Gün içinde cep telefonu ve bilgisayar gibi cihazların uzun süreli kullanımı, göz kuruluğunun en yaygın görülen nedenleri arasında yer alır. Bilgisayarda çalışırken farkında olmasak da göz kırpma sayısı ciddi oranda azalır. Göz kırpma sıklığının azalması gözün nemlenmesini engelleyerek göz kuruluğuna neden olur.
Sjögren sendromu (okunuşu “Şögren sendromu) (kuruluk sendromu) kuru ağız ve kuru göz bulgularına yol açan bir hastalıktır. Vücudu dışarıdan gelen enfeksiyon gibi zararlara karşı korumakla görevli bağışıklık sisteminin, düzgün çalışmayıp kendi organlarına zarar vermesi ile ortaya çıkan hastalıklardan biridir.
Polenler, toz, hayvan kepeği gibi alerjen maddelere karşı gözlerde kaşıntı, sulanma ve şişme belirtileriyle ortaya çıkabilir. Göz sulanmasının bir diğer en sık nedeni kuru göz hastalığıdır. Göz kuruluğunda gözyaşı yapısı bozulduğu için göz sürekli gözyaşı üretmeye çalışır, bu da göz yaşarmasına neden olur.
A vitamini eksikliği ile birlikte sadece göz kuruluğu değil, gece körlüğü ve korneada yumuşama gibi diğer göz problemleri de ortaya çıkabilir. Özellikle A vitamini açısından zengin besinlerin tüketimi ile bu eksiklik giderilebilmektedir.
Göz yüzeyindeki ağrı, batma, kızarıklık, kuruluk hissi, şikâyetleri yoğun şekilde yaşanır. Bunlara ilaveten görme düzeyi azalır, uzun vadede göz yüzeyinde yaralar, damarlanmalar, kalıcı lekeler oluşur. Görme düzeyi çok azalabilir. Göz kuruluğu tedavi edilmediği takdirde körlük riski bile vardır.
İlgili 17 soru bulundu
Göz kuruluğunun kendisi ciddi bir hastalık olarak görülmese de, tedavi edilmemesi durumunda göz sağlığı ve hastanın yaşam kalitesi olumsuz etkilenir.
Siklosporin damla, göz kuruluğunun altta yatan nedenlerinden göz yüzeyindeki iltihabı (inflamasyonu) tedavi ederek gözyaşını arttıran uzun süreli ve etkili bir tedavidir. Hastanın tedaviye cevabı yaklaşık 3 haftada ortaya çıkar. Bu ilacın etkili olabilmesi için en az 6 ay süreyle kullanılması gereklidir.
Göz kuruluğu, gözyaşlarının gözler için gerekli nemlendirmeyi sağlayamadığında ortaya çıkan yaygın bir durumdur. Gözyaşları birçok nedenden dolayı gözleri nemlendirmede yetersiz kalabilir. Yetersiz gözyaşları göz kuruluğuna sebep olabilirken, göz yaşının kalitesiz olması da yine kuruluğa sebep olur.
Kuruyemişler: Özellikle fındık, yer fıstığı, kaju, ceviz de sağladıkları vitamin, mineral ve omega-3 sayesinde göz yaşı için faydalıdırlar. Kabak çekirdeği de yüksek omega-3 içerir. Tohumlar: İçerdikleri omega-3 sayesinde keten tohumu ve chia tohumu gözyaşı kalitesini artırırlar.
Bitkilerin doktoru İbrahim Saraçoğlu, göz kuruluğunu iyileştirmek için haşlanmış karnabaharın suyunu içmenizi tavsiye ediyor. Ayrıca dereotu ve turp tüketiminin de göz pınarlarının sağlığını desteklediğini ifade eder. Zeytinyağı: Göz kuruluğuna zeytinyağı ilaç gibi gelecektir.
Gözyaşı üretimi ilerleyen yaşla birlikte azalma eğilimi gösterir. Bu nedenle göz kuruluğu 50 yaş üstü kişilerde daha sık görülür. Kadınlarda özellikle hamilelik, doğum kontrol hapı veya menopoza bağlı hormonal değişiklikler nedeniyle gözyaşı eksikliğine daha sık rastlanır.
Sjögren sendromu dışında şeker hastalığı, romatoid artrit ve sistemik lupus eritematozus gibi diğer otoimmün hastalıklar da göz kuruluğuna neden olabilir. Vücutta alerjik yanıtın oluşmasına neden olan maddeler alerjen olarak isimlendirilir.
Bulanık görme, göz kuruluğunun bir belirtisidir. Diğer göz kuruluğu belirtileri arasında göz yanması, gözünüzde bir şey varmış hissi yaratan göz kaşıntısı, göz kızarıklığı ve gözde ağrı bulunur. Göz kuruluğu bazen göz sulanmasına da neden olan göz tahrişine neden olabilir.
Gözyaşı bezlerinizden gelen sıvıların üretiminde azalma, gözyaşı zarının sağlamlığını bozarak; hızla parçalanmasına ve korneanın üzerinde, tahrişe ve görüş azalmasına neden olan kuru noktaların oluşmasına yol açar. Gözyaşının eksikliği, gözde uzun vadede ciddi problemlere; hatta nadir de olsa körlüğe yol açabilir.
Genellikle hastalarımızda kaşıntı, kızarıklık ve batma olsa da hiç şikayeti olmayan kişilerde de göz kuruluğu olabilir. Göz kuruluğu tedavisi aşama aşama yapılan uzun süreli bir tedavisidir. Bazen tedavi ömür boyu devam eder. Hekiminiz önermediği sürece göz kuruluğu tedavisine ara vermeyiniz.
Bulanık görmeye sebep olabilen nedenlerden bir diğeri de göz kuruluğudur. Gözün yüzeyindeki kayganlığın ve nemin azalması sonucunda ortaya çıkan göz kuruluğu kronik bir göz hastalığıdır. Gözde hafif derece batma hissi oluşturabileceği gibi tedavi olunmazsa gözde ciddi enflamasyonlara da neden olabilir.
Suni gözyaşı damlası, genellikle günde iki kere (sabah ve akşam) kullanılır; ancak kuruluğun şiddetine, gözde enfeksiyon olup olmamasına bağlı olarak, kullanım sıklığı değişir. Enfeksiyonun söz konusu olmadığı orta ve üzeri kuruluklarda tedavi için tek başına suni gözyaşı damlalarının kullanılması yeterli olabilir.
Göz yaşının yüzeyindeki yağ tabakası geri gelince kuruluk şikayetlerinde ciddi bir azalma ve iyileşme gözlenir. Tedavi, her iki göz kapağına özel bir jel sürüldükten sonra, cilt üzerine laser uygulamasıyla yapılır. Uygulama her iki göz için toplam 2 dakika kadar sürer.
Göz sulanmasının en yaygın görülen nedeni göz kuruluğudur. Göz kuruluğunda gözde yeterli miktarda su, tuz ve yağ bulunmadığından veya bunlar bir denge içerisinde olmadığından sürekli gözyaşı üretilmesi gerekir ve bu da sulanmayı beraberinde getirir.
Doktor tarafından başka şekilde önerilmedikçe, etkilenen göze gerektikçe veya günde 4 kez 1 ya da 2 damla uygulanır. Her tip kontakt lens ile birlikte kullanılabilir. Açıldıktan sonra 25°C'nin altında saklanmak koşuluyla 4 hafta içerisinde kullanılmalıdır.
Suni gözyaşı damlası kullanımına doktor kontrolünde ve doktorunuzun belirlediği periyotlara uyarak düzenli kullanmak göz kuruluğu hastalığınızın önüne geçecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri