Gözümüzde bulunan ince kenarlı göz merceğimiz yapısı gereği üzerine gelen ışığı odak noktasına doğru kırar . Dolayısıyla yakındaki cisimlerden büyük açılar ile gelen ışınlar için mercek , kırıcılığını artırmak için kalınlaşır.
Kornea kalınlığında incelme.
Miyop ilerledikçe ortalama 570-580 mikron kalınlığında olan göz ön merceği kalınlığı miyop ilerledikçe azalır 470-480 mikron civarına düşer.
Göz merceği, cisimlere olan yakınlığı ya da uzaklığına bağlı olarak incelir ya da kalınlaşır. Göz merceğinin incelmesi ya da kalınlaşması kirpiksi kaslar ile kontrol edilmektedir. Yakın olan bir cisme bakıldığında göz merceği kalınlaşır. Uzak olan cisme bakarken ise incelir.
Buna göz uyumu denir. Uzağa göz uyumunda; uzaktaki cisme bakarken gözdeki halkasal kirpiksi kaslar gevşer, merceğin etrafındaki asıcı bağlar gerilir ve özellikle göz merceğinin ön yüzeyi düzleşir.
Yakındaki cisme bakarken şekilde de gördüğümüz gibi göz merceği kalınlaşır, bombeleşir de deriz. Merceğin kalınlaşması için asıcı bağların gevşemesi gerekir. Kirpiksi cisim kasılır, göz bebeği ise küçülür.
İlgili 25 soru bulundu
Göz merceğimiz saydam ve ince kenarlı mercektir. Göz merceği gözümüze gelen ışığı kırarark görüntünün ağ tabakaya ters olarak düşmesini sağlar.
Göz içi mercekler, özellikle katarakt sebebiyle gözün doğal merceğinde geri dönüşü olmayan bozulmalarda kullanılır. Farklı görme bozukluklarında da yakın-uzak, yakın-orta-uzak gibi mercekler kullanılabilir. Ameliyat sırasında doğal mercek çıkarılarak yerine yapay bir mercek yerleştirilir.
Gözümüzde bulunan ince kenarlı göz merceğimiz yapısı gereği üzerine gelen ışığı odak noktasına doğru kırar . Dolayısıyla yakındaki cisimlerden büyük açılar ile gelen ışınlar için mercek , kırıcılığını artırmak için kalınlaşır.
Hastanın astigmatı kornea tabakasına bağlı ve düzenli yapıda ise katarakt ameliyatı sırasında torik göz içi mercek uygulaması yapılmaktadır. Bu merceklerle yüksek astigmat tedavisinde oldukça başarılı sonuçlar alınmakta, 6 numaraya kadar astigmat düzeltilebilmektedir.
Hipermetrop göz gençlik çağlarında gözün merceğinin ilave kırıcılığının desteğiyle uzağı net görebilirken yakını görmekte zorlanır. 40 yaşından sonra ise hipermetrop gözler hem uzakta hem yakında gözlüğe daha fazla ihtiyaç duyarlar. Hipermetrop gözlerde kırıcılığı arttıran + numaralı camlar kullanılır.
*Kirpiksi cisim, göz merceğini sert tabakaya bağlar, kasılması ile göz merceğinin kalınlığı değiştirilir. *Bu sayede ışınların sarı benek üzerinde odaklanması sağlanır.
Katarakt ameliyatının ilk saatlerinde bulanık görme olması normaldir. Ameliyatta kullanılan ilaçlar ve ışıklar nedeni ile ilk birkaç saat görme bulanıktır. Daha sonra bir miktar kornea ödemi oluşur, buda bir iki gün görme bulanıklığı yapabilir.
Yaşımız ilerledikçe korneal kollajen kalınlaşır ve sertleşir. 40 lı yaşlardan sonra sağlıklı kişilerde keratokonus bulgularında ilerleme olmaması bu nedenledir. Benzer bir durum şeker hastalarında (Diabetes Mellitus) görülür. Genç diabetli hastalarda bu nedenle keratokonus bulgularında ilerleme olmaz.
Lazerle korneanın çizilmesi olarak bilinen lazer cerrahi yöntemi, 40 yaş üstü, gözlük kullanmak istemeyen, miyop, hipermetrop ve asigmatı olan hastalarda uygun bir yöntemdir. Damla anestezi ile işlem gerçekleştirilir ve hasta hemen sosyal hayatına geri döner. Eşlik eden kırma kusurları da aynı seansta düzeltilebilir.
Üzerine gelen ışınları dağıtıcı özelliğe sahip olan merceklere kalın kenarlı mercekler denir. Kalın kenarlı merceklerde asal eksene paralel gelen ışınlar, uzantıları bir noktadan geliyormuş gibi mercekten kırılır. Kırılan ışınların uzantılarının kesiştiği bu nokta kalın kenarlı merceklerin odağıdır.
Bir merceğe gelen ışın merceğe girerken ve mercekten çıkarken olmak üzere iki defa kırılır. Işınları toplayacak şekilde kıran merceklere ince kenarlı mercek, dağıtacak şekilde kıran merceklere kalın kenarlı mercek denir.
Astigmat tedavisi için en yaygın ve basit tedavi yöntemidir. Gözlük takmak, astigmat derecesini etkilemez. Gözlük kullanılmazsa net görüş olmaz ama gözlük ilerleme ya da düşmeye yol açmaz.
Kontakt lensler temiz ve kuru avuca yerleştirilir, üzerine birkaç damla günlük temizleme solüsyonu damlatılır. Her birinin ön ve arka yüzeyi serçe parmağıyla nazikçe ovuşturulur. Solüsyon ile iyice durulandıktan sonra kutusuna yerleştirilir.
Astigmat sorunu bulunan kişiler gece ışıklarını doğru bir şekilde algılayamazlar. Gözün kornea tabakasındaki düzensizliğe bağlı olarak göze gelen ışık farklı açılarda kırılır. Işığın düzgün kırılmaması gece ışıklarının çizgi veya yıldız şeklinde görülmesine neden olur.
Miyopinin düzeltilmesinde kalın kenarlı –içbükey(konkav)- mercekler kullanılır. Bu mercekler göze gelen ışınların yayılmasını sağlayarak, görüntünün retinada net bir şekilde oluşmasını sağlarlar. Bu amaçla kontakt lensler de kullanılabilir.
Miyopinin düzeltilmesinde kalın kenarlı, içbükey(konkav) mercekler kullanılır. Bu merceklerle göze gelen ışınlar kırılır ve görüntünün retinada net bir şekilde oluşmasını sağlarlar.
Bir eksende kırıcılık gücü yeterinden az ise hipermetrop astigmat, Bir eksende yeterinden fazla ise miyop astigmat denir. Miyop göz bozukluğu olanlar uzağı kötü görürken Hipermetrop göz bozukluğu olanlar yakını daha kötü görür. Astigmat göz bozukluklarında uzak ve yakın aynı derecede kötü görünür.
Hayır akıllı mercek ömür boyu gözde kalabilmektedir ve değişimi zorunlu olmadıkça gerekmemektedir.
Katarakt yani hastanın gözünün içinde görüntü odaklamasını sağlayan doğal merceğinin ömrü 65-75 sene arasıdır.
Mercek kaymasının belirtileri şunlardır: görme yetisinde bozulma, görme alanında bozukluklar, çift görme, görme alanında deformasyonlar ve görme alanında bulanıklık. Bu belirtilerin fark edilmesi halinde, hiç vakit kaybetmeden doktorunuza başvurulması çok büyük öneme sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri