bulunduğu ortamlardan uzak durulmalıdır.
Göz enfeksiyonu çay pansumanı çoğu kişi tarafından bilinen ve kullanılan bir yöntemdir. Çay yaprakları, göz enfeksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olabilecek birçok anti-bakteriyel özellik taşır. Kızarıklığın azaltılmasına ve gözdeki şişliğin inmesine yardımcı olur. En iyi sonuçları elde etmek için siyah çay kullanın.
Ancak göz altı şişliklerini azaltmak için en etkili yol sabahları doğrudan soğuk kompres yapmaktır. Bunun için, buz veya eczaneden alınan soğutucu jel poşetleri kullanılabilir. Soğuk kompres, göz çevresindeki damarları büzerek, göz altında biriken ödemin azalmasını sağlar.
Göz alerjisinin en iyi tedavisi alerjiye neden olan durumlardan kaçınmaktır. Ancak özellikle mevsimsel alerji söz konusuysa bu durum her zaman mümkün olmayabilir. Göz alerjisi tedavisinde yaygın olarak denenen yöntemlerin başında antihistaminik ilaçlar, dekonjestanlar ve göz damlaları gelir.
Göze ılık kompres uygulamak oldukça basit ama yararlı bir işlemdir. Genellikle sıcağa yakın ılık suyla ıslatılan steril bir gazlı bez, sıcak havlu veya makyaj pamuğu gibi malzemeler kullanılarak gerçekleştirilir. Benzer şekilde demlenmiş ılık çay suyu veya çay poşeti kullanılarak da yapılabilir.
Siyah ve yeşil çayda bulunan kafein göz kapaklarına temas ettirildiğinde göz kapaklarında bulunan damarların çaplarının daralmasına neden olarak iltihabi reaksiyonu azaltır ve ödemin çözülmesine yardımcı olur.
Stres, vücutta salgılanan hormonların dengesini etkileyebilir ve buna bağlı olarak göz kapaklarının şişmesi görülebilir. Stresin göz kapaklarında şişliğe neden olmasının birkaç nedeni vardır. Stres, vücutta sıvı birikimine yol açabilir, bu da göz kapaklarının şişmesine neden olabilir.
Gözlerin ovuşturulmasıyla, ellerdeki bazı alerjenler göz kapağı egzamasını tetikleyebilir. Oje veya cilt bakım kremleri de bu tetikleyiciler arasındadır. Dolaylı temas, hava yoluyla da gerçekleşebilir. Kokular, polenler veya hayvan tüyleri söz konusu olabilir.
TERRAMYCIN® duyarlı mikroorganizmalara bağlı ve gözün ve göz kapağının iç kısmını kaplayan zar tabakasının (konjunktiva) ve/veya gözün saydam tabakasını (korneayı) tutan yüzeysel göz enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır.
Göz kapağı iltihaplanması yani arpacık hastalığını teşhis etmek için göz muayenesinin yanı sıra göz kapağı içi muayenesine de ihtiyaç duyulmaktadır. El ve göz yordamı ile yapılacak muayene neticesinde tedavi planlaması yapılır ve ilaç tedavisi ile 1 hafta gibi kısa bir sürede tedavi etkisini gösterir.
Gözde tahriş: Kuru hava, güneşe doğrudan bakmak, toz, alerjik etkenler veya kontakt lenslerin uzun süre çıkarılmadan kullanılması gibi göz dokularında tahrişe neden olan etkenler göz damarlarında iltihaplanmayla birlikte genişlemeye ve göz kızarıklığına yol açabilir.
Şekerli çay kullanıldığı zaman içerisinde bakteri üreme ihtimali artar ve faydası olmaz. Göz iltihabı, kapak dokularında iltihaplanma ortaya çıkar. Çeşitli enfeksiyonlar ve bunlara bağlı olarak görme kaybı ortaya çıkabilir. Bu nedenle şekerli çayı kesinlikle önermiyoruz" diye konuştu.
Genellikle ortalama 7 gün içinde kendiliğinden geçer. Bununla birlikte, hastalığın kronik hale gelmemesi için hastalara antibiyotik içerikli damla verilir. Kronik bakteriyel konjonktivit ise yaklaşık 4 hafta ya da daha uzun süre boyunca çeşitli belirtilerin görülmesine neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri