- Zabıt kâtibi, mübaşir, teknisyen, işaret dili tercümanı, şoför, aşçı ve hizmetli unvanları için 35 yaşını bitirmemiş olmak, (1 Ocak 1987 ve sonrası doğumlu olanlar sınava müracaat edebilecektir.)
Katip olmak isteyenlerin öncelikle lise veya dengi okul mezunu olmaları gerekmektedir. Mezuniyet sonrasında, KPSS sınavına girerek yeterli puanı almaları gerekmektedir. Yeterli puanı alan adaylar, Adalet Bakanlığı tarafından yapılan sözlü ve/veya uygulamalı sınava girmek için hak kazanırlar.
Zabıt katipliği alımı Adalet Bakanlığı tarafından her yıl Mart ayı içerisinde gerçekleşir. Başvuruda bulunan adaylar KPSS puan türüne ve Adalet Bakanlığı Memur Atama ve Sınav Yönetmeliğindeki şartlara göre işe alınır. Zabıt katipliği alımı Adalet Bakanlığı tarafından yapılır.
Adalet Bakanlığı tarafından Nisan 2023 te yayımlanmış olan ilana göre 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesi kapsamında, adalet komisyonlarınca yapılacak uygulamalı ve/veya sözlü sınav sonucuna göre Zabıta katibi alımı gerçekleştirilecek.
İlgili 37 soru bulundu
Katip Ne Kadar Maaş Alır? Katip olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Katip maaşı 2023 verilerine göre ortalama 23.500 TL civarındadır.
Her hâlükârda, adayların yazmış olduğu metinlerdeki yanlış yazılan kelime sayısının aynı metinde yer alan toplam kelime sayısının yüzde kırkından fazla olması veya iki ve üzeri satır ya da toplam 14 ve üzeri kelime atlanması hâlinde, aday başarısız sayılacaktır.
Hükümlüler, kamu haklarından mahrum olanlar, sağlık sorunu olanlar, yaş şartını karşılamayanlar ve diğer koşulları yerine getiremeyenler zabıt katipliği pozisyonuna başvuru yapamazlar.
- Zabıt kâtibi, mübaşir, teknisyen, işaret dili tercümanı, şoför, aşçı ve hizmetli unvanları için 35 yaşını bitirmemiş olmak, (1 Ocak 1987 ve sonrası doğumlu olanlar sınava müracaat edebilecektir.)
Başvurular e-Devlet üzerinden yapılacak olup, adaylar 25 Nisan 2023 – 11 Mayıs 2023 tarihleri arasında saat 23:59:59'a kadar https://www.turkiye.gov.tr sitesi üzerinden giriş yaparak, “Adalet Bakanlığı İş Başvurusu” ekranını kullanarak başvuruları gerçekleştireceklerdir.
Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) girerek en az 70 ve üzeri bir puan almaları gerekir. Katip adaylarının, sicillerinin temiz ve sabıkasız olmaları şartı vardır. Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen sözlü ve klavye sınavına da girmeleri gerekir. Bu sınavı başarı ile geçenler, katip olmaya hak kazanırlar.
Zabit katipleri, genellikle üniversitelerin hukuk fakültelerinden veya ilgili meslek yüksekokullarından mezun olurlar. İlgili bölümden mezun olanlar, daha sonra Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile zabit katipliği kadrolarına başvurabilirler.
Klavye sınavında başarılı olmak üzere 3 dakikada en az 90 ve üzerinde net kelime yazmak gerekir. Ayrıca metni yazarken anlam bütünlüğüne dikkat etmeniz ve hata oranınızın %40'tan daha düşük olması gerekmektedir.
Zabıt katipleri, yazı işleri müdürlüklerine bağlı olarak çalışırlar. Devlet memuru oldukları için hangi bölümden mezun olursa olsunlar, KPSS'ye girmek zorundadırlar.
- Öncelikle adalet ile ilgili lise veya önlisans üzerinden bir eğitim almak gerekir. - Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti bünyesinde gerekli şart ve koşullar üzerine evraklar hazırlanmalıdır. - Lisans mezunları için KPSS P3 puanı, ortaöğretim mezunları adına ise KPSS P93 puanı gerekir.
Adalet Bakanlığı'nın Memur Sınav-Atama ve Nakil yönetmeliğinde yapılan değişiklikle bazı personel için memurlukta 35 yaş sınırı kalktı.
Bir önceki ilana baktığımızda neredeyse tüm Türkiye için alımların yapıldığı görülmekte olup taban KPSS'nin 70,000 ile 70,900 arasında kapattığı görülüyor.
Bakanlıkta çalışmak isteyen adaylarda KPSS şartı aranmazken alımlar, yazılı ve sözlü sınavla olacak. Başvurular ise 10-16 Kasım tarihlerinde ÖSYM üzerinden yapılacak. Geç başvuru tarihi ise 24 Kasım 2022 olarak açıklandı. Peki, Adalet Bakanlığı 2022 memur alım şartları neler, sınav ücreti ne kadar?
Zabıt Katibi Kaç Yıl Okur? Zabıt Katibi olmak için üniversitede 2 yıl eğitim alınmalıdır. Ancak Adalet Meslek Lisesi mezunları da Zabıt Katibi olarak görev yapabilmektedir.
Katip olmak için lisede 4 yıl eğitim alınmalıdır. Liseden mezun olduktan sonra KPSS ile Adalet Bakanlığının yaptığı sözlü ve uygulamalı sınavlara girmek gerekir. Sınav süreci, hazırlık ile birlikte ortalama 1-2 yıl sürmektedir.
Kura yöntemi ile belirlenen metinden üç dakikada yanlışsız ve tekrarsız en az doksan kelime yazmak şartı, vuruş hesabı yapılmadan üç dakikada yanlışsız olarak en az doksan kelime olup, adayların uygulamalı sınavda en az doksan kelime yazıp yazmadıkları tespit edilirken; verilen metne sadık kalınıp kalınmadığına, yanlış ...
Kura yöntemi ile belirlenen metinden üç dakikada yanlışsız ve tekrarsız en az doksan kelime yazmak şartı, vuruş hesabı yapılmadan üç dakikada yanlışsız olarak en az doksan kelime olup, adayların uygulamalı sınavda en az doksan kelime yazıp yazmadıkları tespit edilirken; verilen metne sadık kalınıp kalınmadığına, yanlış ...
4- Adayların metinlerde yer alan imla kurallarına (Büyük küçük harf, paragraf başı, nokta gibi) riayet etme zorunluluğu bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri