Meibomian bezler yani kirpik dibi yağ bezleri iyi çalışmadığı durumlar da kirpikler de kepeklenme, renk değişikliği ve kirpik dökülmesi izlenebilir. Ayrıca demodex denen parazitler de kirpik diplerine yerleşerek dışkıları ile kirpikler de tipik olan silindirik kepeklere sebep olurlar.
Tedavide en önemli husus göz kapağının temizliğidir. Kirpik dipleri bebek şampuanı ile yıkanmalıdır. Bir el havlusu yardımıyla kapaklar üzerine uygulanan sıcak pansuman, kepeklenme ve yağlı akıntıları gidermede oldukça faydalıdır.
Her insanda cilt yüzeyinde bazı insanlarda ise bakteriler kirpik diplerinde çoğalırlar. Kirpik diplerinde büyük sayıda bakterilerin oluşması kepeğe benzer kabuklanmaya ve kirpik diplerinde kızarıklık hafif ödemlenmeye neden olur.
Kirpik dibi iltihabının tedavisinde düzenli olarak günlük sıcaknemli kompresi takiben göz kapağına ve kirpik diplerine yapılan hafif bir ovalama ile kirpik dibinin temizlenmesi önemlidir. Bu sıcak kompres 5 dakika boyunca uygulanmalı ve çam ağacı ekstresi içeren özel şampuanlar ile kirpik dibi temizlenmelidir.
İlgili 39 soru bulundu
Kirpik diplerinde yağ salınımını sağlayan bezler olduğu için bu bezlerin kanalları blefarit durumunda tıkanabilmektedir. Kirpik diplerinde yağ salınımına neden olan bezler tıkanırsa hastada kuru göz semptomları olur. Bu yüzden tedavide kuru göze yönelik tedavilerinde kirpik dibi temizliğine eklenmesi gerekir.
Yağ bezleri salgısının bozulması ve bakterilerin salgıladığı toksinler sebebiyle; sulanma, kaşıntı, batma, yanma, kızarıklık, kapaklarda şişlik, kirpiklede kepeklenme ve çapaklanma olur.
Kirpik dibi iltihabına ne iyi gelir? Yukarıda tedavisini anlattığımız kirpik dibi iltihabında ek olarak yağ salgısını düzenleyen omega-3 iyi gelir, bu amaçla bol omega-3 içeren somon benzeri balıkları tüketmek ya da omega-3 tabletleri almak işe yarar. Ayrıca kirpik dibi temizliği amaçlı ürünlerden yararlanabiliriz.
Yağ tabakanın tıkanan meibom yani kirpik dibi bezlerinin iyi çalışmaması sonucunda salgılanamaması, kısa dönemde hızlı su tabaka buharlaşması ile kuru göze sebep olurken, uzun dönemde bu bezlerin tamamen tahrip olması sonucunda, hep rahatsız, kızarık, yanan batan çok ciddi göz kuruluğuna sebep olabilmektedir.
En sık nedenleri arasında cilt hastalıkları veya bakteriyel infeksiyonlar yer alır. Cildin yapısını bozan, kurumaya sebep olan akne rosesea (gül hastalığı), egzema, atopik dermatit gibi cilt hastalıklarında kirpik dibinde yer alan yağ kanallarının işlevi bozulur.
Şişlik, göz kapaklarının normalden daha kalın veya şişkin görünmesine neden olabilir. Göz kapaklarında pullanma veya pullanma: Blefarit, göz kapaklarının kenarında ciltte pullanma veya pullanma oluşumuna yol açabilir. Bu durum genellikle ölü cilt hücrelerinin birikmesi ve kabuklanmasıyla ilişkilidir.
Göz kapaklarında egzama oluştuğunda, doktorunuz göz kapağı derisinin hassaslığını ve inceliğini göz önünde bulundurarak kaşıntıyı yatıştırmak için kortizonlu bir krem reçete edebilir. Göz kapaklarında kortizon tedavisi, çok sıkı bir şekilde uyulması gereken bir reçetedir.
Göz Kapağı Egzaması Neden Olur? Bazı makyaj malzemeleri markaları, parfümler, havadaki alerjenler, kontakt lens suları ve yapay kirpikler göz egzaması rahatsızlığına neden olur. Bu nedenlerin dışında dermatit ve sistemik eritem gibi diğer otoimmün bozukluklar da göz egzamasına yol açar.
Vazelin kirpikleri kaplayarak onları nemlendirir ve daha dolgun gösterir bu nedenle bazı kişiler kirpiklerinin daha sağlıklı görünmesini tercih eder. Ancak kirpiklerin uzamasını veya güçlenmesini istiyorsanız vazelin yerine kirpik bakım yağları kullanabilirsiniz.
Göz kapakları düzenli olarak temizlenmelidir. Ilık ve ıslak kompresle kabuklar yumuşatılırsa daha iyi sonuç alınır. Küçük ve temiz bir havlunun sıcak suyla ıslatılıp sıkıldıktan sonra 5-10 dakika göz kapaklarının üzerinde tutulması faydalıdır. Havlu soğudukça sıcak suyla tekrar ıslatılarak sıcak kalması sağlanabilir.
Blefarit kronik bir durumdur. Bu nedenle uzun süreli tedavi gerektirir. Tedavinin ilk ve en önemli basamağı kapaklara birkaç dakika süreyle sıcak pansuman uygulanması ve kapak kenarlarındaki yağlı birikimlerin gözkapağı şampuanlarıyla uzaklaştırılmasıdır.
Kirpik dökülmesi vitamin eksikliğinde de yaşanabilir. Özellikle B vitamini eksikliği kirpik dökülmesine sebebiyet vermektedir. Yetersiz ve dengesiz beslenme de vitamin eksikliklerine neden olmaktadır.
Göz kuruluğunun en temel nedeni gözyaşının yeterli miktarda salgılanamamasıdır. Gözyaşı korneayı besleyerek yüzey epitelini nemlendirir. Böylece, kornea pürüzsüz bir optik yüzey haline gelir. Göz sağlığının korunması için gözyaşının biyokimyasal içerik açısından istenilen kalitede olması gerekir.
Arpacık akut ve pürulan bir kapak inflamasyonudur. Kirpik dibindeki bezlerin blokajı ve enfeksiyonu neticesinde oluşur. Kapak üzerinde hassas, kızarık, sivilceye benzeyen abse tarzında bir şişlik yapar. Çoğu zaman kendiliğinden iyileşir ya da iltihap kirpik diplerine yakın bir bölgeden dışarıya boşalır.
Kirpik dibi iltihabına Blefarit denir. Kirpik diplerinde kronik kaşıntı , pullanma ve kirpiklerde dökülme ile seyreder. İki tiptir ; bir tipi mikrobik Stafilakoklara bağlı , diğer tipi seboreik tip kirpik diplerindeki yağ metabolizması bozukluğuna bağlıdır . Kirpik dibi hijyeni çok önemlidir .
Aktardan aldığınız papatya çayını sıcak suda 5 dakika kaynatın ve oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Ardından temiz bir pamuk yardımıyla enfekte olan bölgeye uygulayın veya göz banyosu yapın. Ancak herhangi bir irritasyon veya rahatsızlık duyarsanız devam etmeyin ve gözlerinizi ılık suyla durulayın.
Gözde çapaklanma, kızarıklık, sulanma, şişlik, ağrı ve yanma konjonktivit belirtilerindendir. Konjonktivit belirtilerinin ortaya çıkması durumunda en kısa zamanda göz hekimine başvurulmalıdır. Konjonktivit, göz hekimleri tarafından önerilen farklı göz damlaları ve bazen de sistemik ilaçlarla tedavi edilmektedir.
Göz kaşıntısı ve sulanması için evde uygulayabileceğiniz yöntemler arasında; ılık su, yeşil çay, patates, elma sirkesi, salatalık, aloe vera, tuzlu su ve çemen tohumu yer alır. Bu sayılan besinleri deneyerek gözlerinizin kaşıntıdan kurtulmasını sağlayabilirsiniz.
Zeytinyağının içindeki bileşenler gözdeki nem dengesini düzenlemeye yardımcı olabilmektedir. Sızma zeytinyağı parmaklara damlatılarak hafifçe masaj yaparak göz kapaklarına günde 1-2 kez uygulanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri