Zaman zaman kan damarlarında pıhtı ve kolesterol birikmesi olabilir. Ancak bu durum sürekli olmadığı sürece kendiliğinden normale dönme eğilimi gösterir. Sürekli olarak kolesterolün yüksek olması gibi durumlarda ise damarlar kalınlaşarak esnekliğini kaybetmeye başlar. Bu durum ise damar sertleşmesi olarak tanımlanır.
Damarların belirgin görünümü için öncelikle vücut yağ oranımız önemlidir. Nitrattan zengin besinler, L-Arginin içeren besinler, NOX Supplementleri ve Kreatin bu görünüme katkı sağlayabilirler. Tüm bunlara ek olarak antrenman öncesinde ve antrenman esnasında tüketilen su miktarı da bir o kadar önemlidir.
Balon anjiyoplasti, ince yapıda ancak basınca dayanıklı olarak üretilen özel kateterler yardımı ile yapılır. Tıkanmış ya da daralmış bölgeye yerleştirilen kateter şişirilir. Adeta bir balonu andıran kateter, damarın genişlemesini, tıkanıklığın parçalanmasını ve bölgedeki kan akışının rahatlamasını sağlar.
Dengeli ve düzenli beslenin, özellikle Akdeniz mutfağını tercih edin. Glisemik indeksi yüksek olan şekerli ve yağlı gıdalardan uzak durun. Günde 25-30 dakikalık yürüyüşler yapın veya yüzün. Damar sağlığı için risk oluşturan; sigara, yüksek tansiyon ve kolesterol gibi faktörleri ortadan kaldırmaya çalışın.
Cilt altında yeterince yağ olmaması, egzersiz ve özellikle de ağırlık kaldırma, el ve koldaki damarları daha da belirgin hale getirebiliyor. Egzersiz ve ağırlık çalışma ile kol kaslarımız sertleşir ve çapları genişler. Bu da damarları cilt yüzeyine doğru iter ve daha belirgin hale getirir.
İlgili 37 soru bulundu
Kişinin bağışıklık sisteminin, vücuttaki kan damarlarına saldırması sonucuyla ortaya çıkar. Bir enfeksiyondan, kullanılan bir ilaçtan ya da başka bir hastalıktan dolayı vaskülit ortaya çıkabilir. Vaskülit, kan damar duvarlarının hasara uğramasına, incelmesine ve zayıflamasına yol açmaktadır.
Damar yatağında kan kolaylaştırılmış bir iletim dalgası ile taşınır. Damarların yenilenmesi sadece bölgesel hücreler ile değil kan dolaşımında kemik iliğinden salınan “Endotelyal progenitör hücreler” ile de desteklenir.
Bol miktarda lif içeren meyve ve sebzeler de damarları korumak için önemli besin kaynaklarındandır. Özellikle brokoli, ıspanak, lahana, havuç ve turpgiller gibi sebzeler, antioksidanlar ve flavonoidler açısından zengindir ve kan basıncını düşürerek damarlardaki tıkanıklık riskini azaltır.
Düzenli spor ve egzersiz yapılmasıyla birlikte, kalpteki kılcal damarların sayısı artmaktadır. Kılcal damarların artmasıyla koroner kanlanma artmakta ve kan akışının yavaşlamasıyla meydana gelen birtakım komplikasyonların oluşumuna karşı direnç oluşmaktadır.
Sağlıklı bir atardamar elastik yani esnek yapıdadır. Zaman içerisinde atardamar duvarının iç kısmında, başlıca kolesterolden oluşan parçacıklar birikerek aterom plağını oluştururlar. Bu plaklar, atardamar duvarının esnekliğini kaybetmesine ve damar duvarının sertleşmesine neden olur.
Kolestrolü yüksek olan kişilerde görülen damar sertliği tedavisinde kolestrol düşürücü (statinler) ilaçlar tercih edilir. Benzer şekilde yüksek tansiyon hastalarında ise tansiyon düşürücü (antihipertansif) ilaçlar kullanılır. Ayrıca kan şekeri yüksekliği olan hastalar ise diyabete yönelik ilaç tedavisi uygulanmaktadır.
Damar genişlemesi; damarlar yoluyla gönderilen kan miktarının artan kan basıncı nedeniyle birikerek damarların genişlemesine sebep olan durumdur. Genişleyen damarlarda damar yoluna aşırı yük binmesinden dolayı çatlaklar oluşabilir, damarlarda patlamalar meydana gelebilir.
İnsan doğumundan ölümüne kadar kan akışı devam eder ve kesintiye uğramaz. İnsan vücudunun bu sistemi kusursuz bir şekilde işler. Ancak birtakım nedenlerden dolayı damar çeperlerinde pıhtı ve kolesterol birikmesi damarda kalınlaşmaların oluşmasına sebep olur.
Ellerdeki damarların genişlemesi ve varis gibi algılanmasındaki asıl etken ilk etapta yaşlılık olup, yaşlanmaya bağlı olarak cilt kalınlığının azalması ve yine aynı şekilde cilt altında bulunan yağ dokusunun bir müddet sonra tamamen yok olması normalde oldukça ince olan venleri daha kolay görülür hale getirmektedir.
Damarları bakan bir kişide göz ve kan arasına yansıyan renkleri bloke edecek bir filtre konulduğunda, algılanan renk değişecektir, insanlarda bu renk filtresi cilttir ve buna bağlı olarak damar yeşil olarak görülür. Aslında renk değişikliğini belirleyen oksijene demir miktarı ve karbondioksit miktarıdır.
Özellikle otuzlu yaşlardan sonra sigara veya alkol gibi zararlı alışkanlıkları olanların sarımsak ve limon suyu kürünü sıkça yapmaları gerekiyor. İşte faydaları: Bu kürün en önemli faydalarından biri, bütün damar iltihaplarını tedavi eder. Tıkanan damarları açar, damar sertliklerini ve hipertansiyonu engeller.
Zeytinyağı vücudumuzdaki Ana damarlarımızda ve kılcal damarlarımızda kireçlenmeyi de önlemektedir. Bu nedenle de damar sertliğini de önlemektedir. Ayrıca dolaşımdaki kanda kolesterol (yağımsı madde) ve lipit parçacıklarının-taneciklerinin oluşmasını da önlemektedir.
Günümüzde kılcal damar tedavisi lazer ve ışık tedavileriyle etkili ve başarılı bir şekilde yapılmaktadır. 4D Lazer, KTP Lazer ve IPL uygulaması sık kullanılan yöntemler arasındadır. Uygulama sırasında kılcal damar boyunca lazer ışını uygulanır. Lazerle kılcal damar tedavisi, ince kılcal damar çatlamasında kullanılır.
Bazı insanlarda kolesterol ve trigliserid oranı kanda yükselebilir. Bu gibi durumlarda da damar genişlemeleri oluşur. Damar genişlemeleri genetik etkenler ile ortaya çıkmaktadır. Günümüzde hareketsiz yaşam ve düzenli egzersiz yapmamak nedeni ile damar genişlemeleri oluşuyor.
Kalp damarı tıkanıklığı iki yöntemle açılır. Birinci yöntem pıhtı eritici ilaçların damar yoluyla verilmesi. Başarı şansı düşük olduğu için, acil anjiyo laboratuvarı ve ekibinin olmadığı durumlarda yapılır. İkinci ve etkin yöntem ise tıkanan damarın acil kalp anjiyosuyla belirlenip anjiyoplasti ve stentle açılması.
Sarımsak; damarların genişlemesini sağlar, kanın akıcılığını artırır, dolaşımı hızlandırır, damar içi pıhtılaşmaları engeller ve kalp krizi ya da felç geçirmeye neden olacak damar tıkanıklıklarını önler. Ayrıca, kalbi besleyen koroner damarları genişletir, kalp kasını güçlendirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri