Göz görmeyince gönül katlanır. Göz görür, gönül çeker. Göz odur ki dağın arkasını göre,akıl odur ki başa geleceği bile. Gözün ile görmediğini söyleme.
Veri tabanında tespit edilen deyimlerden gözünü dört açmak, gözünden kaçmak/kaçırmamak, gözü (birinin, bir şeyin) üzerinde olmak, göz kesilmek, göze çarpmak, gözlüye gizli olmamak, dört gözle bakmak, deyimleri bu kategori içinde değerlendirilebilir.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır.
Eski Türkçe köz “görme organı” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kör- “görmek” sözcüğünden türetilmiştir.
Atasözü Ağacın kurdu içinde olur.
İlgili 35 soru bulundu
Minare de doğru, ama içi eğri - Vikisözlük.
Davulun sesi uzaktan hoş gelir kelime grubu da yaygın olarak kullanılan atasözlerimizden bir tanesidir. Anlam bakımından bir durumu daha iyi anlatmak için kullanılır. Davulun Sesi Uzaktan Hoş Gelir Atasözünün Anlamı Nedir? Davulun sesi uzaktan hoş gelir atasözü, zor bir durumun uzaktan kolay görünmesini anlatır.
Çeşm kelimesi Osmanlıca olarak bilinen ve göz anlamına gelen bir kelimedir.
Gözde hem çok beğenilen hem de seçkin anlamına gelir. Göz sözcüğünün diğer anlamı yöntem ve bakış açısıdır. Kötü gözle bakmak ise beğenmemek ve tasvip etmemek demektir.
ayn / عين (Çoğulu: A'yan-A'yun-Uyûn) Göz.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir. Çivi çiviyi söker ve denize düşen yılana sarılır sözü de sık sık kullanılır.
Göz gezdirmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Deyim. [1] Bakışları birbiriyle karşılaşmak. Bakışmak.
Deyimler ayrı yazılır: akıntıya kürek çekmek, çam devirmek, çanak tutmak, gönlünden geçirmek, göz atmak, kulak asmak, kulak vermek, çantada keklik, devede kulak, yağlı kuyruk, yüz görümlüğü vb.
Sonbahar kelimesinin 3 adet eş anlamlı kelimesi bulunuyor. Bunlardan en bilineni ve en sık kullanılanı ise sonbahardır. Sonbahar kelimesi, şiirlerde ve şarkılarda çoğunlukla "güz" olarak kullanılıyor. Bunların yanı sıra hazan ve payiz kelimeleri de güz ile eş anlamlı kelimeler olarak biliniyor.
Göz kelimesi Türkçe'de "görmek" anlamına gelir. Eski Türkçe köz sözcüğünden evrilmiştir. Eski Türkçe sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan kör- veya *köri- "görmek" fiilinden +Iz2 sonekiyle türetilmiştir.
Cevap: Göz kelimesininin zıt anlamlısı yoktur. → Göz, görme işlevini sağlayan organımızın adıdır. Anlamca zıttı olan bir kelime bulunmadığından zıt anlamlısı yoktur.
huri'l-in / hûri'l-în.
Göz önüne getirmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: zihinde canlandırmak, tasarlamak.
Göze ak düşmesi
Hastalığın, gözleri devamlı kapatmak ve göze ışığın hiç girmemesi sonucu oluştuğu belirtilir. Sedefin içindeki inciyi sevgilinin inci dişleri uğruna akıttığı gözyaşı damlasına benzeten şair, incinin yağmurlarla oluşuyor olmasından hare- ketle adı geçen hastalığa da işaret etmektedir.
Başa gelen çekilir atasözü ise yaşanılan olumsuz durumlara karşı tevekküllü olmak gerektiğini belirtmektedir. Başa gelen çekilir atasözü ile bazı kişiler ne kadar felaket ve kötü durumlar yaşarsa yaşasınlar sabırlı olmaları gerektiği de anlatılır.
- Atasözleri cümle olabilirken deyimler genellikle söz ya da sözcük grubu olarak geçer. - Atasözleri tüm zamanlar için ve herkes için geçerlidir. Öğüt verme ve uyarı özelliği taşır. - Deyimler herhangi bir durumu anlatmak için geçerlidir.
Davul dengi dengine diye çalar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri