Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Göz önünde tutmak (bulundurmak) deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Ku umĩnçe (Göz önünde) “her şey ortada, açık” anlamına gelen bu deyim belirtisiz isim tamlaması yapısındadır.
Göz önünde tutmak (veya bulundurmak) TDK sözlük anlamı şu şekildedir: herhangi bir durumun nasıl bir sonuca yol açacağını hesaba katmak, dikkate almak.
Gününü gün etmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
: Güvenmek, beğenmek.“O adamı gözüm tuttu benim.”
İlgili 45 soru bulundu
Bir kimseyi tanır gibi hissedilen durumlar için oldukça kullanışlı bir deyim vardır. Bu deyim gözü ısırmak deyimi olarak bilinir. Yani gözü ısırmak denildiği zaman o kişiyi veya o yeri hatırlama anlamı çıkar. Doğal olarak kişinin bir yeri veya kişiyi gözü ısırması sıkça karşılaşılan bir durumdur.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Göz dikmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar. Bu deyimin anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapmak mümkün değildir.
Bağrına basmak, bir kişiyi kabullenmek, olduğu gibi sevmek ve korumak gibi anlamlara gelen bir deyimimizdir. Bağrına basmak deyimi, kucaklamaktan gelmiştir. Kucaklamak, kucak açmak aynı zamanda kişiyi bağrına basmak ile aynı anlamı taşımaktadır.
Ağzından çıkanı kontrol edemeyen, uluorta konuşan, if- tira ve hakaret dolu sözler söyleyen insanları uyarmak için; “Dik- kat et, ağzınla sırtını kaşıyorsun!” denilir, devam ederse dayak yi- yeceği ihtimalinin yüksek olduğu hatırlatılırmış.
Canına tak etmek deyimi, sabrın tükendiğini gösteren deyimler arasında bulunmaktadır. Sabır ile ilgili anlamı bulunduğundan, günlük hayatta yaygın bir kullanım alanına sahip olmaktadır.
Atasözü [1] Kişi, her zaman gördüğü, yemeğe alıştığı güzel şeyleri unutamaz.
Göz altı, anlamına göre farklı yazılan bir kelimedir. Şüpheli kişi ya da kişileri gözetim altında tutmak anlamında kullanılıyorsa ''Gözaltı'' şeklinde yazılmalıdır. Kelime diğer anlamıyla kullanıldığı takdirde ayrı yazılmalıdır.
Göz hakkı deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Belli başlı durumları, olguları ve kavramları tanımlamak için kullanılan kalıplaşmış ifadelere deyim denir. En kısa deyimler genellikle 2 yada 3 kelimeden oluşur. Deyimler kalıplaşmış ifadeler oldukları için cümle içerisinde kelimelerin yerleri değiştirilmeden kullanılmalıdır.
Göze girmek deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Göz bebeği deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Deyim. [1] Birinin yanlışlarını, kusurlarını hoşgörü ile karşılamak.
[1] Her işten anlar. [2] Her işle uğraşır.
Nefesi kesilmek deyiminin anlamı ilk olarak hayran olmak ya da etkilenmek demektir. Nefesi kesilmek deyiminin bir diğer anlamı ise güçlükle soluk alacak duruma gelmek, soluğu durmak ve zor nefes almak anlamlarındadır.
Günlük hayatta sıklıkla kullanılan deyimlerden bazıları iki kelimenin birleşmesinden oluşur. Bu deyimlerden biri olan boşboğaz, çok uzun ve gereksiz konuşan kişiler için kullanılır. Kendisine verilen sırrı tutamayan ve en özel şeyleri bile herkesle paylaşan kişiler de boşboğaz olarak nitelendirilir.
Başı belada olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Büyük bir felaketle, sıkıntılı bir durumla karşı karşıya olmak.
Burnundan solumak, kişinin kendisine hakim olamayacak şekilde kızgın ya da gergin olduğu durumlarda içinde bulunduğu ruh halini ifade etmek için kullanılır. Çok hararetli görünen ve kavga etmeye meyilli bir birey için 'Burnundan soluyor! şeklinde bir kullanım yapılabilir.
Deyim. [1] Her hangi bir konuyu uzatmak ve o konuda sonuca ulaşamamak.
Yüz göz olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Senli benli olmak ve birbirinden çekineceği kalmamak, aradaki mesafe kalkmış olmak, lâubalileşmiş olmak. “İyice yüz göz olduk, beni artık dinlemiyorlar.”
Deyim. [1] Aşırı istek ya da öfkeden saldıracak duruma gelmek. [2] Hastalıktan gözün renkli bölümü göz kapaklarının altında kalarak görünmemek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri