Yorgunluk ve strese bağlı vücut direncinin azalması ve mevsim değişikliği gibi nedenlerden dolayı meydana gelen göz kaşıntısı, grip ve nezle gibi hastalıkların da habercisi olabilir. Bunların yanı sıra kornea zedelenmesi gibi etkenler de gözlerde kaşıntının nedenleri arasında gösterilebilir.
Göz kaşıntısı ve sulanması için evde uygulayabileceğiniz yöntemler arasında; ılık su, yeşil çay, patates, elma sirkesi, salatalık, aloe vera, tuzlu su ve çemen tohumu yer alır. Bu sayılan besinleri deneyerek gözlerinizin kaşıntıdan kurtulmasını sağlayabilirsiniz.
Gözdeki kaşıntı şiddetliyse antihistaminik ya dakortikosteroid içeren göz damlaları (yanlızca doktor muayenesi ile verilir) kullanılabilir. Gözdeki viral, bakteriyel veya fungal enfeksiyonlar gözde kaşıntı yapabilir.
Gözde batma ile birlikte göz akıntısı ve yanma varsa bu bulgular bir göz enfeksiyonu belirtisi olabilir. Çeşitli bakteri ve viral etkenler gözde konjonktivite neden olur. Gözde yanma, batma ile birlikte, göz akıntısının olduğu bir durumda mutlaka detaylı göz muayenesi için göz doktoruna başvurulması önerilir.
İlgili 28 soru bulundu
Göz kaşıntısının en etkili tedavilerinden biri temiz bir bezle yüze uygulanacak soğuk komprestir. Bunun yanı sıra yapay gözyaşı damlaları, antihistaminik ilaçlar, antibiyotik damlalar, tuzlu su çözeltisi gibi tedavi seçenekleri de göz kaşıntısının semptomlarını hafifletmek için uygulanabilir.
Çoğu zaman, gözlerdeki kaşıntı alerjik nedenlerden ve hava kirliliğinden kaynaklanır. Polen, toz ve çimen gibi tahriş edici maddeler (alerjenler) göz çevresindeki dokularda histamin adı verilen bileşiklerin salınmasına neden olur. Histamin salınımı da gözde kaşıntı, kızarıklık ve göz kapaklarında şişliğe neden olur.
En sık bulgu kırmızı gözdür. Gözde yoğun kızarıklık , batma hissi, ışık hassasiyeti, kapakta şişlik bulunur. Bakteriyel konjonktivitlerde sarı yeşil mukoz akıntı, kirpiklerde yapışıklık tipiktir. Viral konjonktivitlerde kapak şişliği seröz renksiz sulanma, ışık hassasiyeti daha belirgindir.
PATANOL etkin madde olarak olopatadin içerir. PATANOL mevsimsel alerjik konjunktivitin oküler belirtilerinin ve bulgularının tedavisinde kullanılır.
Elma sirkesini göz altlarınıza uygulamak için, elma sirkesini bir çorba kaşığı suyla seyreltin. Daha sonra bir kulak pamuğu yardımıyla göz altlarınıza uygulayabilirsiniz. Bu işlemi günde iki kez yapmanız yeterli olacaktır.
❌ Göze limon sıkmak göz için faydalıdır göz tansiyonunu düşürür. ✅ Limon asidik bir yapıya sahiptir, göz yüzeyini bozar gözyaşı düzenini etkiler. Göze hiçbir faydası yoktur. Kızarıklık yanma batma yapar.
Gözleri kaşımak kısa dönemde daha çok kaşıntıya ve göz tahrişine neden olur. Ama daha önemlisi uzun dönemde korneanın yumuşamasına ve körlüğe kadar gidebilecek görme kayıplarına sebep olabilir. Özellikle çocukların kuvvetli ve sık göz kaşıması ileride keratokonus hastalığı için zemin hazırlar.
Göz Dokularına Zarar Verir
Gözleri kaşıma, mekanik olarak ayrıca göz dokularında zedelenmeye yol açabilir.
Göz Kuruluğu ve Çay Pansumanı
Siyah çay, frezya çayı ve lavanta çayı göz kuruluğunu hafifletmek ve gözü nemlendirmek amacıyla kullanılabilir. Bu çayların yatıştırıcı etkileri gözlerde irritasyonu ve duyarlılığı azaltır.
Enfeksiyon, apseye benzeyen kornea ülserinin altta yatan sebebi olabilir. Tedavi edilmezse kornea ülseri ağır görme kaybına neden olabilir. Daha ciddi göz enfeksiyonları gözün daha derinlerdeki iç kısımlarına girerek endoftalmi gibi görmeyi tehdit eden rahatsızlıklar yaratabilir.
Keratitin belirtileri arasında kızarmış gözler, ağrı ve tahriş, bulanık görme, ışığa duyarlılık, gözleri açamama ve gözden akıntı gelmesi bulunur. Tedavi edilmeyen keratit semptomları daha da kötüleşebilir, bu yüzden erken teşhis ve tedavi çok önemlidir.
Bunlardan biri de bahar aylarında sık görülen mevsimsel göz alerjisidir. Göz alerjisi özellikle gözlerde yaşarma, kızarıklık, kaşınma gibi belirtilerle ortaya çıkar. Öyle ki; bahar aylarında her 100 kişiden 25-30'u mevsimsel göz alerjisi problemi yaşar.
ALERJİK GÖZÜN TEDAVİSİ İÇİN İLAÇLARDA GEREKLİDİR
Hastaları rahatsız eden kaşıntı, batma, sulanma, yanma, kızarıklık şikayetleri için anti alerjik göz damlalarından faydalanılır. Ayrıca suni gözyaşı damlalarının kullanılmasında hastaları rahatlatır. Bu damlaların soğuk olarak kullanılması daha etkili olmaktadır.
Ağaç polenleri daha çok Şubat-Mayıs, ot polenleri Mayıs-Haziran aylarında, yabani ot polenleri ise yaz ortasından sonbahara dek yakınmalara neden olur. Sabah saatlerinde havadaki polen miktarı genellikle daha fazladır. Yağmurlu günlerde havada uçuşan polen miktarı azaldığından polen alerjisi olan kişiler rahat eder.
Blefarit Nedeniyle
Tıkanmış olan yağ bezleri, demodex akarları ya da bakteriyel nedenlerden dolayı oluşabilir. Kirpik diplerinin tahriş olmasına neden olan blefarit, aynı zamanda kirpik diplerinde kaşıntı gibi rahatsız edici durumların ortaya çıkmasında da etkilidir.
Kuru cilt yani kserozis, egzama (Atopik dermatit, sedef hastalığı, uyuz, parazitler, yanıklar, yara izleri, böcek ısırıkları ve kurdeşen gibi cilt koşulları kaşıntıya neden olabilir.
İlaç tedavisinde antihistaminikli ve kortizonlu göz damlaları kullanılır. Bu süreçte herhangi bir şikayet oluştuğunda hastanın göz doktoru tarafından görülmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri