Göz önünde tutmak (bulundurmak) DEYİMİ AÇIKLAMASI Dikkate almak. Herhangi bir durumun nasıl bir sonuca yol açacağını hesaba katmak.
herhangi bir durumun nasıl bir sonuca yol açacağını hesaba katmak, dikkate almak.
Ku tĩlne an pul (Göz önünde olma): Görüşmekten kaçın.
Gözü kesmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir işi yapabilme konusunda başkalarına ve kendisine güvenmek. “Onca işi yapmaya gözün kesiyor mu?”
Bir kimseyi tanır gibi hissedilen durumlar için oldukça kullanışlı bir deyim vardır. Bu deyim gözü ısırmak deyimi olarak bilinir. Yani gözü ısırmak denildiği zaman o kişiyi veya o yeri hatırlama anlamı çıkar. Doğal olarak kişinin bir yeri veya kişiyi gözü ısırması sıkça karşılaşılan bir durumdur.
İlgili 19 soru bulundu
[1] Eski masumiyetliğini ve saflığını kaybederek uyanık davranıp çıkarını gözetmek. [2] Her şeyden haberi olmak.
f. göz. ayn. dide.
Veri tabanında tespit edilen deyimlerden gözünü dört açmak, gözünden kaçmak/kaçırmamak, gözü (birinin, bir şeyin) üzerinde olmak, göz kesilmek, göze çarpmak, gözlüye gizli olmamak, dört gözle bakmak, deyimleri bu kategori içinde değerlendirilebilir.
Göz bebeği deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Presbiyopi göze gelen ışığı uygun şekilde retina üzerine odaklanmasını sağlayan elastik ve uyum sağlayabilen yapısının yaşa bağlı olarak bu özelliğini kaybetmesi ile uzaktan yakına gelen nesneleri net görememe ile sonuçlanan bir göz kusurudur. Yakına odak yapma yeteneğinin azalması olarak da tarif edilebilir.
nevro “sinir”) “Kendini tuttuğunu belli etmemeye çalıştığı halde öfkeden yüz ifâdesi değişmek, çok sinirlenmek” anlamına gelen Nevri dönmek deyiminde geçer: Kaynanasını görür görmez gelinin nevri döner (Hüseyin R. Gürpınar).
Dilimize Arapçadan geçen rağbet kelimesi istek ve talep anlamına gelir. 14. yüzyıldan beri kullanılan rağbet sözcüğünün yan anlamı ise itibar ve saygınlıktır. Toplum içinde saygı duyulan, itibar sahibi kişiler için ''rağbet görmek'' deyimi kullanılır.
Çok sevilen, önem verilen (kimse vb.)
Gözünün yaşına bakmamak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Bu deyim göz kırpmak deyimidir. Deyim olmasına rağmen tam olarak bir mecazi anlamı bulunmamaktadır. Karşımızda bulunan kişiye küçük bir göz hareketi ile işaret vermek anlamına gelmektedir. Bir durumu göz işareti yaparak anlatmak anlamında kullanılmaktadır.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Göz dikmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar. Bu deyimin anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapmak mümkün değildir.
Yüz göz olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Senli benli olmak ve birbirinden çekineceği kalmamak, aradaki mesafe kalkmış olmak, lâubalileşmiş olmak. “İyice yüz göz olduk, beni artık dinlemiyorlar.”
En tehlikeli göz hastalıklarından Glokom
Göz tansiyonu hastalığı belirti vermeksizin uzun yıllar ilerleyip kalıcı körlükle sonuçlanabilmektedir. Bunun önüne geçmeni tek yolu düzenli göz kontrolleri yapılması ve bu kontrollerde göz tansiyonu ölçülmesidir.
Çeşm kelimesi Osmanlıca olarak bilinen ve göz anlamına gelen bir kelimedir.
Göz (çeşm, dîde, 'ayn): Genellikle kara, siyah, elâ renklerde olan göz en çok nergise ve bademe benzetilmiş.
Köken. Osmanlı Türkçesi گوز (göz) sözcüğünden devralındı.
[1] Umrunda olmamak, aldırış etmemek ve önemsememek.
Gözleri kan çanağına dönmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Uykusuzluk, ağlama, kızgınlık ya da bir şeyin kaçması sebebiyle gözlerin çok kızarmış olması.
[1] Bir şeyin uzun süren yokluğu açlık ve doyumsuzluk duygusuna iter insanı; bu insan hiç doymamış, aç kalacakmış gibi davranır; gözü nesnelerde kalır, o nesneleri kaybedecek sanısına kapılır.
Normal bir göz bebeği parlak ışıkla birlikte küçülür veya kendini sınırlar, düşük yada loş ışıkta ise daha fazla ışığa ulaşabilmek için büyür ve genişler. Göz bebeği boyutundaki değişimler aynı zamanda gözün bir yere odaklanması ve korku, heyecan gibi çeşitli duygulara bir tepki olarak ortaya çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri